Těstovinový salát s tuňákem, fazolkami adzuki a řasou salicornia (od 1 roku)
Vždycky když mě někdo osloví s tím, že má pro mě nějakou novinku na vyzkoušení, moje srdce úplně zaplesá. Já to testování tak miluju!! :-))
Tentokrát je to opravdu žhavá top novinka, která se na trhu objeví teprve začátkem prázdnin. Jedná se o SLANOROŽEC, neboli SALICORNII, což je řasa, která roste především na březích moře. Při zálivce slanou vodou a troše zkušeností ji lze pěstovat v květináči ze semen. Vzhledem k vysokému obsahu oleje poutá pozornost vědců jako rostlina budoucnosti využitelná k výrobě oleje, jako krmivo i zdroj biopaliva.
Řasa, která je křupavá s výrazně slanou chutí, obsahuje bílkoviny, olej, řadu vitaminů, minerálů a stopových prvků. Prokázaný je její výborný vliv na lidské zdraví. Výborná je do zeleninových salátů, k rybám, mořským plodům, do polévek, do těstovin a například místo oliv k vínu. Já jsem využila vlastně hned několik z uvedených variant, když jsem řasu použila do tohoto těstovinového salátu s tuňákem 🙂 Můžete samozřejmě salát udělat bez salicornie a jistě bude stále dobrý, přesto, pokud na řasu někde narazíte, určitě ji vyzkoušejte 😉
Na 2 porce:
- 150g těstovin
- 50g fazolek adzuki
- 50g řasy salicornia - slanorožce (možno i bez)
- 10 - 15 cherry rajčátek
- cca 5 růžiček brokolice
- 2 lžíce bílého jogurtu
- 2 vejce
- 1 malá plechovka tuňáka
- sušené bylinky či oblíbené koření (použila jsem bazalku, česnek a chilli)
- sůl a pepř dle chuti
S přípravou salátu je kvůli fazolkám potřeba začít trošku dříve. Den předem si tedy namočte adzuki fazolky a následující den pak uvařte do měkka (trvá to kolem třičtvrtě hodinky a vodu vám doporučuji u fazolí vyměňovat za novou). Uvařte si také vejce na tvrdo (cca 10 minut 🙂
Poté dejte vařit těstoviny (já jsem použila špenátové, proto mám salát také opticky více zelený) a nad ně, na páru, dejte řasu a na drobné růžičky obranou brokolici. Deset minut, po které se vaří většina obvyklých těstovin, vám k jejich uvaření stačí přesně akorát.
Uvařené těstoviny i zeleninu slijte, smíchejte dohromady, přidejte nakrájená rajčátka, uvařené fazolky, bílý jogurt a ochuťte bylinkami. Řasa je docela slaná, já jsem tedy salát již nedosolovala, přesto pokud to budete považovat za potřebné, můžete ještě osolit a lehce opepřit. Nahoru můžete přidat rozkrojené vejce natvrdo, tuňáka a zastrouhnout oblíbeným sýrem.
Salát můžete podávat lehce teplý a nebo ledově vychlazený- to bodne hlavně v horké dny, jako byl třeba ten dnešní 🙂
Teda mozna jsem slepa, ale nazev slibuje ze salat je s tunakem, ale v rozpisu potravin I popisu vyroby ho nejak nevidim.. 🙂 Predpokladam, ze se tam proste jen vmicha tunakova konzerva..?
Ups.. 😀 Chybička se vloudila :)) Už jsem opravila, díky za upozornění 🙂