Sýrové lívance s bylinkovým tvarohem (od 1 roku)
Tento recept jsme si s Hankou Kynychovou uvařily v rámci Chutné výzvy Zottarella. Výzva to byla velká, ale taky velký zážitek, a jsem ještě o to raději, že i výsledný recept se povedl na jedničku 🙂
Na lívance:
- 1 Zottarella (125g sýra)
- 2 vejce
- 250ml mléka
- 150g hladké špaldové mouky (lze i bezlepkovou Jizerku)
- 1/2 kypřícího prášku bez fosfátů
Na bylinkový tvaroh:
- 1 vanička tvarohu
- cca 3 lžíce bílého jogurtu
- česnek a sůl dle chuti
- bylinky dle vlastní fantazie
Sýr nastrouhete na struhadle nahrubo a přesuňte do mísy nebo míchací nádoby robota. Přidejte mléko, vejce a postupně také mouku i kypřící prášek a vymíchejte v hladké lívancové těsto. Smažte na rozpálené pánvi malé lívanečky.
S Hankou jsme šly s experimentem ještě dál a vyzkoušely i bezlepkovou mouku Jizerka, ze které se nám lívance také krásně podařily, a měly navíc hezky zlatou barvu.
Během smažení lívanců si připravte dip. Tvaroh smíchejte s bílým jogurtem, přidejte nasekané bylinky, utřený česnek a dle chuti dosolte. Servírujte společně s lívanci.
Dětská specifika:
Akým syrom môžem nahradiť zottarelu? Vôbec neviem, aký to je syr, bývam v Anglicku a ani neviem, či ho tu máme. Ale rada by som lievance vyskúšala 🙂 Vďaka.
Soni, je to mozzarella zn. Zott. Takže nahradit jakoukoliv jinou mozzarellou 😉
Baru, prosím, měla bys tip i na jiný sýr? Potřebuji bez laktózy. Všechno dokážu nahradit, ale mozzarella asi není i bez laktozy, aspoň jsem neviděla. Diky Moc
Jani, zrovna v předchozím komentáři maminka psala, že zkoušela už s mnoha jinými druhy sýrů, je to tam vyjmenované, tak mrkni. Něco z toho se snad dělá i bez laktózy. Osobní zkušenost nemám bohužel. 🙂 B.
Dobrý den.
Zkuste zagooglit. Třeba na Košík.cz mozzarellu bez laktozy mají. Jinak v běžném Albertu jsem nedávno kupovala synovi bezlaktozovou goudu a cottage a v Bille nějaký mazací sýr ve stylu Lučiny.
Báro, mohu se zeptat, jestli smažíte na sucho nebo na oleji? Děkuji. Markéta
Většinou jen tukem lehce omastím pánev na začátku a pak už jedu úplně bez tuku. Chce to ale dobrou pánev a samozřejmě tak nejde vždy smažit vše, ale lívance většinou ano 🙂 B.
Dobry den, lakavy recept- jen se zeptam- kdyz nstrouhm mozarellu nahrubo jak pak muzu mit hladke testo- tonse rozpusti? Mozna hloupa otazka…
Já jsem to Šárko možná trošku špatně formulovala. Chtěla jsem tím říct, že to je takové to hladce tekuté těsto jako na palačinky, ty kousky sýra v tom ale samozřejmě mít budete. Smažením se Vám pak ale rozpustí i ten sýr a lívanec bude normální, žádná hrouda 🙂 B.
Dobrý den,
Je možné nahradit spaldovou mouku za klasickou? A pokud ano za jakou?
Dekuji Petra
Dejte klasickou bílou pšeničnou hladkou Péťo 🙂 B.
Dobrý deň, dali by sa namiesto lievancov z toho urobiť wafle?
Dario věřím že ano, zkuste to 😉 Udělala bych asi o něco málo hustější těsto než bývá na palačinky a lívance, aby vám to ve vaflovači lépe drželo. Dejte vědět jak se podařilo 🙂 B.
Skusila som obe varianty,do cesta na wafle som dala o trochu menej muky. Lievance mi chutili viac,wafle boli trochu vlhke.
Díky moc za vyzkoušení a zprávu 🙂 B.
Dobry den, Baro! Tyto livance moje dcera miluje! U nas tedy “smajliky” – podle panve,ktera zanechava na livancich obliceje. Uz vice jak rok ji je pripravuji temer jednou tydne a stale basti a basti az ma boule za usima. Je to pro ni takova vecere “za odmenu” 😁😇 Jen je nechce s tvarohem, ale domacim kecupem… Za tu dobu uz jsem vyzkousela nekolik obmen: recept funguje a chutna i s ryzovou ci pohankovou moukou nebo jejich kombinaci se spaldovkou v ruznem pomeru; co se tyce syru, vyzkouseli jsme uz i goudu, eidam, cedar. Sem tam primicham na jemno nakrajenou sunku, nadrobeneho tunaka, cesnek, kmin, petrzelku, tymian, rozmaryn, co zrovna prinesu ze zahrady, a nejlepsi jsou s pazitkou! Diky za tenhle recept! A za cely blog! Vase recepty jsou uzasne, rychle, jednoduche a pomahaji mi zajistit pestry a kvalitni jidelnicek pro celou rodinu!
Klárko, já ani nevím, co odpovědět. Úplně jste mě dojala. Děkuju za krásnou pochvalu a pozdravujte dcerku! 🙂 B.