Rajská omáčka bez slazení a zahušťování (od 1 roku)

IMG_1925 (1)Jak vás učila rajskou maminka? Ta moje klasiku – z protlaku a se záklechtkou. Někdo zahušťuje perníkem, což je taky příjemná změna, ale pořád je to mouka v jiné podobě. A ta mě právě trápila. A taky protlak. A taky cukr. Takže já budu svou dceru učit, aby si i bez těchto věcí poradila. Alespoň občas – snad i ona to bude vítat jako příjemnou změnu 🙂

 

Na rajskou omáčku:

  • cca půl kila hovězího masa (pro děti používám nejčastěji hovězí zadní, je libové)
  • 500g pasírovaných rajčat nebo rajčatového pyré
  • 2 větší cibule
  • 2 velké mrkve
  • 2 - 3 bobkové listy
  • cca 3 kuličky nového koření
  • olej a voda dle potřeby
  • sůl a pepř dle chuti  
  • případně ještě cukr nebo nakyslá marmeláda k dochucení

Cibuli nasekejte (může i docela nahrubo), mrkev očištěte a nakrájejte na kolečka. Na trošce oleje oboje opečte do zlatova, a to společně s masem vcelku, které jste předtím osolili a opepřili. Pokud si myslíte, že vám přirozená sladkost mrkve nebude v omáčce stačit, můžete ještě závěrem smažení posypat cukrem a nechat jej lehce zkaramelizovat. Poté přilijte pasírovaná rajčata a dolejte asi 400ml vody, nebo jiným množstvím dle potřeby tak, aby bylo maso ponořené, ale rozhodně ne víc. Přidejte koření a vše společně vařte do změknutí masa (nebo jen mrkve, pokud vaříte verzi bez masa).
IMG_1974 (1)
K urychlení procesu jsem si pomohla papiňákem, ve kterém se maso vařilo přibližně hodinu a čtvrt. Stejně tak můžete maso uvařit i ve vývaru jen jej do omáčky použít, aniž byste jej v ní vařili – zkrátíte si tak dobu přípravy.Poté odstavte, nechte vychladnout, vyberte maso a koření a omáčku rozmixujte do hladka. Bude-li se vám zdát, že je příliš řídká, ještě ji nechte nějaký čas bublat bez poklice, aby se přebytečná voda vyvařila. Nechci tvrdit, že je hustá tak, že v ní stojí lžíce, ale zároveň to rozhodně není taková poloprůhledná břečka, jakou si pamatuju ze školní jídelny :))
IMG_0183 (1)

Jako alternativní přílohu si k omáčce můžete udělat bulgurové nočky (cca 3 porce):

  • 150g bulguru (použila jsem velkozrnný tmavý)
  • 100g mouky (použila jsem pšeničnou celozrnnou)
  • 1 žloutek
  • sůl dle chuti
  • voda nebo mléko dle potřeby

Bulgur uvařte v osolené vodě, či pro vymazlenější verzi ve mléce (použila jsem mléko naředěné vodou půl napůl). Jelikož u bulguru hodně závisí na jeho hrubosti (existuje několik velikostí), nemohu vám teď do detailu říci, jak na něj, proto co se týče množství vody či mléka, řiďte se návodem, který by měl být napsán na obalu. Po dovaření jej nechte ještě cca 10 minut odstát pod poklicí. Poté přidejte vaječný žloutek, případně i další vodu či mléko, pokud se vám všechna vypařila, a rozmixujte na hladkou kaši. Tu zahustěte libovolnou moukou (jistě to bude fungovat i ve variantě s moukou rostlinnou) a osolte dle chuti. Pomocí lžíce dělejte hromádky do vroucí vody a vařte je přibližně 5 – 10 minut, dle jejich velikosti. Po vyjmutí z vody doporučuju nechat chvíli uležet, protože přebytečná voda se ještě trošku vpije a konzistence knedlíčků se trošku vylepší.

Tyto knedlíčky můžete použít i nasladko, avšak v tomto případě je nesolte.

Dětská specifika:

Rajčata jsou jako alergen tabulkově doporučována od 1 roku, totéž platí i pro cibuli.
U bulgurových knedlíčků nevidím problém v podání dítěti klidně i před prvním rokem, a to po zavedení lepku.

bezlepkovéhlavní jídlahovězí masood 1 rokurajčata

45 komentáře - “Rajská omáčka bez slazení a zahušťování (od 1 roku)”

  1. výborný recept 🙂 vařila jsem hodně dlouho a pomalu (moje první rajská pořádná 😀 ) a omáčka nebyla řídká ani moc hustá tak akorát a měla úspěch i u tchána a to je co říct 😀

  2. Děkuji, dnes jsem vařila dceři 2.5r a synovi 9měsíců. Přidala jsem batát. Dceři jen lehce přisolila. Oba si pochutnali 😉

  3. No vlastně uplně logická záležitost, že.. Přeci svíčková se dělá v podstatě stejně jen s jinou zeleninou. Je super že Vás to napadlo, protože tadle rajská nemá konkurenci!!!
    Díky, díky!

