Karolínčin vločkový koláč (od 1 roku)

“Mami, když mám dnes ty pololetní prázdniny, chtěla bych si něco upéct. Už jsem si na to připravila recept!”, mávala na mě Karolínka obří plachtou o velikosti A4 s mnoha přeškrtanými písmenky a obrázky. Je v začátku první třídy, písmenek umí jen pár, ale vaření se mnou ji baví odmalička, takže základy už má podchycené. Vzaly jsme tedy onu plachtu a podle jejího smyšleného receptu vše upekly. Tedy vlastně Karolínka si upekla sama. Neměnila jsem na jejím nápadu nic, jen jsem upravila dobu pečení. A výsledek? Úžasný koláč! Koláč mojí Karolínky! Jsem na ni strašně hrdá, je to prostě maminčina holka. 🙂

Na kulatou koláčovou formu (cca 24 cm):
- 2 vejce
- 100 g mouky
- 100 g ovesných vloček
- 80 g cukru
- půl kostky másla nebo ghí
- půl hrnku mléka
- 4 velké jahody
- 1 malá plechovka mandarinek
- půl balíčku kypřícího prášku (používám bezfosfátový)

Vejce vyšlehejte s cukrem, poté vmíchejte rozpuštěné máslo a mléko. Přidejte mouku, nadrcené vločky a kypřící prášek. Vymíchejte v těsto, které je o něco řidší než třeba klasické bábovkové (je to ale dobře, protože vločky trošku tekutin ještě vsáknou).
Nalijte do vymazané (případně silikonové) koláčové formy a ozdobte na kousky nakrájeným ovocem (my jsme použily mandarinky a jahody, jak to měla Karolínka v receptu, ale určitě se hodí i jiné ovoce).
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 30 – 40 minut, případně jinak dle zkušeností s vaší troubou. Dopečení zkontrolujte špejlí.

Dětská specifika:
Myslíte, že můžu vyměnit máslo za tvaroh a zakysanou smetanu?
Myslíte že mohu nahradit mouku celozrnnou spaldovou hladkou?
Já dnes místo mléka dala kefír a místo čerstvých jahod jsem rozmixovala lyofilizované jahody a ty dala do těsta a nahoru nakrájela banán na kolečka. Koláč je skvělý …
Zuzi super, díky za tipy. 🙂 B.
Koláč je úžasný, Karolínka je moc šikovná holka. Včera jsem upekla a už není, zamilovali si ho všichni včetně našeho 15 měsíčního Vojtíka. Použila jsem špaldovou hladkou mouku, přemýšlím, jestli bych v tomto věku mohla dát už celozrnnou? Díky za Vaše skvělé recepty, jste nám velkou inspirací!
Já dala polohrubou špaldovou a skvělý.
Kolac je vyborny, zmizel hned. Je krasne stavnaty. Dala jsem jahody z mrazaku a nicemu to nevadilo.
Výbornej koláč! Všichni se jen oblizovali. Moc díky za skvělé dortíky, koláče…:)
Já děkuji za pochvalu. Tedy v tomto případě spíš Karolínka. 🙂 B.
Dobrý den, jak velkou formu prosím máte? DĚKUJI
Hani, asi 24 cm. 🙂 B.
Vcera koláč zmizel behem chvíle,dnes mám upečený druhy…jen v kombinaci broskve z kompotu a lesní ovoce misto jahod. Vláčný, vynikající koláč, děkuji za recept;)
Karolínka děkuje za pochvalu! 🙂 B.
Kolik je pul kostky masla? Mam kostku 200g a 250g?
dekuji
Petro, standardní kostka másla má vždy 250 g, tedy polovina je 125 g.
dobry den, nemate nekdo vyzkouseny recept s alternativou za vejce, syn ma alergii
dekuji
Dobrota. Vlockove dezerty mám moc rada. Dala jsem višně z mrazaku a taky moc dobre 🙂
Míšo, mňam, hned bych si dala! 🙂 Díky za pochvalu! B.
Používá se do těsta i tekutina z mandarinek prosím?
Už jsem psala i ve skupině: Nepoužívá, bylo by o tam uvedeno. 🙂 B.