Špenátové tyčky (od 1 roku)
Pojďte si se mnou a se Skyrem z Bohušovic zdravěji zamlsat – díky naší spolupráci totiž vznikl tento recept na tyčky, do kterých zašijete špenát i skyr, nikdo to nepozná a všichni si pochutnají. Deset z deseti nežerek špenátu doporučuje! :))
Budete potřebovat:
- 100 g čerstvého špenátu
- 40 g sýra typu parmezán
- 50 ml mléka
- 50 g rozpuštěného másla
- 1/2 kelímku (70 g) skyru
- 1 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 vejce (stačí i půlka)
- libovolná semínka k posypání
Nejprve si dejte do mixéru tekuté složky – tedy rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Přidejte trochu špenátu a rozmixujte. Špenát takto postupně zapracovávejte, aby se dobře mixoval, až dokud nebude všechen na hladkou kaši. Tu přelijte do mísy a přidejte ostatní suroviny, tedy skyr, nastrouhaný sýr a mouku. Pro dospělé strávníky případně i osolte.
Vypracujte těsto. Těsto je poměrně lepivé a určitě nejde vykrajovat do tvarů, tím se ale nenechte zmást, vůbec to není potřeba. Přendejte těsto na pečící papír či podložku, shora si jej lehce podsypte a rozválejte na plát o síle zhruba 3 mm. Spodek těsta vůbec neřešte, klidně se může na podložku přilepit, po upečení přesto půjde dobře sundat.
Tyčinky jsou dobré i takto samy o sobě, ještě lepší jsou ale s posypem ze semínek. Vyválenou placku tedy potřete po celém povrchu rozšlehaným vejcem, rádýlkem nakrájejte na tyčinky a posypte libovolnými semínky či zrníčky. Pro dospělé můžete použít i hrubozrnnou sůl nebo chilli. Tyčinky nemusíte oddělovat od sebe na jednotlivé kusy, opravdu stačí jen vyválet placku, nařezat na díly a posypat. Dělit jednotlivé tyčinky od sebe budete až po upečení, jde to krásně.
Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 30 – 40 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. Můžete je vypéct hezky do křupava, či malým dětem vytáhnout o chvíli dříve a nechat více měkké, lépe se jim tak konzumují.
Dětská specifika: