Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)

O recepty s luštěninami si hodně píšete. Taktéž hodně hledáte i recepty s hovězím masem, včetně toho mletého, a já vás za oboje chválím. Luštěniny i hovězí maso jsou dobrým zdrojem železa, které podporuje krvetvorbu, a spousta dětí je chudokrevných, neb tyto dvě suroviny (a s nimi i zelená zelenina, která je na železo také bohatá) nejsou zrovna jejich favority. Naopak ale různé placičky, bábovičky a vše, co jde při servírování omatlat v kečupu 🙂 děti milují, proto si myslím, že pokud do sekané zakamuflujete trošku té luštěniny, nesáhnete vedle po stránce výživové ani chuťové.

Na 1 bochánek sekané:

  • 500 g hovězího mletého masa (určitě může být i mix)
  • 100 g červené čočky
  • 3 lžíce hladké mouky (může být špaldová)
  • 1 vejce
  • 1 velká mrkev
  • 1 cibule
  • majoránka a sůl dle chuti

Mrkev nastrouhejte nahrubo, cibuli nakrájejte naopak najemno. Obojí dejte do velké mísy a přijdete mleté maso, syrovou červenou čočku, vejce a mouku. Dle chuti dolaďte solí a kořením a poté prohnětejte v kompaktní hmotu. Tu uplácejte do tvaru šišky a položte na pečící papír nebo vymazaný plech. Pečte v troubě na 180°C přibližně hodinu – dle zkušeností s vlastní troubou,  aby se vám sekaná nevysušila.

Do této sekané nedávám strouhanku a jen malé množství mouky. Jednak proto, že hovězí maso je samo o sobě méně šťavnaté, a druhak také proto, že část tekutiny nasaje i červená čočka. Dle libosti můžete sekanou dochutit třeba ještě červenou cibulí, česnekem, hořčicí, zelenými bylinkami nebo čímkoliv dalším. Já jsem se ale snažila o co nejvíce osekanou verzi, kterou budete moci dát i nejmenším dětem.

EDIT RECEPTU: Část maminek, která recept zkoušela, mi psala zpětnou vazbu s tím, že mají čočku v sekané částečně či úplně tvrdou. Může to nejspíše být různou tučností masa (tzn. kolik pak pustí šťávy), rozdíl možná může být i v jednotlivých druzích či značkách čočky (některé jsou možná měkčí a vaří se kratší dobu). Pokud si nejste jistá, doporučuju před použitím čočku spařit a nechat v horké vodě krátce stát. Pomoci by mělo i přikrytí pekáče víkem a podlití troškou vody, aby se sekaná pekla “v páře”. Budu ráda, když i přes tento trabl na recept nezanevřete, protože by to byla škoda. 😉 

Pokud se s množstvím železa ve stravě trápíte, protože potraviny s jeho vyšším obsahem vaše dítě zkrátka nerado, doporučuju zaměřit se na železo alespoň v podobě doplňků stravy, jako je například toto ŽELEZO COMPLEX. Je totiž potřebné nejen pro okysličování krve, ale i pro růst tkání a svalů a zajištění správné funkce nervové soustavy, takže se opravdu vyplatí mít ho ve stravě dostatek. 🙂

Dětská specifika:

Červená čočka je vhodná od 8 měsíců, stejně tak i zavedení lepku doporučujeme někdy v tomto období. Recept tedy řadím právě proto do kategorie od 8 měsíců.
Pozor na cibuli, je hůře stravitelná a může nadýmat, nedávejte ji tedy dětem, které ještě nemají tyto potraviny vyzkoušené.
Dětem do 1 roku samozřejmě nesolíme a šetříme i s kořením.

bezmléčnédo 1 rokuhlavní jídlahovězí masoluštěninymleté masood 1 rokuod 3 letsvačiny

81 komentáře - “Sekaná s červenou čočkou a mrkví (od 8 měsíců)”

    1. Hani, pro tak malého špunta bych semlela nějakou libovější část, třeba kousek hovězího zadního. Počítejte, že to bude trošku sušší než obvykle, ale takhle malý prcek by tam podle mě moc tučného mít ještě neměl 🙂 B.