  4. Mohla bych se zeptat kde konkrétně kupujete pasírovaná rajčata nebo rajčatové pyré? (myslela jsem, že pyré = protlak). Asi se v obchodě špatně dívám. Děkuji

    1. Sabčo já si je většinou vozím z Německa, takže v tomto Vám přesně neporadím, ale běžně to už koupíte ve všech supermarketech, někde lepší kvality, jindy horší, ale dá se většinou vybrat. Pasírovaná rajčata jsou většinou v tetrapackové krabičce v regále vedle kečupů a protlaků (ale protlaky to nejsou), je to skutečně pyré z rajčat. Kupujte z rajčat zralých na slunci (proto taky doporučuju třeba italská nebo španělská), ideálně bez přislazování a dalších zbytečností. Myslím že se dají koupit v drogeriích DM.

      1. Ja kupuji take rajcatove pyre, ma to v nazvu Passata. Kupuju je v Lidlu, Tescu a tak. Maji vsude.
        Jinak dekuji za tip na vyborny recept. 👍

      1. Dobrý den Zuzko, ano, do pomaláče určitě méně vody než do klasického hrnce. Dolít se dá ostatně vždycky. 🙂 B.

  5. Děkuji za recept. Přidala jsem si ještě kousek petržele a byla vynikající. Dcera (16m) dělala běhěm celého jídla mňam mňam a přítel, který rajskou nemusí, prohlásil, že tahle rajská mu moc chutná 🙂 hezký den Radka

  6. Jednoduché, výborné. Klasickou rajskou nemusím, nemám ráda tu chuť mouky v ní, ani jsem ji nikdy nezkoušela. Ale tenhle recept zopakuji, stejně jako jiné recepty z tohoto blogu, mám radost, že to chutná i malému

  7. Děkuji za úžasný recept,když vaší rajskou syn mi to vždycky hezký sní….a chutná i mně.Dik

  8. Skvělý recept, děkuji! Moc chutná dceři 1,5 roku a manžel prohlásil, že přesně takhle má chutnat rajská 🙂 Takže velká poklona před receptem, použila jsem jinak krájená rajčata.

    1. Wow, to je opravdu velká pochvala! Díky za ni a pozdravujte manžela i dceru 🙂 B.

  9. Baruško, naprosto luxusní hustá zdravá omáčka, už budu vařit jen tuhle. Děkuji… zbožňuju Vaše recepty.

  10. Dnes jsem uvařila Vaši rajskou omáčku a jsem nadšená. Z receptu, jednoduchosti a chuti. Děkuji za celou rodinku. Hanka

  11. Děkuji Baruš, je luxusní jinou už nevěřím a měla velký úspěch u rodiny, i mamka chtěla recept. 😊

  12. Dobrý den.Pokud bych chtěla vařit omáčku z čerstvých rajčat bude platit podobná gramáž? Tedy 500g? Děkuji za odpověď.

    1. Dejte Luci spíš asi o něco více, ona ta rajčata vařením ztratí. 🙂 B.

  13. Nikdy se k receptům na internetu nevyjadřuji, ale tahle rajská je prostě dokonalá!!! U nás tedy s rýží a vepřovým masem, ale ta chuť a konzistence omáčky je dokonalá. Děláno 1hod v papiňáku a použila jsem cca 2dcl vody.
    Děkuji moc, dcera (17m) jedla ve velkém :))

    1. Dobrý den Sašo, tak to jste mě moc potěšila, děkuji. Budu se těšit na nějaký příští vzkaz, protože vězte, že nás autory tahle vaše zpětná vazba motivuje a těší. 🙂 B.

  14. Mám 15M klučinu a kojenecká strava už mu nejede, tak jsem hledala nějaké recepty, co bychom mohli jíst oba. Narazila jsem na tuhle rajskou a s ní i na tenhle blog. Jsem z něj nadšená. Začala jsem si dělat založky, co zkusím uvařit a pak jsem toho nechala. Musela bych si založit všechno. Už jsem zkusila tuhle rajskou, zeleninovou sekanou a čočku s batatem a vše skvělé. Moc děkuji za tenhle ucelený web, i za popisky o vhodnosti od jakého věku. Jen tak dál 😉

    1. Dobrý den Jani, jsem moc ráda, že jste si mě našla a našla si i čas na milou zprávu. Vážím si pochvaly i ocenění mé práce, děkuji! 🙂 Barbora

  15. Dobrý den, jinou než vaši rajskou nevarim-je uuplne nej nej ze všech a doma chutná celé rodině. Jen se chci zeptat, ty knedlicky z tmavého bulguru, slo by místo tohoto použit klasicky bulgur?

    1. Dobrý den, Míšo, moc děkuji za pochvalu, mám radost. 🙂 Bulgur si myslím, že bude fungovat i “světlý”, ale vyzkoušeno to nemám. Ale nebála bych se to zkusit. 😉 B.

  16. Dobrý den, já nekuchař jsem se dnes pustila do Vaší rajské (co bych pro synka neudělala) a první, co mi na to řekl, bylo: “Mňaaam!” a hned vzápětí: “Mami, přidat!” 🙂
    Já tenhle Váš blog prostě miluju, vše je srozumitelně napsáno i vysvětleno, takže se do receptů můžu směle pustit i já. Mockrát děkuji a budu Vás všude doporučovat 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *