Koko-čoko supersušenky (od 2 – 3 let)

Tento recept mám v šuplíku už dlouho a postupně ho ladím. Jeho základ vychází z báječných čokoládových sušenek od Zemanky, které koupíte ve zdravé výživě, a na které si opravdu velmi lehce vypěstujete závislost. Jejich cena ale není pro mateřské příjmy zrovna příznivá, takže věřím, že tuto domácí verzi uvítáte. Ovšem pozor – závislost se na nich buduje úplně stejně rychle 😉

Na cca 20 – 25 ks:

  • 50g změklého másla
  • 80 ml oleje (používám řepkový)
  • 100g moučkového cukru
  • 20g kakaa (holandského typu)
  • 30g strouhaného kokosu
  • 40g nasekané hořké čokolády
  • 150g celozrnné špaldové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

Veškeré ingredience spojte dohromady v jedno těsto, začněte od těch tekutých a postupně přidávejte sypké. Tvořte malé hrudky nebo kuličky, které položíte na plech vystlaný pečícím papírem.  Těsto nedrží pohromadě úplně lehce, ale pokud jej zmáčknete, do kuličky jej zpracovat lze a pečením se spojí natrvalo. Pečte na 180°C horkovzduch přibližně 10 minut – dle zkušeností s vaší troubou. Než je z papíru sundáte, nechte sušenky nejdříve vychladnout, neboť jsou bezprostředně po upečení křehké, a mohly by se vám rozbít. Vychladnutím ztvrdnou, jistá křehkost jim ale stále zůstane.

Zkoušela jsem i máslo nahradit kokosovým olejem a bez problémů to funguje, takže pokud jej nemůžete nebo nechcete použít, klidně vyzkoušejte.

Dětská specifika:

Nebudeme si nic nalhávat - není to žádné superzdravé mlsání. Na druhou stranu jsou takovéto domácí sušenky pořád lepší, než drtivá většina kupovaných.
Pozitivní je například to, že jsou z celozrnné špaldové mouky, neobsahují vejce, a pokud nahradíte máslo například již zmíněným kokosovým olejem, byly vyrobeny z kvalitnějších druhů tuku.

bezmléčnécukrovímlsáníod 3 letsušenkyvánoce

58 komentáře - “Koko-čoko supersušenky (od 2 – 3 let)”

  1. Sušenky jsem dnes s radostí vyzkoušela, jen nevím, kde udělali soudruzi z NDR chybu :o). Nechtělo se mi těsto spojit, tak jsem tam přidala med. Co jsem “jen” zaměnila, byla mouka, kdy jsem dala celozrnnou žitnou (přišlo mi, že mouka asi nenasála co měla, protože těsto i sušenky jsou strašně mastné). Chuťově vynikající (až na to mastné). Příště vyzkouším z předepsané mouky a snad budou tak kulaté jako na fotce. Ty moje se roztekly po plechu,tak mám spojené něcojakoplacičky :o)) Jinak děkuju za web stránky, jsou pro mě velkou inspirací.

    1. Lenko, určitě to bude moukou. Žitná má úplně jiné vlastnosti než všechny ostatní, je hodně hutná a lepivá. Pokud příště nebudete mít špaldovou, použijte radši klasickou pšeničnou, ať už bude celozrnná nebo ne. Jinak jsem ráda, že i přesto Vám chutnalo a hlavně jste to nevzdala, tak příště 😉

    2. žitná mouka je zrádná, vždycky vcucne všechno tekuté a těsto se nechce spojovat… 🙂

  2. Susenky jsem dnes delala poprve, misto cukru jsem pouzila med, jinak vse jak je psano a rodinka se mohla utlouct! Dekuji za skvely recept, urcite nedelam naposledy!

  3. Dobrý den, tak jsem se večer v devět rozhodla taky sušenky upéct. Z nedostatku surovin jsem musela nahrazovat, a to slunečnicový olej,třtinový cukr a celozrnnou pšeničnou mouku. Cukr jsem nechala rozpustit v másle s olejem a kakaem a taky jsou moc dobré. Jen jsem je trochu přepekla. Po 10 minutách mi připadaly moc měkké, ale měla sem je vytáhnout.

    1. Ono se to na hnědých sušenkách špatně poznává, ale tak to vychytáte. Jsem ráda, že jste si poradila a že to i tak klaplo 🙂

  4. Ahoj Baru, pekla jsem je taky,uz je to dyl, a jedine, co mi tam nechutnalo, byl ten repkovy olej. Upecu je zase zitra tak zkusim dat normalni slunecnicovy a misto cukru teda asi taky zkusim med, jak tady psaly damy prede mnou 😉 Diky za recept!

    1. Já řepkový používám běžně, nepřijde mi jeho chuť zvláštní a je mi o jeho nutriční hodnotu, ale tak to je na každém, určitě to půjde i se slunečnicí. U medu pozor na konzistenci, aby se to nerozteklo 😉 B.

    1. Vladuš nemám to bohužel vyzkoušeno. Myslím, že chutově by to bylo super, ale měla bych trošku obavu o pojivost, ony už takto pojí docela málo. Dala bych to tak maximálně půl napůl s klasickou moukou, ale tak zkuste a dejte vědět 😉 B.

  5. Tak musím říct, že jsou to jedny z nejlepších sušenek co jsem kdy dělala! Akorát jsem použila spaldovou mouku z lidlu T630, a těsto bylo řidší, tak se mi nedarily udělat pěkné kuličky, ale jen placky🙁každopádně chuť výborná! Děkuji za recept!

    1. Baru, tak klidně přidat trošku celozrnné a nebo i té bílé, aby to nelepilo. Někdo zas s tou celozrnnou mívá opačný problém, že se mu to těžko “plácá” dohromady. Ale to si vychytáte, držím palce 😉 Díky za pochvalu 🙂 B.

  6. Ahoj všem, neměla jsem špaldovou mouku, tak jsem použila celozrnou pšeničnou, jako jsou velmi chutné na mě teda příliš sladké, asi příště teda zkusím ten med, ale nevím zda to neudělá nějakou paseku, zároven jsou pevné a ani se nedrolí a přitom měkké, stačilo vážně nechat dojít na plechu venku. Jinak jsem umírala, abych udělala teda pěkné kolečka, nakonec vychytávka s kulatým vykrajovátkem (vsypat a udusat, pak lžička a kolem udusat a máte krásné kolečka bochánky, ale chce to mít pevné nervy hihi :-DDD). Hlídáno v mé horkovzduch 7 min 160C. Hezký den a děkuji za skvělý recept. Malej už mi kradééééé

    1. Katko, tak na to bych teda nervy neměla, jste dobrá :-))) Díky za vyzkoušení 🙂 B.

  7. Susenky jsem zrovna dopekla. Jsou dokonale. Chuti mi velmi pripominaji Koka. Olej jsem nahradila kokosovym tukem a cukr datlovym sirupem. Jedna davka bude malo 🙈😉

  8. ted jsem je dopekla – hned dvojitou várku a jsou super…krásně jsem dělala i kuličky. ..Brzy zopakujeme 😊

      1. no jsem ráda že jsem nezavahala a hned se pustila do dvojite várky, protože děti a manžel už snědli skoro pulku 😂

  9. tak i ja jsem je musela vyzkouset… chtela jsem je udelat na zitrejsi vylet pro deti..bohuzel se celkem povedli a ja je asi budu muset udelat znova – to vite ochutavka po te co se upekli, pak jake asi budou hodinku co vychladly, co kdyz se chut zmenila po dvou hodinach…hmm a nejak mizi a mizi….diky za navykove susenky 😉

    1. Tak tohle přesně znám velmi důvěrně. Ale já přece musím, když to chci dávat na blog, žejo!! 😀 Díky za pochvalu 🙂 B.

  10. Tak my budem mit na vanoce jako cukrovi. Jen se zamenila cukr za med, maslo za kokosovy olej a kakao za karob. I tak vyborne. Budem delat pravidelne.

  11. Už delší dobu se na ně chystám a dnes vyzkoušeno 👍 Jeste hsem nikdy zadny nedelala s nejen ze rychlovka ale opravdu i mnamooozní 👍🍀🌻
    Urcite priste aspon dvojta davka 😂😂😂
    Dala jsem kokosovy cukr a priste zkusim i kokosovy tuk…to jsem si precetla az pozde 😂😉

  12. Jsou geniální. Musela jsem narychlo vymyslet neco synovi s sebou do skolky jako pohosteni na konci roku a zkusil jsem tyhle a rozhodne jsem neudelala chybu. Nemohla jsem si pomoct a uz pri tvoreni hrudek jsem porad uzdibovala testo😁 ted jsem trochu preslazena, ale se susenkami jsem fakt moc spokojena, diky za recept.

  13. Tak ja som použila asi 100g hladkej bielej múky a 50g hrubej spaldovej a musela som ešte prisypat tu spaldovu, Česi bolo riedke dosť… Nakoniec sa to úplne úžasne tvarovalo a tá chuť…mňam!! Dúfala som ze mi to vydrží aspoň týždeň, ale zajtra budem musieť robiť opäť 😀

    1. Lenus, ona každá mouka saje jinak, takže je možné,že to chtělo trošku doladit, ale jsem ráda, že jste si poradila a že u vás měly úspěch 🙂 B.

  14. Jsou naprosto výborné, děkuji za skvělý recept. Pekla jsem jako super rychlé vánoční cukroví:)

    1. Taky jsem je letos pekla jako cukroví. Jenže se snědly ještě před druhým adventem 😀 Díky za pochvalu! B.

  15. Na tyto sušenky jsem se chystala pěkně dlouho. Mouku jsem dala omylem pšeničnou hladkou, půlku cukru a zbytek čekankový sirup. Povedly se skvěle

  16. Jsou absolutně boží…včera jsem dělala a jen se po nich zaprášilo a dnes dělám zase❤❤❤

  17. Misto másla jsem podle nejnovějších trendu mámy v kuchyni 🙂 použila ghi a těsto bylo celkem řídké, dělala jsem na plech hromadky dvěma lzickami. Výsledek je výborný, jen na povrchu lehce mastnejsi. Mohlo to mít vliv? Diky

    1. Marti mohlo, ono je malinko tekutější, ale taky mohl hrát roli přesný druh nebo vymletí mouky, jak na sebe vázala tekutiny, takže to člověk nikdy neví. Každopádně velké body navíc za převedení trendu do praxe. 😉 🙂 B.

  18. Baru prosím jakou mouku místo špaldové? Fakt celozrrnou pšeničnou? Jde i hladká / polohrubá?

    1. Jano, klasickou hladkou a množství plus mínus stejné (případně si lehce doladíte vhodnou konzistenci). B.

    1. Lenko, snažím se ty recepty psát tak, aby to sedělo tak nějak většímu průměru lidí, ale není problém si ubrat, pokud vím, že sladím méně (a je to samozřejmě jedině dobře). B.

  19. Výborný👌
    Místo moučky panela a třtinový cukr. Může být i menší množství, dost sladké. Ale to je na chuti každého. Těsto krásně drželo pohromadě.
    Úžasně vypadají a ta chuť😋
    Díky🙂

  20. Sušenky jsou vynikající, udělala jsem z dvojite davky, ale nesedí mi doba pečení …po 10 min byly měkké… Pekla jsem celkem 20 min. A už to bylo ono 🙂

    1. Klárko, mně trouba peče poměrně dobře a rychle, jistě to bude záležet i na typu trouby, ale to se prostě nedá úplně dokonale odhadovat, když to máme každý jinak. Hlavně že jste si poradila a chutná. 🙂 B.

  21. Moooc dobré 👌 Místo cukru klasického jsem použila cukr březový (xylitol), na dvojitou dávku 150g. Jinak vše podle receptu. Dařily se mi dělat pěkné kuličky a ve své lenivé troubě pekla 15min na 180° 😊 Díky za skvělý recept. Snad si zítra pochutnají i děti ve školce dcerek 😉

  22. Dobrý den, šla by použít pohankova mouka, máte zkušenost? A místo repkoveho oleje třeba kokosový? Děkuji moc 🙏

    1. Dobrý den, Martino, kokosový olej ano, to jsem už zkoušela. Pohanka nevím, není v ní lepek, je to úplně něco jiného, ale pokud chcete pohankové sušenky, zkuste TYTO, jsou taky velmi oblíbené. 🙂 B.

  23. Dobrý den, prosím nezkoušel někdo nahradit kokos třeba tou mandlovou moukou? Nebo aspoň mletými ořechy? Kokos se u nás moc nemusí.. Děkuji 😊

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *