Nákyp ze skyru (od 1 roku)

Znáte skyr? Tento zakysaný mléčný výrobek má svou tradici na Islandu, pro své kvality se ale jeho obliba rozšiřuje a koupíte ho také u nás. Svým složením a vysokým obsahem bílkovin se podobá našemu tvarohu, svou chutí a jemnou nakyslostí zase řeckému jogurtu. Určitě vám ho doporučuju vyzkoušet 🙂

Na 4 mističky:

  • 350g skyru
  • 2 vejce
  • 2 lžíce špaldové (nebo klasické) krupice
  • 30g přepuštěného (nebo klasického) másla
  • javorový (nebo jiný) sirup dle chuti
  • pomerančová kůra dle chuti
  • libovolné ovoce

V míse smíchejte skyr s vejci, pomerančovou kůrou, rozpuštěným máslem a špaldovou krupicí. Doslaďte dle vlastní chuti a nalijte do máslem vymazaných mističek. Nahoru přidejte ještě libovolné ovoce – hodí se například borůvky, maliny, jahody nebo rybíz. Pečte na 150°C do zlatova, přibližně půl hodiny. Po upečení můžete servírovat, nejlépe ještě teplé.

Dětská specifika:

Skyr je velmi zdravý a přínosný výrobek, obsahuje ale vyšší množství bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny malých dětí, proto bych jej doporučila od 1 roku.
Ze stejného důvodu se doporučuje také vaječný bílek od 1 roku.

jahodymlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

16 komentáře - “Nákyp ze skyru (od 1 roku)”

  1. Děkuji za recept, vypadá to skvěle, zítra vyzkouším. Mám jen dotaz k ovoci: kupujete ho čerstvé, nebo zmražené? Třeba čerstvé borůvky ze supermarketu jsou zpravidla bez chuti, navíc často plesnivé. Budu tak ráda za tip třeba na konkrétní “výrobek”. Děkuji.

    1. Marti vždy podle sezóny. Podle mě opravdu nemá smysl kupovat v zimě egyptské jahody bez chuti, nebo přesně ty borůvky, o kterých píšete. Raději si v sezóně zajedu na samosběr a zamrazím si na zimní období. Zrovna do tohoto receptu jsem dávala mix mraženého s čerstvým, například borůvky byly z mrazáku, maliny ještě stále dozrávají, takže ty byly čerstvé. Obojí mi naštěstí roste na zahradě. Jinak si maminky i hodně chválí ovoce bedýnkové, tam se taky hodně hledí na sezónnost, tak můžete třeba taky vyzkoušet 🙂 B.

  2. Mám dotaz, lze něčím nahradit Skyr? Co tvaroh? Jestli půjde udělat ze zásob, co mám doma… Děkuji. Kristýna

    1. Kristýnko myslím že jo, tvaroh nebo řecký jogurt se tomu vcelku blíží, mělo by to fungovat 🙂 B.

  3. Vyborne!!! Bala jsem se ze jsem moc naplnila misticky, dost mi to vylezlo ale hurá po vyndani z trouby to zase kleslo pod okraj misticek

  4. Baruško, dobrý večer. Chtěla bych to udělat pro 7m syna. Fungovalo by to místo Skyru s řeckým jogurtem a pouze se žloutky? Asi ne, že? 🙁 Děkuji za radu.

  5. U nás to mělo také velký úspěch! Hledala jsem, co ze skyru a Máma v kuchyni jako vždy skvělou inspirací! Díky moc

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *