Mrkvový dort (od 1 roku)

Tahle moc dobrá a vláčná “buchta” s vůní Vánoc je už letitou stálicí blogu. Postupným vařením a taky podle vaší zpětné vazby jsem recept trošku upravila, aby vám více seděl. Ubrala jsem hlavně množství cukru a tuku, ale zas ne tolik, aby ztratil koláč na své skvělé chuti. 🙂 

 

Na menší plech nebo větší dortovou formu: 

  • 4 vejce
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek cukru
  • 2 lžičky vanilkového extraktu nebo javorového sirupu
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 balíček kypřícího prášku
  • 2 lžičky skořice
  • 3 hrnky nastrouhané mrkve
  • 1 hrnek vlašských ořechů

Vyšleháme si vejce s cukrem a extraktem (ten nutně použít nemusíte). Poté vmícháme olej a po lžících ostatní suché přísady. Nakonec vmícháme i nastrouhanou mrkev a mleté vlašské ořechy. Pokud ořechy použít nechcete nemůžete, můžete je i vynechat, koláč bude dobrý i tak.

Nalijeme do vymazané formy (já jsem použila větší dortovou, ale hodí se i menší plech) a pečeme na 180°C přibližně třičtvrtě hodiny. 

Pokud chcete, můžete na dort dát ještě krém – třeba z lučiny, philladelphie, mascarpone, tvarohu nebo zakysané smetany. Bude tak mnohem vláčnější, ale i tak není dort vůbec suchý. 

Množství cukru můžete regulovat podle sladkosti mrkve nebo vlastních preferencí, nicméně toto množství se mi osvědčilo jako taková zlatá střední cesta (v původním receptu byl dvojnásobek, což bylo na můj vkus opravdu moc, ale pokud opravdu milujete sladké koláče, je možné si cukr přidat). 

Ořechy můžete vyměnit i za jiný druh. Hodí se například mandle, lískové nebo pekanové.

Dětská specifika

ořechy nejsou doporučovány dětem do 3 let, ale i bez nich je dort vynikající 😉

mlsáníod 1 rokusvačiny

24 komentáře - “Mrkvový dort (od 1 roku)”

  1. Prosím, jak velký je hrnek? Vždy mám hrnek cca 250ml a šálek jako menší. V tomto receptu mi přijdou ale tři hrnky mrkve hodně. Děkuji,

  2. Dnes jsem upekla a je výborná. Jen jsem ubrala na cukru. Musím se hlídat, abych na ni pořád nechodila 😀

    1. I já ubírám, zvlášť když je sladká mrkev. Díky za vyzkoušení a za vzkaz 🙂

  3. Tak nevim kde jsem udelala chybu, ale cela buchta se mi spalila a prostredek byl nedopeceny, tak se chladi na balkone a poleti do popelnice 🙁

    1. Báro to mě mrzí, ale zkuste nezanevřít a někdy zopakovat, je to opravdu osvědčená buchta a peklo ji už hodně maminek, tak se to musí podařit 😉 Asi nějaká špatná konstalace hvězd 🙂

  4. Moc dobrá buchta, zmizela rychlosti blesku. Udělala jsem i jako muffiny dětem bez oříšků a 4,5leta dcera nepozorovaně snědla 4muffiny na posezení 🙂 zítra peču znovu a recept si ukládám jako inspiraci na narozeninové muffiny do školky 🙂

    1. Na tepelnou úpravu při vyšších teplotách (tj. pečení a smažení) je potřeba kupovat olej rafinovaný. Je v něm bohužel cenných látek daleko méně než v panenském, ale je na vyšší teploty uzpůsobený a nepřepaluje se, tj. nestává se karcinogenním. Druhově doporučuju řepkový, má nejlepší poměr omega-3 a 6 mastných kyselin, i když jak jsem napsala výše – rafinovaný bohužel minimum.

  5. Vyzkoušeno poprvé a hned se povedlo. Myslím, že dlouho nevydrží 🙂 super recept! Jak už bylo psáno výše, dávám poloviční dávku cukru a stačí to až až. Máte tu zajímavé recepty, které mi pomáhají vybruslit z bezradných dnů, kdy nevím co uvařit 🙂 moc díky

  6. Buchta je vyborna! Ubrala jsem cukru, dala jsem pul hrnku na vyslehani vajec a pridala datlovou pastu na doslazeni.

  7. Děkujeme za skvělý recept, pekly jsme s dcerou (3,5 roku) a buchta se moc povedla!!! Daly jsme jen polovinu cukru a doplnily troškou datlového sirupu a vynechaly ořechy (ochutná i 14 měsíční dcera). Doba pečení se nám zkrátila jen na 35 minut, asi nám moc peče trouba 🙂 Buchtička je neskutečně vláčná a křehká!!! Super :-*

  8. Mrkváč už se peče potřetí za měsíc. V bezořechové a půlcukerné verzi. Stále s velkým úspěchem u strávníků všech generací :).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *