7. 5. 2016
Špaldová bublanina s medem a višněmi (od 1 roku)
Léto se blíží a s ním i vidina nového, čerstvého a zralého ovoce. Moje hospodyňkovské smýšlení mě tedy poňouká, že je potřeba uvolnit místo v mrazáku na nové dobroty. Sahám proto do jeho útrob a vytáhnu.. višně! Protentokrát 😉
- 3 vejce
- 110g medu
- 150ml acidofilního mléka nebo kefíru
- 100ml oleje
- 200g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou variantu, ale fungovat vám jistě bude i s obyčejnou bílou)
- 1/2 (tj. 6g) kypřícího prášku do pečiva
- višně nebo libovolné jiné ovoce (jak už jsem zmínila v úvodu, zužitkovala jsem mražené, ale klidně zkuste i čerstvé či kompot)
Z vejce oddělte žloutky a bílky. Ty vyšlehejte v pěnu a odložte stranou. Pokračujte šleháním žloutků, ke kterým můžete přidat i med a postupně acidofilní mléko a olej. Poté ještě půl balíčku prášku do pečiva a závěrem hladkou špaldovou mouku. Nakonec opatrně vmíchejte i připravený sníh z bílků. Nalijte do vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého menšího plechu (můj má rozměr 22x38cm), přidejte ovoce a pečte na cca 180°C asi půl hodinky, dokud nebude bublanina klasicky do zlatova.
P.S.: Jistě jste si všimli, že v koláči není žádný cukr a je slazený medem. Pokud se ale rozhodnete použít kyselejší ovoce, jako jsou například tyto moje višně, doporučuji trošku je cukrem shora přecejen posypat, pokud kyselou chuť vyloženě nepreferujete.
Dětská specifika:
Malé děti mladší jednoho roku nemají dle mého názoru ještě natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, proto řadím do receptů pro starší.
Med se pro obsah botulotoxinu a možné alergické reakce doporučuje podávat dětem od 1 roku.
Schopnost strávit celozrnnou mouku je individuální a záleží na zvyklosti střev dítěte. Nejmenším můžete bublaninu udělat z klasické bílé.
Je nádherná! Určitě musím zkusit, protože bublanina s medem a navíc višněma – to musí být výborné! 🙂
Díky! 🙂 Budu se těšit na zprávu jak chutnala 😉
Dnes jsem pekla částečně s meruňkovým kompotem a částečně s jahodami z mrazáku. Je výborný. Děkuji,
To jsem ráda, díky 🙂
Včera jsem upekla, dnes už není. Syn byl nešťastný, tak to vypadá, že budeme dnes péct znovu 🙂 Jen už nemám acidofilní mléko, může být klasické?
To jsem ráda 🙂 Jasně, dejte o něco méně než acidofilního a mělo by to snad fungovat 🙂 B.
Tak dala jsem nakonec mléko a smetanu ke šlehání (půl na půl) a taky je to dobré 🙂
Supr, díky za tip pro ostatní 🙂 B.
Dobry den, prosim dalo by se nahradit visne strouhanym jablkem?
Já myslím že ano, dejte ovoce dle svojí chuti a fantazie 😉 B.
Dobrý den, vypadá luxusně a chystám se na ni! Chci se jen zeptat, jaký jste použila olej..myslíte,že by byl vhodný kokosový v zájmu co nejzdravější varianty? :))) Děkuji za odpověď!
Můžete Kači použít i kokosový olej, mělo by to také fungovat 🙂 B.
Dobry den,
dekuji za recept, moc se povedla. Delala jsem bezlepkovou variantu a medu dala jen jednu lzici a do testa rozmixovala banan a jablicko a je uzasna :). Sladka akorad :). Dvouletou dceru to desne bavilo :))).
Marti super, děkuji za pochvalu a budu ráda, když se s námi ještě podělíte o informaci, jakou mouku jste použila, abych tento tip mohla předat i bezlepkářům 🙂 Díky, B.
Jasne rada, zrovna se ji chystám pect znovu :). Použila jsem Schar Mix C :).
Děkujem! 🙂 B.
Dobrý den,
chci se zeptat, zda lze nahradit olej rozpuštěným vychladlým máslem? A ve stejném objemu, nebo másla méně?
Preferuji pečení s máslem, nebo s ghe, zdá se mi takové
voňavější
Hanko, v tom případě určitě pečení s ghee, při takto vysokých teplotách se máslo přepaluje a je karcinogenní. Náhrada podle mě určitě možná je, poměr bych plus mínus dodržela. B.
Byla Perfektní, dekuji!
Děkuji. 🙂 B.
Dobrý den, mohu se zeptat pokud mám pouze velký plech (cca 40x30cm)mám vše z uvedeného množství zdvojnásobit, nepokazím to? Mockrát děkuji za odpověď.
Nikola H.
Nikčo dejte dvojnásobek, bude to podle mě úplně akorát 🙂 B.