Mrkvový dort (od 1 roku)
Tahle moc dobrá a vláčná “buchta” s vůní Vánoc je už letitou stálicí blogu. Postupným vařením a taky podle vaší zpětné vazby jsem recept trošku upravila, aby vám více seděl. Ubrala jsem hlavně množství cukru a tuku, ale zas ne tolik, aby ztratil koláč na své skvělé chuti. 🙂
Na menší plech nebo větší dortovou formu:
- 4 vejce
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek cukru
- 2 lžičky vanilkového extraktu nebo javorového sirupu
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček kypřícího prášku
- 2 lžičky skořice
- 3 hrnky nastrouhané mrkve
- 1 hrnek vlašských ořechů
Vyšleháme si vejce s cukrem a extraktem (ten nutně použít nemusíte). Poté vmícháme olej a po lžících ostatní suché přísady. Nakonec vmícháme i nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy. Pokud ořechy použít nechcete nemůžete, můžete je i vynechat, koláč bude dobrý i tak.
Nalijeme do vymazané formy (já jsem použila větší dortovou, ale hodí se i menší plech) a pečeme na 180°C přibližně třičtvrtě hodiny.
Pokud chcete, můžete na dort dát ještě krém – třeba z lučiny, philladelphie, mascarpone, tvarohu nebo zakysané smetany. Bude tak mnohem vláčnější, ale i tak není dort vůbec suchý.
Množství cukru můžete regulovat podle sladkosti mrkve nebo vlastních preferencí, nicméně toto množství se mi osvědčilo jako taková zlatá střední cesta (v původním receptu byl dvojnásobek, což bylo na můj vkus opravdu moc, ale pokud opravdu milujete sladké koláče, je možné si cukr přidat).
Ořechy můžete vyměnit i za jiný druh. Hodí se například mandle, lískové nebo pekanové.
Mňam, mrkev miluju a v buchtě je skvělá. Super recept, musím vyzkoušet 🙂 http://www.cookingwithsusa.blogspot.cz
Susi určo zkus, je fakt moc dobra 🙂
Prosím, jak velký je hrnek? Vždy mám hrnek cca 250ml a šálek jako menší. V tomto receptu mi přijdou ale tři hrnky mrkve hodně. Děkuji,
Také bych prosím chtěla vědět, jak velký hrnek?Děkuji
Klasický čtvrtlitrový, tedy 250ml 🙂
Dnes jsem upekla a je výborná. Jen jsem ubrala na cukru. Musím se hlídat, abych na ni pořád nechodila 😀
I já ubírám, zvlášť když je sladká mrkev. Díky za vyzkoušení a za vzkaz 🙂
Tak nevim kde jsem udelala chybu, ale cela buchta se mi spalila a prostredek byl nedopeceny, tak se chladi na balkone a poleti do popelnice 🙁
Báro to mě mrzí, ale zkuste nezanevřít a někdy zopakovat, je to opravdu osvědčená buchta a peklo ji už hodně maminek, tak se to musí podařit 😉 Asi nějaká špatná konstalace hvězd 🙂
Moc dobrá buchta, zmizela rychlosti blesku. Udělala jsem i jako muffiny dětem bez oříšků a 4,5leta dcera nepozorovaně snědla 4muffiny na posezení 🙂 zítra peču znovu a recept si ukládám jako inspiraci na narozeninové muffiny do školky 🙂
Super! To jsem moc ráda 🙂 Díky za vyzkoušení a hezké dny, B.
Prosím, jaký olej je na pečení nejlepší a nejvhodnější pro děti? Děkuji
Na tepelnou úpravu při vyšších teplotách (tj. pečení a smažení) je potřeba kupovat olej rafinovaný. Je v něm bohužel cenných látek daleko méně než v panenském, ale je na vyšší teploty uzpůsobený a nepřepaluje se, tj. nestává se karcinogenním. Druhově doporučuju řepkový, má nejlepší poměr omega-3 a 6 mastných kyselin, i když jak jsem napsala výše – rafinovaný bohužel minimum.
Vyzkoušeno poprvé a hned se povedlo. Myslím, že dlouho nevydrží 🙂 super recept! Jak už bylo psáno výše, dávám poloviční dávku cukru a stačí to až až. Máte tu zajímavé recepty, které mi pomáhají vybruslit z bezradných dnů, kdy nevím co uvařit 🙂 moc díky
Peťo moc díky za pochvalu a nechte si chutnat 🙂 B.
Výborný, dala jsem jen polovinu cukru a bohatě stačilo 🙂 tatínkovi i malé moc chtná 🙂
Super, díky za zprávu 🙂 B.
Buchta je vyborna! Ubrala jsem cukru, dala jsem pul hrnku na vyslehani vajec a pridala datlovou pastu na doslazeni.
Leni, díky za vyzkoušení i pochvalu. 🙂 B.
Určitě vyzkouším, dělala jste na velký plech? K.
Kačko, takový střední, 20 x 30 cm řádově. 😉 B.
Děkujeme za skvělý recept, pekly jsme s dcerou (3,5 roku) a buchta se moc povedla!!! Daly jsme jen polovinu cukru a doplnily troškou datlového sirupu a vynechaly ořechy (ochutná i 14 měsíční dcera). Doba pečení se nám zkrátila jen na 35 minut, asi nám moc peče trouba 🙂 Buchtička je neskutečně vláčná a křehká!!! Super :-*
Super! Díky za zprávu i pochvalu. 🙂 B.
Mrkváč už se peče potřetí za měsíc. V bezořechové a půlcukerné verzi. Stále s velkým úspěchem u strávníků všech generací :).
Dnes jsem těsto použila na muffiny do školky a krásně vláčné a voňavé. Použity mandle raději. Z dávky mi vyšlo cca 30ks. Děkuji Báro za inspirace 👍
Super nápad, Domčo, díky za pochvalu. 🙂 B.
Výborný recept. Dort je vlacny a neni vubec suchý 😉. Pouzila jsem pul hrnku cukru a jeden hrnek mouky nahrazen 3/4 hrnku ovesnych vloček 🙂. Chutna moc. Diky za recept
Luci, perfektní výměna, díky za tip i pochvalu. 🙂 B.
Funguje v bezlepkove variante s moukou Doves Farm Self Reising, ve stejném poměru 🙂
Zlatá Míšo, díky moc za vyzkoušení. 🙂 B.
Dobrý den, kdybych chtěla udělat dort dvoupatrový. Základ by byla forma 24 cm a horní patro jen malé cca 12 cm, bude mi stačit jedna dávka těsta? Nebo raději udělat z 1,5 dávky? Děkuji
Magdi, přiznám se, že takto neumím s jistotou poradit. Jeví se mi to jako dostatek i z poloviny množství, ale vyzkoušeno to nemám, tak vám nechci poradit špatně. Osobně když nevím, volila bych spíše více, oříznout se to dá vždycky. 🙂 B.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda jde dort použít i na rozříznutí a naplnění náplní ( mascarpone) udělat z toho opravdu DORT. Děkuji za odpověď a přeji hezký den 🥰
Evi, asi to půjde, ale pokud chcete jistotu, zkuste spíše tento mrkvový dort. 🙂
Dobrý den, kolik prosím mrkve – kusů nebo gramů vychází cca na ty 3 hrnky? 🥹 Děkuji❤️
Kači, to takhle úplně neumím říct, ona i každá mrkev je jinak velká. Velice řádově tak kolem 6 – 10. B.