  1. Dnes jsem vyzkoušela, ale rovnou dvojitou dávku 🙂 mám doma tři chlapi 🙂 maso jsem použila mix a mouku nedala vůbec. Výborná. Děkuji.

      1. Lucko, to záleží, jak se vám ji podaří vyválet. Když bude stejně vysoká jako z poloviny, jen bude delší, bude se péct stejně. A nebo prostě udělejte dvě šišky. 🙂 B.

  2. Hezky den, už mám vyzkoušeno par vašich receptu a těším se jak dopadne tento dnešní 🙂 děkuji za inspiraci a přeji vám i nadále takové nadšeni jaké pro vaření mate 🙂
    Veronika

    1. Dobrý den Veru, díky moc za pochvalu a dejte mi určitě vědět, jak Vám sekačka chutnala 😉 B:

  3. Dnes vyzkoušeno, dala jsem dvě vejce, mouku žádnou a přidala bylinky. Je trochu sušší díky čočce, příště bych použila mix masa. S výsledkem jsem ale spokojená, i moje slečny

    1. Díky za vyzkoušení i zprávu Andy, jsem ráda, že holčičkám chutnalo 🙂 B.

  4. Děkuji za další super recept! Já se držela receptu a moc nám chutnala. Jen bych u receptu, který není pro dochucení vhodný k ochutnání, uvítala alespoň orientační množství soli a koření.

    1. Marťo, to neuvádím, protože je to opravdu velmi individuální, jak kdo moc solí a koření. Vím, že se to špatně odhaduje, ale mně pro někoho cizího ještě hůře než Vám pro sebe samotnou 😉 B.

  5. Dobrý den,

    moc děkuji za recept, který chutnal všem včetně naší 10timěsíční dcery. Dělala jsem ze zadního hovězího a povedlo se.

    Díky!

  6. Opět skělý recept:), jen hovězí mletou nahrazuji krůtí a je to mňam:)….děkuju za inspirace

  7. Dobrý den, možná trochu hloupý dotaz..ale po upečení má být měkká jak mrkev, tak čočka? Pochopila jsem to správně? Děkuju 🙂

    1. Jako myslíte v hotové sekané? Ano, mělo by být vše měkké, nechceme, aby v sekané něco křupalo, nebo..? 🙂

  8. Dobrý den, super nápad a velká dobrota. Sekaná chutnala dcerce, ale ani manžel neodmítl. Velké díky za výborné recepty

  9. Dobrý den,dnes jsem vyzkoušela a teeeeda,vážně výborné,naše 16timěsíční dcerka snad nikdy takhle nemlaskala,jak si pochutnávala 😉😁Diky moc za vase recepty a zároveň inspiraci 😉

  10. Dnes jsem dělala, akorát bez mrkve, ale s cuketou. Jo a maso mix 50/50 hov/vepř, 3.5 letá dcera. Je výborná. Konečně jídlo kam.muzu propašovat červenou čočku a dcera to sni. Dekuji

  11. Dobrý den,

    moc děkuji za receptík, dcerka (3,5r), která je celkem nejedlík snědla celé kolečko této dobrůtky. Jsem ráda, že jsem narazila na vaše stránky, určitě se od vás nechám inspirovat v dalších receptech :).

    1. Mony moc děkuju, moc mě to těší a budu se těšit že vyzkoušíte i další recepty 🙂 B.

  12. Krásný den, sekanou jsem dělala v pomalém hrnci, tudíž čočka uvnitř ani nebyla znát, naprosto luxusní záležitost. Nepraskla, maso šťavnaté. Misto mouky rozmixují ovesné vločky. Za mě top recept. Děkuji. Ráda u Vás hledám inspiraci pro zdravé vaření pro celou rodinu.

    1. To je super nápad s tím pomalým hrncem Martino, moc za něj děkuji, a stejně tak za milou pochvalu 🙂 B.

    2. Dobrý den, mohla bych poprosit na jakou funkci jste dělala v pomalém hrnci? Ráda bych to vyzkoušela, ale hrnec mám nově, tak se nevyznám.
      Děkuji.

  13. Dobry den,
    ta tedy je! Nase mala mi po spoustu vytrhla dalsi kousek z ruky a hned chtela dalsi :D. Za me i dcerku 11,5 mesice luxusniii❤️. Dekujeme M+E

  14. Prosim, ako riesite deti do roka bez soli vs. Zvysok rodiny, co dochucuje. Toto sa asi dodatocne neda dochutit. Ci urobit dve kopky, jednu solenu a druhu bez?

    1. Já bych Katko kousek směsi odebrala před ochucením a tu bych upekla ve formě na muffiny nebo nějaké jiné formičce. Dceři jsem to tak dělala, když byla malá, bylo to pro ni zároveň zábavné, když jsem jí servírovala například kytičky nebo motýlky 🙂 B.

  15. Díky za recept, povedla se, i čočka byla měkká. 2 ze 3 nejedlíků snědli celý talířek, a to je úspěch😊 Chutná i dospělým.

    1. Tak to je velká pochvala (a vy teda máte můj obdiv, za tolik nejedlíků doma :-)). Díky moc! B.

  16. Dobry den moc dekuji za skvely recept Lepsi sekenou jsem nejedla Navic cervenou cocku miluji v jakekoli podobe Delala jsem z dvojite davky a z bezlepkove mouky a byla vynikajici Vse snedeno i ten nas maly spunt bastil maso a to neni moc velky jedlik Dekuji hned vyzkousim dalsi recepty

    1. Dobrý den Katko, moc děkuju za milou pochvalu a budu ráda, když mi zachováte přízeň a budete spokojená i s dalšími recepty 🙂 B.

  17. Tento recept jsem vyzkoušela a můj 11 měsíční syn si sekanou zamiloval. A můžu říct, že i mě obrovsky zachutnala. Děkuji za typ a určitě budu vařit častěji 😉

  18. Moc děkuji za vyborný recep celé rodině moc chutnala 🙂 máte úžasný blok a na vaši kuchařku nedám dopustit. Každý den v ní hledám inspiraci a radu. Je skvěle zpracovaná a synovy z ní chutná všechno 🙂

    1. Anet, moc děkuju za krásnou pochvalu, velmi si jí vážím 🙂 Ať vám i nadále chutná 🙂 B.

  19. Poprvé jsem ji dělala z dvojnásobné dávky a teď mám v troubě z trojnásobné, protože je prostě vynikající a 15-ti měsíční syn i dokonce manžel mají boule za ušima 🙂 moc děkuji za recept

    1. Tak to jste ovšem opravdu velcí milovníci sekané! 🙂 Mám velkou radost že vám chutná, díky! B.

  20. Dnes obrovský úspěch u celé rodiny. Dělala jsem z kančího (manžel myslivec, jiné maso nevedeme 😀 ). Syn chtěl pořád ještě, manžel si přidával (bez stížností, že je to nedochucené) a já (jako jediný odpůrce luštěnin 😀 ) jsem se taky najedla.

    1. Páni, Lucko, kančí hodně závidím 🙂 Jsem ráda, že jste si všichni pochutnali 🙂 B.

      1. Každý se děsí, že semelu kančí. 😀 Ale když je ho plný mrazák, tak co z toho pořád. 😀 😀 😀

    1. Hanko nemám zkušenost bohužel, doma melu velmi málo a když, mám takový ten starý stoletý kovový mlýnek po dědovi 🙂 B.

    1. Alenko myslím si, že když dáte žloutek navíc místo bílků, tak by to mělo fungovat v pohodě. Jen by se tím neměl ládovat v nějakém nepřiměřeném množství, i bez bílků je to stále dost bílkovin, ale určitě kvalitních 😉 B.

  21. Dobry den mohu se zeptat syn ma 9 měsíců mohu tu sekanou udelat ještě bez bílku? Stačil by jen žloutek?

  22. Vynikající sekaná!!! Čočku jsem pro jistotu před pečením spařila horkou vodou, jak radíte. Výsledek měkkoučký. Děkuji za zdravé a výživné vylepšení sekané.👍🤗

  23. Sekaná výborná, dvouletý syn se olizoval 🤤 akorát i přes to, že jsem čočku spařila, byla pořád nedovařená. Asi jsem měla nějaký extratvrdý typ..

    1. Terko, nebyla to neloupaná verze? Červená čočka bývá většinou loupaná (je celá oranžová), ale už jsem viděla i neloupanou, ta má hnědou slupku a vaří se dýl, tak jestli to nebylo ono jádro pudla. Jinak opravdu netuším, jak se to stane. 🙂 B.

  24. Ahoj, tak u nás v rodine sa sekaná nikdy nepiekla… Ale manžel a ja proti nej v podstate nič nemáme a už dlhšiu dobu pokukujem práve po tomto recepte. A tak som sa rozhodla, že to vyskúšam. Nikdy predtým som ju nepiekla, ale mäsa bolo veľa a kvalitné, tak davaj rovno z dvojitej dávky 😂 výsledok bol skvelý…aj naša malá…veľký nejedlík valila ako oživot. Ďakujeme za skvelý recept 🥰
    (Sekačku som piekla pod pokličku a čočku som neupravovala a úplně v poho 😉)

  25. Dnes jsem pekla k obědu, byla výborná, sněli všichni:-) Čočku jsem dle rady nejdříve spařila vroucí vodou, ale i tak jsem tu a tam cítila že ještě trochu křupe, takže příště ji lehce povařím. Jinak top recept, zařazuji mezi oblíbené:-)

  26. Výborné, vyzkoušeno mnohokrát:) (bez mouky a s vejcem navíc) Tentokrát jsem neměla červenou čočku, tak jsem zkusila černou (předem namočenou) a taky dobrý:D

  27. díky za recept, přesně tyhle ingredience mám zrovna doma, náhodička 🙂

  28. Musím pochválit recept, pošmákli si doma skoro všichni, až na syna frfňu. Tomu ale od vás moc chutnají sýrové placky s batáty. A čočku jsem raději zalila horkou vodou a dala pohankovou mouku, přidala jsem navíc petrželku a trošinku česneku a řimského kmínu. Sekačka krásně držela pohromadě a je dobrá i pro dietáře. Díkx

  29. Dobrý den,
    také jsme vyzkoušeli a čočku, jak píšete, jsem předem raději spařila horkou vodou a v sekané byla krásně měkká 🙂
    Jinak recept super, malej baštil jak divej 😀 a mamka si pochutnala s ním 🙂
    Děkujeme za recept!
    Míša

  30. Výborná!!! 🙂 🙂 určitě budu opakovat. Jsem nadšená. Chutnala všem a to sama moc sekanou nemusím. Malý říkal, že napůl, ale snědl celou porci 😀 (což je u něho vzácnost.).

    1. Dnes vyzkoušená i z hovězího zadního, takže naprosto libová ( juchů dietní pro mě 😀 ) a stejně super! Čočka tomu dodává příjemnou oříškovou chuť. Vůbec mi nepřijde suchá. Manžel si řekl o dip, tak pro příště doladím. Jinak spokojenost. Zkusím dát ochutnat i malé, 9m, ale jen kousek, solila jsem.

      1. Peťo no super, tak to mám radost, že je chutná i v libovější variantě. 🙂 B.

  31. Dobry den, dnes jsem ji delala po dlouhe dobe a s cockou problem nebyl. Myslim, ze kdyz se pouzije pulena, tak nasakne lepe. Take jsem sekanou podlila vodou, takze se pekla v pare. Byla vyborna. Deti mam uz vetsi, tak jsem dala i cesnek.

  32. Milá autorko receptu!
    Mám dítě alergické na hromadu potravin, takže jsem vejce nahradila polévkovou lžící drceného lněného semínka (spařila jsem a nechala odstát v horké vodě jedním vrzem s tou čočkou) a mouku kukuřičnou strouhankou. Vznikla fantastická chutná sekaná bez alergenů. Děkuji, zařadíme do našeho domácího portfolia i na cesty:-).

    1. Katko, super, to mám velkou radost že chutnalo a díky moc za zpětnou vazbu s tipy na inovace pro alergiky, jistě spousta maminek ocení. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *