Ledový jablečný čaj s majoránkou (od 6 měsíců)
Letní osvěžení, které vám ale přijde stejně dobře k duhu i v teplé verzi ve chvílích, kdy se rozhodnete přírodními metodami bojovat s nachlazením a kašlem 🙂
Na cca 3 porce:
- 750ml vody
- 1 jablko (a nebo jablečný mošt místo vody a jablka)
- 10 snítek majoránky
- případně 2 lžíce rýžového sirupu nebo medu
Jablka nakrájejte na tenké plátky a dejte do hrnce nebo džbánu. Přidejte vodu, snítky majoránky, svařte k bodu varu a odstavte. Jestliže máte malo sladká jablka, v této chvíli můžete čaj ještě i dosladit medem či sirupem. Pokud budete chtít chuť ještě intenzivnější, použijte místo jablka a vody rovnou jablečný mošt a stejným způsobem společně s bylinkami ohřejte. Nechejte nejdříve vychladnout na lince a poté uložte do lednice. Vychlazený čaj pak podávejte.
Pokud budete čaj podávat při nemoci, můžete sílu bylinek podpořit ještě i majoránkou sušenou, dobře se hodí také plátky cibule, která pomáhá s vykašláváním. Vyluhovaný čaj před podáváním nemocnému naopak ohřejte.
Dětská specifika:
Dovolím si rozporovat informaci o botulotoxinu v medu. V literárních zdrojích se sice uvádí riziko přítomnosti Clostridium botulinum v medu, které pak v nezralém trávicím traktu dětí do 1 roku může začít produkovat botulotoxin, ale ůdaje jsou jen literární a velmi historické, už desítky let není znám žádný případ takového onemocnění.