Recenze: Pekárna Panasonic SD-ZB2512

Panasonic je většinově znám asi spíše jako výrobce výpočetní nebo fotografické techniky, v nabídce má ale i celou řadu domácích spotřebičů. Mezi ně patří i tato domácí pekárna s označením SD-ZB2512, jejíž recenzi jsou věnovány moje následující řádky.

Vzhled je první věc, kterou u spotřebiče registrujete, a na konto této pekárny musím říct, že je z mého pohledu trošku netradiční, neboť je o něco vyšší a užší, než jak bývá u pekáren obvyklé. Stejného tvaru je pak i samotná nádoba na pečení chleba, která se vzhledově blíží spíše typickému anglickému toastovému chlebu, než onomu podlouhlému hubeňourovi, který zpravidla pečeme v našich končinách.

Další ne úplně typickou vzhledovou záležitostí je i použití pouze jedné míchací metličky, což mi zpočátku přišlo nepraktické, postupným testováním pekárny jsem ale pochopila, že to byl jen předsudek z neznalosti. Vzhledem k menší šířce mísy jedna nožička pro zamíchání obsahu postačí, a její výhoda je v tom, že pokud (stejně jako já, lenivá J) po zamíchání těsta z mísy metličku nevytahujete, máte pak díru v chlebu jen na jednom místě (zatímco u dvoumetličkové pekárny máte krátery v chlebu samozřejmě rovnou dva).

Pekárna nabízí opravdu širokou škálu programů – konkrétně celkem 33. Osmnáct z nich je přímo na chleba, dalších patnáct pak na těsta a další speciality. Kromě programu na klasický, bezlepkový, rustikální či sendvičový chleba si tak v pekárně můžete umíchat těsto na pizzu, briošky či uvařit marmeládu nebo kompot.

Zajímavostí je také automatický dávkovač na rozinky. Jde o malý zásobník, kam rozinky umístíte a pekárna je v rámci programu ve správnou chvíli do těsta uvolní. Kromě rozinek můžete do dávkovače umístit třeba i sušené ovoce, oříšky, semínka, bylinky či olivy a sušená rajčata. Další dávkovač pekárna nabízí i na droždí, je ale potřeba použít pouze droždí sušené.

Výhody

Pozitiva, která na pekárně vidím:

  • spektrum funkcí pekárny je opravdu velmi široké – nabízí celkem 33 programů,
  • v nabídce jsou i jiné funkce než jen pečení chleba – kompot, marmeláda, briošky, samostatné pečení, bezlepkový chleba atd.,
  • míchací nádoba má nepřilnavý povrch, díky němuž se chleba z pekárny hladce vyklápí a dobře se také udržuje, ať už při oplachování v ruce či v myčce;
  • prima výhodou pro zaneprázdněné a lenochy je automatický dávkovací program rozinek a droždí,
  • program sám upraví proces pečení podle okolní teploty – přičemž celkový čas přípravy zůstává stejný (v praxi to prostě znamená, že pečete efektivněji a neplýtváte energií),
  • pekárna míchá v různých intenzitách – začíná pomalým tempem a postupně zrychluje, což pomáhá k lepšímu zpracování těsta a také tomu, že se z mísy nepráší mouka do okolí,
  • pekárna má digitální časovač,
  • spotřebiče Panasonic v mých očích obecně vynikají dobrou kvalitou.

 

Nevýhody

Postupným používáním pekárny jsem odhalila i pár neduhů, o kterých bych vám chtěla říct:

  • pekárna neumí pozastavit běžící program (to používám například tehdy, když vidím, že si neporadila s obsahem a na stěnách zůstává mouka, které je potřeba trošku dopomoci, aby se dostala k metličkám – u této pekárny máte tedy jedinou šanci toto udělat pouze za běhu, což určitě nedoporučuju),
  • pekárna neumí navázat na předchozí program (například když zvolíte funkci samostatného pečení a předem neodhadnete dobu pečení a potřebujete ještě pár minut přidat, bohužel vám to pekárna vzhledem k bezpečnostní pojistce nedovolí),
  • pekárna v češtině nabízí poněkud nedostatečný návod (součástí brožury je i návod v angličtině, který je daleko bohatější, obsahuje například i konkrétní recepty a popisy jednotlivých procesů všech programů, což v češtině chybí),
  • pekárna má drobet nezvyklý tvar a s tím související i rozměr hotového chleba (pro mě je ale mnohem důležitější funkčnost nežli výsledný tvar chleba),
  • nepohodlné vyklápění za tepla – s pečící mísou se poměrně špatně manipuluje a pokud je horká, v podstatě nemáte možnost ji z přístroje vyjmout (je to ale samozřejmě z hlediska bezpečnosti vlastně dobře).

 

Více si o pekárně můžete přečíst také na webu výrobce ZDE.

Celkově hodnotím pekárnu jako volbu vhodnou hlavně pro ty, kteří s pečením chleba začínají, a nebo patří mezi ty, kteří ocení jednoduchost v používání, využívají přednastavené režimy a nevyžadují od zařízení vysokou míru individuálního nastavení.

V pekárně jsem upekla i několik receptů, na které se můžete těšit již velmi brzy 😉

 

článkyrecenze

8 komentáře - “Recenze: Pekárna Panasonic SD-ZB2512”

    1. Míšo, to bohužel nevím, já vycházela z informací poskytnutých výrobcem (které seděly se skutečností), nevyznám se detailně v jednotlivých typech a možnostech v rámci jedné značky. Je možné, že tam jsou drobné odlišnosti, někdy se i stejný typ trošku vyvíjí a inovuje. Jinak srovnání s Etou mám v tom smyslu, že doma mám už opravdu hodně letitou Eta Delica. Bude jí už tak pomalu deset let a stále je bezproblémová, jen není tak “chytrá” jako Panasonic. Jak jsem psala již v recenzi – záleží co vyhledáváte a zda to vítáte či nikoliv 🙂

  1. Přemýšlel jsem o koupi nějaké pokarny. Vzhledem že nejde program zastavit a ano dopéci, zůstanu asi stále u ošatek a ručním pečeni. Díky za recenzí.

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *