Špaldová bublanina s medem a višněmi (od 1 roku)

IMG_1147 (1)

Léto se blíží a s ním i vidina nového, čerstvého a zralého ovoce. Moje hospodyňkovské smýšlení mě tedy poňouká, že je potřeba uvolnit místo v mrazáku na nové dobroty. Sahám proto do jeho útrob a vytáhnu.. višně! Protentokrát 😉
  • 3 vejce
  • 110g medu
  • 150ml acidofilního mléka nebo kefíru
  • 100ml oleje
  • 200g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou variantu, ale fungovat vám jistě bude i s obyčejnou bílou)
  • 1/2 (tj. 6g) kypřícího prášku do pečiva
  • višně nebo libovolné jiné ovoce (jak už jsem zmínila v úvodu, zužitkovala jsem mražené, ale klidně zkuste i čerstvé či kompot)
IMG_1114 (1)
Z vejce oddělte žloutky a bílky. Ty vyšlehejte v pěnu a odložte stranou. Pokračujte šleháním žloutků, ke kterým můžete přidat i med a postupně acidofilní mléko a olej. Poté ještě půl balíčku prášku do pečiva a závěrem hladkou špaldovou mouku. Nakonec opatrně vmíchejte i připravený sníh z bílků. Nalijte do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého menšího plechu (můj má rozměr 22x38cm), přidejte ovoce a pečte na cca 180°C asi půl hodinky, dokud nebude bublanina klasicky do zlatova.
P.S.: Jistě jste si všimli, že v koláči není žádný cukr a je slazený medem. Pokud se ale rozhodnete použít kyselejší ovoce, jako jsou například tyto moje višně, doporučuji trošku je cukrem shora přecejen posypat, pokud kyselou chuť vyloženě nepreferujete. 
Dětská specifika:
Malé děti mladší jednoho roku nemají dle mého názoru ještě natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, proto řadím do receptů pro starší.
Med se pro obsah botulotoxinu a možné alergické reakce doporučuje podávat dětem od 1 roku.
Schopnost strávit celozrnnou mouku je individuální a záleží na zvyklosti střev dítěte. Nejmenším můžete bublaninu udělat z klasické bílé.
jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

24 komentáře - “Špaldová bublanina s medem a višněmi (od 1 roku)”

  1. Včera jsem upekla, dnes už není. Syn byl nešťastný, tak to vypadá, že budeme dnes péct znovu 🙂 Jen už nemám acidofilní mléko, může být klasické?

    1. To jsem ráda 🙂 Jasně, dejte o něco méně než acidofilního a mělo by to snad fungovat 🙂 B.

      1. Tak dala jsem nakonec mléko a smetanu ke šlehání (půl na půl) a taky je to dobré 🙂

  2. Dobrý den, vypadá luxusně a chystám se na ni! Chci se jen zeptat, jaký jste použila olej..myslíte,že by byl vhodný kokosový v zájmu co nejzdravější varianty? :))) Děkuji za odpověď!

  3. Dobry den,
    dekuji za recept, moc se povedla. Delala jsem bezlepkovou variantu a medu dala jen jednu lzici a do testa rozmixovala banan a jablicko a je uzasna :). Sladka akorad :). Dvouletou dceru to desne bavilo :))).

    1. Marti super, děkuji za pochvalu a budu ráda, když se s námi ještě podělíte o informaci, jakou mouku jste použila, abych tento tip mohla předat i bezlepkářům 🙂 Díky, B.

  4. Dobrý den,

    chci se zeptat, zda lze nahradit olej rozpuštěným vychladlým máslem? A ve stejném objemu, nebo másla méně?
    Preferuji pečení s máslem, nebo s ghe, zdá se mi takové
    voňavější

    1. Hanko, v tom případě určitě pečení s ghee, při takto vysokých teplotách se máslo přepaluje a je karcinogenní. Náhrada podle mě určitě možná je, poměr bych plus mínus dodržela. B.

  5. Dobrý den, mohu se zeptat pokud mám pouze velký plech (cca 40x30cm)mám vše z uvedeného množství zdvojnásobit, nepokazím to? Mockrát děkuji za odpověď.
    Nikola H.

Napsat komentář: Cara C. Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *