Černá čočka s Lučinou a zeleninou (od 1 roku)
Černá čočka je podle mě naprosto nejlahodnější druh. A v tomto receptu se mi povedla dokonce tak moc, že jsem ho musela už několikrát opakovat. Je to jednoduché a výživné jídlo a přitom je tak strašně dobré! 🙂
Na cca 2 porce:
- 100g černé čočky beluga
- 1 velká mrkev
- 1 středně velká petržel
- 1/2 červené papriky
- 2 stroužky česneku
- 80g krémové lučiny
- 2 bobkové listy
- lžička majoránky
- sůl dle chuti
- olej dle potřeby
Černou čočku nejdříve uvařte ve společnosti bobkového listu podle návodu na obalu, přebytečnou vodu slijte. V pánvi rozpalte malé množství oleje a orestujte na něm nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, také na drobné kostičky nakrájenou papriku a v závěru restování přidejte i nasekaný česnek. Společně dozlatova dotáhněte. Poté rozpusťte Lučinu a vmíchejte uvařenou čočku. Dochuťte solí a majoránkou.
Podávat můžete se ztraceným nebo volským vejcem a nezapomeňte přidat ještě plátek chleba, aby byly aminokyseliny správně doplněny.
Dětská specifika:
Vypada to moc dobře, zítra hned vyzkouším:).
Tak se budu těšit na zprávu jak chutnalo 😉 B.
Je to luxusní! Nevím, jaká je krémová Lučina, dala jsem normální, jídlo sice nevypadá jako na obrázku, ale je to fakt dobrý. Tak snad bude šmakovat i dcerce 🙂
Kači díky moc za pochvalu 🙂 B.
Baru, také moc děkuji za tento receptík! Včera jsem udělala a už nechci obyč čočku ani vidět..a to jsem tu měla tu černou bůhví jak dlouho. Přidala jsem jen červenou řepu, která mi tu už zkomírala a lučinu klasickou domácí. Manžel i já jsme se olizovali až za ušima a kluci taky. Jsi prostě jednička! 🙂
Jéé Peťo díky moc, potěšilo 🙂 B.
Černou čočku jsem objevila teprve loni a letos jsem ji dělala podruhé – pokaždé jiný recept, ten druhý od vás. A bylo to opravdu luxusní dobrota 😉 Moc děkuji za recept a těším se na další vynikající recepty.
Leni díky moc za pochvalu i přízeň 🙂 B.
Nikdy jsem čočku nejedla,ale od teď budu! Děkuji za recept,je to moc dobré!
Jituš, je skvělá, že? Díky za pochvalu 🙂 B.
Výborný recept. Teď jsem dovařila a chutná božsky 😛
Leni díky, mám radost, že to vidíte stejně 🙂 B.
Výborné, děkujeme!
Hanko díky, to jsem ráda 🙂 B.
Skvělý:-).. ostatně jako všechny recepty, které jsem vyzkoušela. Baru, děkuju Vam za tyto stranky. To je to co jsem hledala. Jednoduché vařeni z dobrých surovin, jsem nadšená… děkuji:-)
Blani moc díky, potěšilo 🙂 B.
Děkuji za recept, je to fakt strašně dobrý.
Hani díky, to mě moc těší 🙂 B.
Je to opravdu vynikající!!! Dnes jsem byla zcela bez nápadu co vařit, chtěla jsem něco s mrkví. Zadala jsem mrkev a vykoukl na mě tento recept. Jen jsem neměla černou čočku, použila jsem horskou, ale i tak je to opravdu skvělé. Díky za recept.
Tybrďo, a to je zase super nová inspirace pro mě, horskou čočku totiž ještě neznám. Takže moc díky za pochvalu a za inspiraci 😉 B.
Dobrý den, prosím vás dotaz, muži místo té černé cocky použít červenou?
Děkuji
Evi určitě můžete a fungovat by to mělo stejně, chuťově je ale černá čočka úplně něco jiného než červená, takže doporučuju pro příští recept pořídit 😉 B.
Dělám už podruhé a určitě ne naposledy! Je to náramná pochoutka 🙂
Jsem ráda, že Vás to taky nadchlo, díky 🙂 B.
Opět výborné jídlo 🙂 Děkuji za Vaše stránky i knihu, čerpám z obou zdrojů 🙂
Díky, to mě moc těší 🙂 B.
Wauuu 🙂
To tak prohlédnete ledničku a zjistíte, že tam je nic moc, pak kouknete do špajzky a najdete rýži a černou čočku. A řeknete si, Bára určitě vaří červenou, ale co by udělala s černou? No a ejhle, on tu vážně jeden receptík je 🙂 Lednička dala zbytek ingrediencí (až na Lučinu, takže máme jídlo bez ní). Ale i tak je to úžasné!
Já teda vždycky čekám, až se mi holčička probudí a obědváme spolu, ale dneska ne, dneska už jsem po obědě 😀 Báro, moc děkuji, k tomuhle receptu se vrátím hooodně brzy 🙂
Verčo, pochvala jako vždy originální a boží! 🙂 Díky! B.
Moc díky za recept. Je to vážně výborné. Můj 18ti měsíční syn vzkazuje ňam ňam 🙂
Díky broučku, jsi zlatíčko 🙂 Pozdravuj maminku 🙂 B.
Naprosto uzasny recept. Dnes jsem uvarila a absolutni luxus! Hlavne jesnoduchy a bez mouky. Diky Barus!
Díky Šári 🙂 B.
Výtečné! 🙂 Všichni jsme si pochutnali a hned jsem recept poslala dále. Zbyla nám ještě malá porce, kterou dostala dcerka na večeři, s chutí ji zbaštila a přítel jen záviděl. Určitě toto jídlo budu dělat častěji 🙂 Moc děkuji za tento recept a celkově za vaši stránku. Už jsem zařadila do našeho jídelníčku spoustu vašich receptů.
Moni moc děkuji za milou pochvalu. Ať se vám daří a i nadále chutná. 🙂 B.
Tohle je u mě absolutní top recept.Dělám si na oběd s volským okem+tvarůžky.Udělám z celého sáčku čočky a mám na více obědů. Lučina na zahuštění,to je prostě vynález!!
Šári díky. 🙂 B.
Absolutně výborný! 😊 I chlap byl naprosto spokojenej 😊 Černá čočka je Teda objev, od teď bude u nás mít svy pevný místo.
Jani díky moc za pochvalu, jsem ráda, že chutnalo, chlapovi obzvlášť. 🙂 B.
Recept mě velmi zaujal, proto jsem ho uvařila hned s dvojité dávky a vůbec nelituji ,protože je vynikající, lučinu jsem měla svoji domácí. Opravdu jsem si moc pochutnala a nejen já.
Majko děkuji, mám velkou radost, že vám chutnalo. 🙂 B.
Vyborne! Chutnalo to i příteli 😉
A to je vždycky největší odměna, když ocení i chlap. Děkuji. 🙂 B.
Recept výborný, pochutnala jsem si :-). Jen teda nevím, jak přesvědčit děti, aby aspoň ochutnaly, při pohledu na můj talíř jen prohlásí “nechutná” a tím to skončí…
Dájo, vítejte v mém světě. Když byla dcera malá, polévka z červené čočky byla její nejoblíbenější, a pak se nějak domákla ve školce, že je to “fuj” a konec. Ale když mixnu čočku do palačinek nebo placek, kde to nevidí, baští s chutí. Takže asi tak. 😉 Oba recepty jsou tady na blogu. B.
Baro, dakujem.
Chuti aj manzelovi a to strukoviny nema rad😉
Nech sa dari
Zuzana
Zuzi díky, to mám radost. 🙂 B.
Uvařila jsem černou čočku a přemýšlela, co dál. Na tenhle recept mi pár surovin chybělo a říkala jsem si, že to zkusím nějak vymyslet. Bez lučiny, bez chleba, bez papriky.
Udělala jsem zeleninový základ, dala tam čočku bez lučiny a uvařila jsem si pohankovou lámanku (moc ji nemusím, doma byl zbytek). Odvážila jsem se smíchat pohankovou lámanku s čočkovou směsí. Je to vynikající!!
Jiři, super jste si poradila, jsem ráda, že jste se nechala isnpirovat. 🙂 B.
Dobry den, taky sme delali doma, synovi som dala zatim trosku ochutnat, na zac. ale papal. Chutilo i manzelovi, jenom kdyz som zmichala lucinu a zel. zaklad mala som to suche…. Tak nabuduce skusim asi ricottu, lucina je celkovo suchsi. Ale teda manzel to doladil kyselym okurkem a to teda dostalo inu dimenziu 😂 priste nakrajim trosku okurek i do salatku…. 😃