Losos s ořechovou krustou (od 2 – 3 let)
Mražená ryba nemusí být žádná břečka plná vody, na našem trhu jsou k dostání i kvalitní kousky, které se mrazí přímo na moři. Díky spolupráci s Nowaco tu teď mám například zásobu lososa Gorbuša, který je z volného odlovu a mrazí se ihned po ulovení. Díky tomu může být vlastně čerstvější než čerstvá ryba, která k nám na pult putuje i několik dnů. Tak si z něj pojďme uvařit něco dobrého. 😉
Na 4 porce:
- 4 porce lososa
- 3 lžíce drcených vlašských ořechů
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- 1 lžíce oleje
- 1 vejce
- bylinky dle chuti
- sůl dle chuti
Pokud jste to ještě neudělali, dejte si nejdříve rozmrazit filety z lososa. Poté si připravte pekáček či plech, který lehce vytřete olejem. Ne že by to jinak dost tučná ryba velmi potřebovala, ale určitě vám to pomůže, abyste ji pak z plechu krásně vcelku vytáhli.
Do misky rozklepněte jedno vejce, do kterého přidejte nahrubo drcené vlašské ořechy, parmezán, olej a nasekané bylinky. Rozmíchejte na kašičku. Je možné, že budete muset množství ořechů lehce doladit podle velikosti vejce, tedy pokud by byla kašička příliš tekutá a z masa stékala, je to ta správná chvíle ořechů trochu přidat. Nemusíte mít ale vysloveně drobivé těsto, stačí kaše, která udrží na místě.
Pokud vaříte pro dospělé, filety osolte, počítejte ale s tím, že parmezán je sám o sobě slaný dost, já osobně tedy již další sůl přidávat nepotřebuji. Připravené těstíčko rozprostřete na rybu po celém povrchu.
Pak už stačí jen dát do trouby – na 180°C (horkovzduch), přibližně 20 – 30 minut (dle výkonnosti trouby a taky výšky filetu).
Pokud máte rádi jídla z jednoho pekáče, doporučuji k rybě přidat předvařené brambory a kostičky špenátu (ten může být mražený), případně libovolně jakoukoliv jinou zeleninu dle vlastní chuti.
Dětská specifika: