Recenze: Tefal OptiGrill

Tefal Optigrill je elektrický gril pro domácí použití, jenž vás svou chytrostí rozhodně překvapí. Má chytrý senzor, který automaticky rozpozná tloušťku masa, a podle ní přizpůsobí dobu přípravy, aby byl steak propečený přesně tak, jak si to přejete. Grilovat ale nemusíte jen steaky, vlastní program s automatickým přednastavením má například i hamburger, klobása, drůbež, ryba nebo pečivo. Samozřejmostí je i manuální program, který si můžete nastavit dle vlastních preferencí.

Jak to celé prakticky funguje?

Na začátku přípravy pokrmu zvolíte funkci, kterou při grilování hodláte využít – jak už jsem napsala výše, máte na výběr ze základních přednastavených, a nebo můžete využít vlastní. Na pravé straně ovládacího panelu najdete barevné  signalizační světélko – to bude váš průvodce při přípravě jídla. Až se gril správně nahřeje, světélko vám to oznámí růžovou barvou a pípnutím, a vy můžete začít. Jednoduše tak, že plátek masa umístíte na plotnu a zavřete. Gril sám nastaví dobu přípravy podle jeho síly a každou jednotlivou fázi vám pak oznámí jak změnou barvy, tak i signalizací zvukovou. Až tedy váš steak bude v úrovni „rare“, změní se kontrolka na červenou a přístroj zapípá. Pokud necháte maso připravovat dále, oznámí vám stejným způsobem i stupně „medium“ a „well done“ (od červené přes žlutou až k zelené).

Co jsem vyzkoušela

Správně propečený steak je umění, takže ten mě samozřejmě zajímal nejvíce, a tak jsem v grilu vyzkoušela ten z hovězího, vepřového i kuřecího masa a se všemi si poradil na jedničku, propečenost opravdu seděla. Zkusila jsem do něj dát i celou rybu, taktéž ji zvládnul úplně přesně, stejně jako i samotný porcovaný filet z lososa. Vyzkoušela jsem i různorodou zeleninu – např. cuketu, papriku, chřest či (předvařený) brambor. U zeleniny je práce s grilem trošku komplikovanější, protože na ni není přednastavený program a musíte ji tedy grilovat dle vlastního nastavení, navíc ideálně nakrájenou na stejně silné plátky. Jakmile se s ním ale zapracujete, zvládnete to hravě (na moje výsledky se můžete podívat na fotkách níže). Největší slabinu vidím u grilu v propékání toastů, které jsem samozřejmě také vyzkoušela. Plotna má silný výkon a povrch toastu se upeče poměrně rychle – zpravidla o chvilku dříve, než bych si osobně přála, aby se mi rozpustil sýr vevnitř. Náplň v toastu se vám propeče, ale kůrka už v tu chvíli bude opravdu zlatá, a já osobně preferuji propečení z venku spíš jen na lehkou mřížku. To je ale věc vkusu a troufám si říct, že toasty asi ani nejsou hlavní devízou tohoto grilu a důvodem, proč si jej pořizujeme.

Výhody

Mezi jeho největší výhodu podle mě patří jeho důmyslný systém oznamování propečenosti masa. To je umění hodné mistra, ve kterém si i já sama často nevěřím, takže tuto berličku při dělání steaků rozhodně oceňuju a tipla bych si, že nebudu sama 😉 Gril je silný, pevný a bytelný. Když přiklápím vrchní plotnu, nemám na rozdíl od toho starého strach, že se mi při vyšším tlaku některá část zlomí – vše je kovové a stabilní. Plotna je navíc sama o sobě těžká a robustní, připravovaný pokrm tedy vlastní vahou dobře zatíží tak, aby se správně propekl, na což jsem u svého starého modelu taktéž často narážela. Chválím i velikost grilu – je tak akorát pro malou rodinu, aniž by v její kuchyni překážel. Jako bonus se díky použitému materiálu nic nepřipaluje ani nepřilepuje a po vaření obě plotny pohodlně umyjete v myčce.

Nevýhody

Jak jsem zmínila výše, na toasty není gril ideální – ale je to gril, ne toastovač 🙂 Oproti toustovači se samozřejmě také i déle nahřívá, je to ale jen několik málo minutek, nic zásadního. Milovníkovi grilované zeleniny, jako jsem já, chybí i program na zeleninu, ač chápu, že ten by asi bylo továrně náročné vyvinout – délka její přípravy je druh od druhu jiná. Jako u snad všech výrobků, i zde musím zkritizovat mnou nenáviděné a bohužel všudypřítomné plasty. Zde jsou ovšem jen na jednom místě – v úchytovém systému obou ploten, jste tedy nuceni je použít tehdy, když plotnu vytahujete nebo naopak nasazujete. Zatím se tyto plastové nožičky ale jeví celkem odolně.

Suma sumárum

Pokud rádi grilujete, ale zároveň nemáte prostor či finance na klasický venkovní zahradní gril, jistě pro vás bude tento elektrický správným kompromisem. Jídlo z něj připravené je navíc mnohem zdravější a celé to trvá opravdu jen chvíli. Jídlo navíc vůbec nemusíte hlídat, protože gril se ohlásí sám. Můžete tak nastartovat přípravu a v jejím průběhu se věnovat rodině. Pokud nejste zrovna mistr v grilování masa, automatickou funkci propečenosti určitě také uvítáte s nadšením.  U mě gril obstál velmi dobře a nezahálí u nás ani přesto, že venkovní grilovačky na velkém grilu skutečně milujeme. Stal se mým kamarádem v pohotovosti, kterého nažhavím místo smažení na pánvi nebo když venkovnímu grilování počasí nepřeje. Za mě jednoznačně palec nahoru 🙂

Na základní jídla připravovaná na tomto grilu se můžete podívat níže:

Kuřecí steak a chřest

Vepřová panenka a opečená bageta

Hovězí steak a grilované brambory

Ryba vcelku (mořský vlk)

Grilovaný chřest a cuketa

Grilované brambory

článkyrecenze

22 komentáře - “Recenze: Tefal OptiGrill”

  1. Ještě by mě zajímalo jestli si gril poradí s grilováním různých druhů masa nebo různých výšek jednotlivých porcí grilovaných najednou.

    1. Karle ano, máte programy podle druhu masa, takže když zvolíte např. kuřecí steak, gril ví, že má podle toho přizpůsobit délku pečení. I s výškou masa si poradí, v tom je právě jeho know-how, senzor to pozná a propočítá 🙂 Grilovat ale masa různých výšek najednou v plotně nedoporučuju, to pak samozřejmě senzor dobře spočítat nemůže a také se to špatně zavírá mezi plotny, když to vyšší maso brání přivření tak, aby se dostala plotna i k masu nižšímu. B.

  2. Dobry den,
    zaujima ma ci pri samotnom grilovani napr. kuracich steakov nestrieka mast z bokov grilu. Aby som nemal od masti polku linky…. dakujem

    1. Juraji, toto co popisujete se mi nikdy nestalo. Gril je celý nakloněný a tuk stéká grilovacími drážkami do odkapové misky v dolní části, nikam jinam mi nikdy nestříkal a nikdy se nic mimo uvedené misky neušpinilo 🙂 B.

  3. Ahojky, taky jsem to dříve řešila kontaktními grily, ale my jsme nedávno předělávali kuchyň kupovali nové spotřebiče a kupodivu grilovat umí dneska už i mikrovlnka, docela jsem se toho bála a funguje to skvěle, pořizovali jsme myslím odsud Každopádně kde jsou ty časy kdy jeden spotřebič uměl jednu věc, dneska je to vše multifunknční.

  4. Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli nemáte někdo zkušenosti s vybavením z [url=https://eshop-blanco.cz]této[/url] stránky? Kamarádka má jejich dřez s baterií a dala mi tip, ale radši se chci ještě zeptat 🙂

  5. Ahojky, mám moc ráda tvoje recenze a zvlášť na kuchyňské spotřebiče a celkově design!Chtěla bych se tě zeptat, protože je vidět že do toho vidíš, máme moc rádi toasty a různé pečené dobrůtky ale od toho se vždycky zašpiní nádobí a hlavně pak dřez když to myji, máme nerez, chtěla jsem od manžela pořídit granit něco takového máš s tím zkušenosti?Je to pak lepší na mytí?Díky za info a měj se hezky

    1. Lakomko, díky moc za pochvalu mojí práce, moc mě to těší 🙂 Musím říct, že já tento problém obecně až tak nepociťuju, myju 99% nádobí v myčce a mám ji šikovnou, čili žádné připáleniny a špína mi na nádobí nezůstává, tím pádem toho myju v ruce úplné minimum a na dřezu se to nijak zvlášť neprojevuje. Granitový mám, ale přiznávám se, že mně šlo spíše o vzhled, než o konkrétní vlastnosti v tomto směru. Jsem s ním každopádně velmi spokojená, protože mám černý s tečkovanou strukturou, na čemž vůbec nejsou vidět skvrny, které na nerezových dělá vodní kámen (pozor na to, že to dělá ten vzor, na hladkém černém by ty skvrny nejspíš vidět byly). Je potřeba být k takovému dřezu trošku citlivější než k nerezovému, ale pokud v tom člověk nemyje nějaké obří stroje, je to úplně v pohodě. Za sebe bych klidně doporučila investovat 🙂 B.

  6. Zdravim
    chcem sa opýtať na grilovane vepřového masa lebo taku funkciu ma až ten XL gril že ako sa to robi v tomto menšom
    ďakujem

    1. Dobrý den Gabo, tento gril má funkci na klasický steak, klidně tam takto podle mě můžete dát třeba i panenku nebo krkovičku, a propečete na úroveň medium-welldone nebo jak budete chtít, to už Vám signál pokaždé řekne. Není samozřejmě možné mít funkci úplně na všechno, ale podle mě bohatě stačí, když pochopíte, jak který program přibližně funguje a budete vědět, čemu se svou úpravou blíží potravina, kterou chcete grilovat. Například na zeleninu tam taky funkce není, ale vím, že se to griluje přibližně stejně jako kuře, takže dělám zeleninu na kuře 🙂 B.

  7. Dobrý den, mám jeden dotaz. Dnes jsme tento gril koupili a manželovi až doma došlo, že se v něm asi nebude dát delat hermelín. Dcerka ho má ráda, i já si ho dám, ale můžu do tohoto grilu dát něco v alobalu?
    Děkuji za odpověď.
    Monika

    1. Mony, obraťte se se svým dotazem prosím spíše přímo na Tefal, zda je takto možno gril použít, nejsem si vůbec jistá, jestli se to tím nějak neničí, ale osobně bych řekla, že by se nic stát nemělo. Já hermelín v grilu nedělám, nemám totiž ráda, když se jakoby tlačí mezi těmi plotnami. Když ho tedy jednou za sto let dělám, dávám ho v alobalu do trouby. 🙂 B.

    2. Nedávno jsme přišli na zajímavý trik, když jsme nahřívali housky na burgery. Mezi plotny manžel vložil dvě vařečky, takže vznikla mezera mezi plotnami. Z jedné strany se to opeklo jako na pánvi a druhé se to také trochu opeklo. Možná by toto bylo řešení pro hermelín 🙂

    1. Katko omlouvám se, komentujete velmi starý článek, nepamatuji si už detaily. Program využívám buď manuální nebo na toast, čas bohužel změřený nemám, prostě se podívám. B.

  8. Zdravím, jen jsem chtěla napsat, že já jsem s funkcí “tousty” moc spokojená. Trvá jen chvíli, než se gril nahřeje, mezitím si tousty obložím (máslo, šunka / suchý salám / slanina, sýr a nějaká pikantní omáčka), po pípnutí vložím a po pípnutí, že jsou hotové vytáhnu opečené křupavé tousty se sýrem, který se “táhne”. 🙂 Dívala jsem se na recepty na youtube a chci zkusit 2 kuřecí stehna, nechce se mi kvůli tomu zapínat trouba. Ty brambory určitě zkusím. Pěkný den.

  9. dobry den, uvazuji o koupi tohoto grilu. v nekterych recenzich jsem se docetla, ze po skonceni grilovani 1 varky jidla je nutne gril vypnout a znovu zapnout, ze nelze pokracovat v grilovani dalsi varky. je tomu tak, prosim?:) pokud ano, tyka se jem automatickeho programu nebo i pri manualnim grilovani? jak dlouho pripadne trva, nez se muze znovu grilovat? pri grilovani tuk opravdu nikam bokem nestrika, odteka jen do te misky? predem dekuji za info:)

Napsat komentář: gabo Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *