Střapatý jablečný koláč s tvarohem (od 1 roku)
Letošní jablečné šílenství začíná tímto receptem na koláč. Snažila jsem se o trošku zdravější verzi, a tak jsem použila celozrnnou mouku, tvaroh a také novinku (alespoň tedy u nás doma) ve slazení – březový cukr.
Na těsto budete potřebovat:
- 90g másla
- 100ml oleje
- 2 vejce
- 100g celozrnné špaldové mouky
- 240g hladké bílé mouky
- 1/2 prášku do pečiva
- 50g xylitolu - březového cukru (určitě půjde nahradit krystalovým cukrem)
Na náplň si připravte:
- 1 vanička polotučného tvarohu
- 2 lžíce jogurtu
- 20g xylitolu (případně opět cukr krystal)
- 1 vejce
- citronová kůra dle chuti
- 4 středně velká jablka
- vanilkový cukr (cca 1 lžíce)
- mletá skořice
Rozpusťte máslo a k němu vešlehejte olej (používám řepkový), poté také 2 celá vejce, xylitol nebo cukr a postupně pak zapracujte i kypřící prášek a oba druhy mouky. Výsledné těsto je trošku mastné a lehce drobivé, ale určitě by vám mělo držet pohromadě. Dejte jej na půl hodinky odpočinout do lednice.
Mezitím si připravte náplň. Smíchejte tedy tvaroh, jogurt, xylitol, jedno vajíčko a dle chuti také strouhněte i kůru z BIO nebo dobře omytého citronu (2x spařit vroucí vodou, aby se z kůry dostala chemie). Pak budete potřebovat ještě zhruba čtyři středně velká jablíčka, která si oloupejte od slupky a nastrouhejte nahrubo.
Až těsto vytáhnete z lednice, oddělte z něj zhruba tři čtvrtiny, a ty namačkejte do silikonové (nebo dobře vymazané či pečícím papírem vystlané) koláčové formy na sílu přibližně půl centimetru, a ideálně tak, abyste vytvořili i zhruba centimetrový okraj. Na pár místech na dně propíchejte vidličkou, aby z těsta mohla unikat horká pára a tolik se vám nevzdouvalo. Na vrstvu těsta rozetřete tvarohovou náplň a doplňte vrstvou strouhaných jablek. Tu můžete ještě doladit vanilkovým cukrem a troškou skořice. Jako tečku na závěr nahoru nastrouhejte nebo nadrobte zbylé těsto (jak jsem psala, těsto je více drobivé, tak by to vlastně neměl být žádný problém).
“Maminko, vyfoť mě s tou naší buchtičkou taky!” :-))
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C (horkovzduch) přibližně půl hodinky – nebo jinak, dle zkušeností s vlastní troubou – dokud nebude koláč na povrchu krásně zlatý.
Dětská specifika:
Moc velka mnamka, dekujeme moc za skvely recept! 🙂
To jsem moc ráda, děkuju 🙂 B.
Myslíte, že by ten cukr šel nahradit medem? Nezmění se pak konzistence těsta, bude to fungovat? A dát když tak stejné množství medu jako cukru? Moc děkuji, Eva
Dobrý den Evi, obávám se, že konzistence se asi změní, takže leda že byste trošku zaexperimentovala a zase to dohnala na něčem, co to zpátky zahustí. Otázka spíše je – proč byste to vlastně dělala? Pokud čistě jen pro pocit, že to bude zdravější, tak Vás můžu uklidnit – nebude. Med je stejně z 98% cukr. Jeho výhoda je spíš v tom, že je to trošku přirozenější, vyrábí ho včelky, podporujete tím tradiční způsob života, farmaření atd. Nutričně v tom ale téměř není rozdíl.
Je luxusní stejně jako vše co jsem od vás vyzkoušela, jen jsem použila rýžový sirup a příště budu kratší dobu péct 🙂
Moc děkuju za vyzkoušení a pochvalu 🙂 B.
Vážně super recept . Manžel mi říká : “lepší jsem od tebe ještě nejedl ” 😉 moc za nej děkuji
Jestli manžel miluje jablka, brzy pro něj budu mít nachystaný další zajímavý recept na koláč 😉 Díky za obě pochvaly, mám radost 🙂 Hezký den! B.
Vynikající, svěží kolac. Doma se po nem jen zaprasilo 😊😊
Eriko díky, mám radost 🙂 B.
Koláč je moc dobrý, jen těsto skoro letělo do koše (naštěstí mě manžel zastavil :-), protože i po řádném prohnětení bylo hrozně mastné, že z něj odkapával tuk.. nevíte, kde by mohla být chyba, prosím? Poměry surovin jsem dodržela.. Díky! L.
Jáj Leni tak to mě mrzí. Těžko říct, co se nepovedlo, možná to bude druhem mouky? Jakou jste použila?
Bohužel mám stejnou zkušenost jako Lenka .. při dodržení množství i surovin (celozrnná a špaldová mouka) jsem těsto musela ždímat asi deseti papírovými utěrkami a pořád bylo strašně mastné 🙁 Příště zkusím tu přesnídávku, jak tady psala jiná paní.. A do tvarohu jsem přidala trochu pudingu, měla jsem jej příliš řídký. Výsledek ale super, těsto se drolilo hezky, po upečení nebyla mastnota znát. 🙂
No Vy mi delate chute, protom ja potrebuju sladke NEJIST!😩
Prosimvas, odlud mate to dirkate prostirani, vypada moc pekne (pp kolaci tedy samozrejme:)
Hehe, tak tento “problém” celkem dobře chápu :-)) Prostírání bude asi z Ikea, ale už si to přesně nepamatuji, mám na sbírání dekorací už trošku blogerskou úchylku a mám jich hodně :-))
Krasny den. Dneska jsem ho upekla dopoledne a sklizela jsem jednu pochvalu za druhou. Dekuju moc za recept. Ps. (ubrala jsem mnozstvi oleje a dala misto nej presnidavku, protoze jsem po operaci žlučníku) a pouzila jsem 2 jablka a 2 hrusky. Testo bylo bezvadne, a napln je mnamozni.
Evi super, díky moc za tip s tou přesnídávkou, zkusím aplikovat na nějaký příští koláč. 🙂 B.
Jako milovnice tvarohu jsem si zdvojnásobila tvarohovou vrstvu a pro jistotu pekla o něco dýl. Doma došel olej, takže místo poloviny oleje šlo ještě máslo. Koláč je vynikající, určitě nepeču naposledy!
Mony super, díky za zkušenost i pochvalu. 🙂 B.
Baru, koláč je moc dobrý 😋 a nápad na to zpracování je super (navíc je to rychlé). Chtěla jsem ještě trošku vylepšit tu výživovou hodnotu, tak zkouším experiment s moukama (zatím jsem se dostala na 100 hladké špaldy, 100 celozrnna pšenice a 120 mleté vločky) – ještě chci zkusit navýšit ty vločky. Přemýšlím ještě jestli je nutný pdp, když je těsto spíš křehké 🤔 (ale spíš neznám jeho účely)
Tady u tohoto těsta bych řekla, že prdopeč smysl má, jinak bych ho tam nedávala. Ona to zas není úplně nějaká sušenka, ale jestli to zkusíš bez, budu ráda za zpětnou vazbu, třeba je to jen můj pocit. I to odlehčení nás bude určitě zajímat. Díky! 🙂 B.