Polévka minestrone (od 1 roku)
Toskánská verze tradiční italské polévky s bílými fazolemi. Poctivá, hustá a tak dobrá, že s kouskem čerstvého chleba focaccia si ani nevzpomenete na nějaký druhý chod 🙂
Na cca 4 porce:
- voda podle potřeby
- olej dle potřeby
- 1 mrkev
- 1 řapíkatý celer
- 1 cibule
- 200 g suchých bílých fazolí
- 2 brambory
- zelenina podle vaší chuti (cuketa, rajčata, brokolice, kapusta…)
- parmazán na posypání
Tuhle polévku vařím podle Emanuela (S Italem v kuchyni) a miluju ji pro její variabilitu a pestrost. Krásně do ní zpracujete všemožné přebytky zeleniny a často i takové, které by vám děti jinak nesnědly. 🙂 K polévce zpravidla servíruji kváskovou foccaciu (doporučuji tento recept) a podávám ji jako hlavní jídlo. Pokud mi zbyde okraj z parmezánu, který je na jídlo příliš tvrdý, přihodím ho právě do této polévky a jeho chuť do ní tak vyvařím.
Fazole namočíme přes noc do vody. Poté je uvaříme asi 20 minut. V hrnci si nejdříve orestujeme nakrájenou cibuli, mrkev a celer. Po chvíli přidáme brambory nakrájené na větší kousky a po nich pak i další zeleninu podle libosti (např. jarní cibulku, brokolici, kapustu, cuketu, lilek…).
Rajčata spaříme a oloupeme, odstraníme zrnka a měkkou část, zbylé části dáme do polévky. Nakonec přidáme fazole a vše zalijeme vlažnou vodou. Vaříme asi 15-20 minut, poté odebereme ¼ zeleniny, rozmixujeme a vrátíme do polévky. Smícháme, osolíme a servírujeme se strouhaným parmazánem a kapkou olivového oleje.
Tak toto je opet luxusni recept! Je opravdu vytecna, vsichni si na ni moc pochutname. Diky 😋
Jéé no vidíte, tu už jsem tak sto let nedělala a teď jste mi to připomněla 🙂 Takže díky za to a za pochvalu samozřejmě taky 🙂 B.