Černá čočka s Lučinou a zeleninou (od 1 roku)

Černá čočka je podle mě naprosto nejlahodnější druh. A v tomto receptu se mi povedla dokonce tak moc, že jsem ho musela už několikrát opakovat. Je to jednoduché a výživné jídlo a přitom je tak strašně dobré! 🙂

Na cca 2 porce:

  • 100g černé čočky beluga
  • 1 velká mrkev
  • 1 středně velká petržel
  • 1/2 červené papriky
  • 2 stroužky česneku
  • 80g krémové lučiny
  • 2 bobkové listy
  • lžička majoránky
  • sůl dle chuti
  • olej dle potřeby

Černou čočku nejdříve uvařte ve společnosti bobkového listu podle návodu na obalu, přebytečnou vodu slijte. V pánvi rozpalte malé množství oleje a orestujte na něm nahrubo nastrouhanou mrkev a petržel, také na drobné kostičky nakrájenou papriku a v závěru restování přidejte i nasekaný česnek. Společně dozlatova dotáhněte. Poté rozpusťte Lučinu a vmíchejte uvařenou čočku. Dochuťte solí a majoránkou.

Podávat můžete se ztraceným nebo volským vejcem a nezapomeňte přidat ještě plátek chleba, aby byly aminokyseliny správně doplněny.

Dětská specifika:

Luštěniny obecně by mělo dítě v menším množství bez problémů strávit od cca 1 roku. Pro začátek doporučuji čočku vyzkoušet doplňkově, v podobě hrstky do příkrmu či polévky, a postupně porci navyšovat. Až po zvyknutí bych volila jídlo jako je toto.
Celé vejce je taktéž vhodné od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin (navíc bílkoviny obsahuje i čočka).
Hůře stravitelná může být ještě červená paprika, resp. její slupka. Podáváme od 1 roku.
Lučina je vhodná od cca 8 měsíců.

bezlepkovéhlavní jídlaluštěninyod 1 rokuod 3 let

48 komentáře - “Černá čočka s Lučinou a zeleninou (od 1 roku)”

  1. Je to luxusní! Nevím, jaká je krémová Lučina, dala jsem normální, jídlo sice nevypadá jako na obrázku, ale je to fakt dobrý. Tak snad bude šmakovat i dcerce 🙂

  2. Baru, také moc děkuji za tento receptík! Včera jsem udělala a už nechci obyč čočku ani vidět..a to jsem tu měla tu černou bůhví jak dlouho. Přidala jsem jen červenou řepu, která mi tu už zkomírala a lučinu klasickou domácí. Manžel i já jsme se olizovali až za ušima a kluci taky. Jsi prostě jednička! 🙂

  3. Černou čočku jsem objevila teprve loni a letos jsem ji dělala podruhé – pokaždé jiný recept, ten druhý od vás. A bylo to opravdu luxusní dobrota 😉 Moc děkuji za recept a těším se na další vynikající recepty.

  4. Skvělý:-).. ostatně jako všechny recepty, které jsem vyzkoušela. Baru, děkuju Vam za tyto stranky. To je to co jsem hledala. Jednoduché vařeni z dobrých surovin, jsem nadšená… děkuji:-)

  5. Je to opravdu vynikající!!! Dnes jsem byla zcela bez nápadu co vařit, chtěla jsem něco s mrkví. Zadala jsem mrkev a vykoukl na mě tento recept. Jen jsem neměla černou čočku, použila jsem horskou, ale i tak je to opravdu skvělé. Díky za recept.

    1. Tybrďo, a to je zase super nová inspirace pro mě, horskou čočku totiž ještě neznám. Takže moc díky za pochvalu a za inspiraci 😉 B.

  6. Dobrý den, prosím vás dotaz, muži místo té černé cocky použít červenou?
    Děkuji

    1. Evi určitě můžete a fungovat by to mělo stejně, chuťově je ale černá čočka úplně něco jiného než červená, takže doporučuju pro příští recept pořídit 😉 B.

  7. Wauuu 🙂
    To tak prohlédnete ledničku a zjistíte, že tam je nic moc, pak kouknete do špajzky a najdete rýži a černou čočku. A řeknete si, Bára určitě vaří červenou, ale co by udělala s černou? No a ejhle, on tu vážně jeden receptík je 🙂 Lednička dala zbytek ingrediencí (až na Lučinu, takže máme jídlo bez ní). Ale i tak je to úžasné!

    Já teda vždycky čekám, až se mi holčička probudí a obědváme spolu, ale dneska ne, dneska už jsem po obědě 😀 Báro, moc děkuji, k tomuhle receptu se vrátím hooodně brzy 🙂

  8. Moc díky za recept. Je to vážně výborné. Můj 18ti měsíční syn vzkazuje ňam ňam 🙂

  9. Naprosto uzasny recept. Dnes jsem uvarila a absolutni luxus! Hlavne jesnoduchy a bez mouky. Diky Barus!

  10. Výtečné! 🙂 Všichni jsme si pochutnali a hned jsem recept poslala dále. Zbyla nám ještě malá porce, kterou dostala dcerka na večeři, s chutí ji zbaštila a přítel jen záviděl. Určitě toto jídlo budu dělat častěji 🙂 Moc děkuji za tento recept a celkově za vaši stránku. Už jsem zařadila do našeho jídelníčku spoustu vašich receptů.

    1. Moni moc děkuji za milou pochvalu. Ať se vám daří a i nadále chutná. 🙂 B.

  11. Tohle je u mě absolutní top recept.Dělám si na oběd s volským okem+tvarůžky.Udělám z celého sáčku čočky a mám na více obědů. Lučina na zahuštění,to je prostě vynález!!

  12. Absolutně výborný! 😊 I chlap byl naprosto spokojenej 😊 Černá čočka je Teda objev, od teď bude u nás mít svy pevný místo.

    1. Jani díky moc za pochvalu, jsem ráda, že chutnalo, chlapovi obzvlášť. 🙂 B.

  13. Recept mě velmi zaujal, proto jsem ho uvařila hned s dvojité dávky a vůbec nelituji ,protože je vynikající, lučinu jsem měla svoji domácí. Opravdu jsem si moc pochutnala a nejen já.

    1. A to je vždycky největší odměna, když ocení i chlap. Děkuji. 🙂 B.

  14. Recept výborný, pochutnala jsem si :-). Jen teda nevím, jak přesvědčit děti, aby aspoň ochutnaly, při pohledu na můj talíř jen prohlásí “nechutná” a tím to skončí…

    1. Dájo, vítejte v mém světě. Když byla dcera malá, polévka z červené čočky byla její nejoblíbenější, a pak se nějak domákla ve školce, že je to “fuj” a konec. Ale když mixnu čočku do palačinek nebo placek, kde to nevidí, baští s chutí. Takže asi tak. 😉 Oba recepty jsou tady na blogu. B.

  15. Uvařila jsem černou čočku a přemýšlela, co dál. Na tenhle recept mi pár surovin chybělo a říkala jsem si, že to zkusím nějak vymyslet. Bez lučiny, bez chleba, bez papriky.
    Udělala jsem zeleninový základ, dala tam čočku bez lučiny a uvařila jsem si pohankovou lámanku (moc ji nemusím, doma byl zbytek). Odvážila jsem se smíchat pohankovou lámanku s čočkovou směsí. Je to vynikající!!

    1. Jiři, super jste si poradila, jsem ráda, že jste se nechala isnpirovat. 🙂 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *