Francouzská cibulačka (od 1 roku)
Na začátku léta jsme byli s manželem na úžasné dovolené v Paříži. Asi bychom to nebyli my, kdyby se nenesla zcela v duchu gastroturistiky :-)) Jediné, co jsem toužila ochutnat, a za celou dobu pobytu v Paříži na žádném jídelním lístku nenašla, byla CIBULAČKA. Tak jsem si ji konečně udělala doma 🙂
Na 2 dospělé porce budete potřebovat:
- 3 - 4 véélké cibule
- 1 lžíce krystalového cukru
- cca 200 ml polosuchého bílého vína (ještě lépe i šumivého)
- hrst čersvého tymiánu, případně i rozmarýn nebo libeček
- cca 1 litr vývaru
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
K doladění budete ještě potřebovat:
- rozpečená bageta
- kvalitní tvrdý sýr
Tato polévka je geniálně jednoduchá co se do složení surovin i výroby týče, ale o to více času zase potřebuje při přípravě, začněte tedy asi s hodinovým předstihem.
Cibuli nakrájejte na kolečka nebo půlkolečka a ve větším hrnci si rozpalte olej (úplně nejtradičněji se smaží na másle, ale to zas není nutričně nic moc – vyberte si dle toho, co je vám bližší, zda-li chuťová, nebo zdravotní stránka). Cibuli na oleji za občasného míchání restujte přibližně pět minut, dokud nezačne lehce chytat barvu. Přidejte lžíci cukru, promíchejte a opět chvíli restujte – cukr pomůže cibuli karamelizovat. V této chvíli přidejte bylinky a podlijte drcem (panákem) vína, trošku stáhněte plamen a nechte pozvolna dusit, dokud se víno neodpaří (bude to trvat tak pět, deset minutek). Poté znovu drcněte trošku vína. Tento proces dvakrát až třikrát zopakujte, a stále občasně promíchávejte, aby se vám cibule nepřichytila.
Až bude cibulka krásně zlatavě hnědá a víno po několikáté odpařené, přichází na řadu vývar. Tradice prý přesný druh vývaru pro tento recept neurčuje, a tak jsem tedy použila kombinaci telecího a kuřecího. Vývarem karamelizovanou cibuli zalijte tak, aby byla celá ponořená, a nechte společně na mírném plameni bublat ještě další čtvrt hodinku.
Na závěr už jen dolaďte chuť solí a pepřem, případně dle potřeby ještě nařeďte polévku troškou vody. Její chuť je lehce nasládlá a lehce pikantní po cibuli. Jako přílohu zvolte rozpečenou bagetu, ideálně doplněnou i sýrem. Originálně francouzi používají sýr Gruyére, vám ale postačí i jiný, více dostupný, avšak kvalitní tvrdý sýr.
Dětská specifika:
Celé rodince moc chutnalo,dcerka 2,8r a chlapeček 6let,manžel si objednal hned na příští týden.Dělala jsem z hovězího vývaru.