Špenátové tyčky (od 1 roku)

Pojďte si se mnou a se Skyrem z Bohušovic zdravěji zamlsat – díky naší spolupráci totiž vznikl tento recept na tyčky, do kterých zašijete špenát i skyr, nikdo to nepozná a všichni si pochutnají. Deset z deseti nežerek špenátu doporučuje! :))

Budete potřebovat:

  • 100 g čerstvého špenátu
  • 40 g sýra typu parmezán
  • 50 ml mléka
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1/2 kelímku (70 g) skyru
  • 1 vejce
  • 250 g hladké mouky

  • 1 vejce (stačí i půlka)
  • libovolná semínka k posypání

Nejprve si dejte do mixéru tekuté složky – tedy rozpuštěné máslo, mléko a vejce. Přidejte trochu špenátu a rozmixujte. Špenát takto postupně zapracovávejte, aby se dobře mixoval, až dokud nebude všechen na hladkou kaši. Tu přelijte do mísy a přidejte ostatní suroviny, tedy skyr, nastrouhaný sýr a mouku. Pro dospělé strávníky případně i osolte.

Vypracujte těsto. Těsto je poměrně lepivé a určitě nejde vykrajovat do tvarů, tím se ale nenechte zmást, vůbec to není potřeba. Přendejte těsto na pečící papír či podložku, shora si jej lehce podsypte a rozválejte na plát o síle zhruba 3 mm. Spodek těsta vůbec neřešte, klidně se může na podložku přilepit, po upečení přesto půjde dobře sundat.

Tyčinky jsou dobré i takto samy o sobě, ještě lepší jsou ale s posypem ze semínek. Vyválenou placku tedy potřete po celém povrchu rozšlehaným vejcem, rádýlkem nakrájejte na tyčinky a posypte libovolnými semínky či zrníčky. Pro dospělé můžete použít i hrubozrnnou sůl nebo chilli. Tyčinky nemusíte oddělovat od sebe na jednotlivé kusy, opravdu stačí jen vyválet placku, nařezat na díly a posypat. Dělit jednotlivé tyčinky od sebe budete až po upečení, jde to krásně.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C přibližně 30 – 40 minut, dle zkušeností s vlastní troubou. Můžete je vypéct hezky do křupava, či malým dětem vytáhnout o chvíli dříve a nechat více měkké, lépe se jim tak konzumují.

Dětská specifika:

Skyr je pro svůj vysoký obsah bílkovin vhodný od 1 roku, nicméně jde o velmi hodnotnou a zdravou potravinu.
Taktéž mléko se ze stejného důvodu doporučuje až od 1 roku.
Pozor také na vysoký obsah soli v parmezánu.
V případě sypání ořechy či semínky doporučuji spíše až od tří let, a to kvůli riziku plísní, žluknutí a také dušení. Nezanedbejte ani vyšší riziko alergické reakce u těchto surovin.

mlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *