Domácí “Oreo” sušenky (od 2 – 3 let)
Chystali jsme se na výlet přes celou republiku, a to do krásných luxusních prostor apartmánů Lexor v Příboře, kam jsem dostala pozvánku ke #spolupráci. A protože v apartmánech je obrovská a naprosto fantastická kuchyně, říkala jsem si, že by byl hřích ji nevyužít a něco v ní neuvařit. No, vlastně neupéct, protože když už zkouška, tak pořádná. A tak jsem prubla tyhle domácí sušenky, které jsem tu měla jednoduše a rychle bez velkého vyvařování a na výletech nám vysloveně bodly. 🙂
Na cca 40 ks sušenek:
- 125 g másla
- 25 g kakaa
- 300 g hladké špaldové mouky
- 1 vejce
- 100 g krystalového cukru
- 50 g kokosového oleje
- 1/2 balíčku kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
Na krém:
- 125 g (půl kelímku) ricotty
- 40 g sušeného mléka
- 15 g moučkového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
Při přípravě tohoto receptu začneme trošku netradičně – nejdříve krémem. Musím se přiznat, že ten jsem dlouho ladila, aby byl k mé spokojenosti po nutriční stránce, a zároveň sušence slušel a originálu se trošku podobal, protože když se na složení originálu podíváte, zjistíte, že ač v reklamě ukazuje hektolitry mléka, v náplni žádné není, ba co víc, není tam v podstatě nic než cukr. A s tím jsem se nechtěla úplně smířit, takže jsem to vymyslela trošku jinak a do sušenek dostala trochu bílkovin. Bohužel jsem tím trochu snížila trvanlivost, ale věřím, že se u vás stejně dlouho neohřejí. 🙂
Na náplň si tedy smíchejte ricottu, sušené mléko a oba druhy cukru. Dobře promíchejte, případně můžete vyšlehat i metličkou v robotu. Přikryté dejte do lednice odležet. Než uděláte a upečete těsto, tekutiny se trošku nasáknou a s náplní se vám bude lépe pracovat.
Na těsto smíchejte změklé máslo, kakao, vejce, mouku, cukr, kypřící prášek a kokosový olej. Vše propracujte na těsto. Můžete si pomoci robotem, ale pokud ho nemáte, budete to i bez něj mít v ruce za minutku, s těstem se pracuje dobře a můžete s ním pracovat hned, bez odležení. Nicméně pokud jej odležet necháte, je to také v pořádku.
Hotové těsto si vyválejte mezi dvěma pečícími papíry na plát o síle zhruba půl centimetru. Pokud budete chtít na sušenkách vytvořit reliéf podobný tomu na originálu, můžete těsto shora ještě “otečkovat”. Dobře to jde třeba vidličkou, poslouží i mřížka na brambory, ovšem nejvíc super je podle mě struhadlo, které do těsta jen otisknete.
Z těsta vykrájejte kolečka či libovolné jiné tvary a pečte v troubě vyhřáté na 180°C (používám horkovzduch) cca 8 minut, případně jinak, dle zkušenosti s vaší troubou. Pozor, po dopečení jsou sušenky křehké, do vystydnutí na ně nesahejte, mohly by se rozbít.
Teď přichází čas na krém z lednice. Mázněte (nebo více esteticky stříkněte z cukrářského sáčku) trošku krému sušenku a z druhé strany ji přiklopte druhou. Krém je o něco řidší, než v originále, ale postupným laděním mi tato varianta vyšla jako lepší možnost, protože domácí sušenky do sebe část tekutiny ještě absorbují, tužší krém by tedy více tvrdnul a nebyl po čase tak dobrý. Upřímně – já bych uměla jíst ten krém i samotný, je jak marcipán. 🙂
Jak jsem naznačila výše, sušenky jsou určeny spíše k přímé spotřebě. Nemusíte je sníst hned první den, chvíli určitě vydrží, ale doporučuji je uchovávat v lednici a sníst během pár dnů.
Dětská specifika:
Závěrem mi dovolte ještě pár slov k ubytování: asi nikdy jsem nebydlela v ničem tak luxusním! A to srovnávám s hotely různě po světě. Tady to ale má něco, co hned tak nějaký hotel nemá – naprosto úžasné osobité kouzlo. Všechno v nejvyšší kvalitě, vyladěné do posledního detailu, nádherné dekorace, úžasný panoramatický výhled, snová koupelna… A kuchyně, jakou nemám ani doma. Dominuje jí obří americká lednice (po té přihrádce na led snad jednou zatoužil každý, ne?), supermoderní trouba i myčka, veškeré myslitelné nádobí a obrovská pracovní plocha. A vaření s výhledem na okolní kopce a Štramberskou Trúbu. Do apartmá vede soukromý výtah a nechybí ani společenská místnost či dětský koutek. My jsme byli opravdu nadšení, takže pokud přemýšlíte, kam na dovču, kde uspořádat svatbu nebo co koupit jako dárek, Lexor Příbor můžu opravdu doporučit a vůbec se nebojte rezervovat na webu přímo. 🙂
Dobry den, lze v receptu misto masla pouzit olej? Diky za odpoved
Lenko, to bohužel nedokážu říct, vyzkoušeno to nemám a zcela určitě to jen tak jedna k jedné vyměnit nepůjde. Pokud řešíte po nutriční stránce, ghíčko by mělo fungovat – o 10% méně než klasického másla. B.