Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)

IMG_0744 (1)Měla jsem hroznou chuť na karboše. Tak jsem udělala takovou “nevyčítací” verzi s červenou čočkou, k tomu šťouchaný brambor a pořádný salát…

Na 2 porce (asi šest středně velkých placiček) potřebujeme:

  • 60g červené čočky
  • 100g hovězího mletého masa
  • 1 jarní cibulka (nebo pórek pro menší děti)
  • 1 vejce
  • 50g mouky (můžete použít celozrnnou) nebo hrašky
  • sůl, pepř a majoránka dle chuti

 

Červenou čočku nejdříve uvaříme (trvá to asi 5 minut), poté zcedíme a necháme chvíli vychladnout. Smícháme s mletým masem, vejcem, moukou nebo hraškou, kořením a nasekanou jarní cibulkou, a řádně propracujeme rukou. Tvoříme placičky, které dáme na plech vystlaný silikonovou podložkou (stejně dobře poslouží i pečící papír) a pečeme na 180°C přibližně 15 – 20 minut.

 IMG_0790 (1)

Dle libosti můžete samozřejmě přidávat i jiné suroviny dle věku – zbylou zeleninu nebo uzeninu, či použít i jiný druh čočky, případně i vynechat maso.

Dětská specifika:

Červená čočka je loupaná a neměla by nadýmat, proto je vhodná pro děti už od 8 měsíců.
Dětem do roka by mohla činit potíž jarní cibulka - pokud ji nemáte vyzkoušenou, prostě ji vynechejte nebo nahraďte pórkem, který je vhodný pro děti od cca 8 měsíců.
Dětem do roka vynecháme bílek a výrazná koření.

do 1 rokuhlavní jídlaluštěninymleté maso

14 komentáře - “Karbanátky s červenou čočkou (od 8 měsíců)”

  1. Kde se stala chyba? Karbanátky jsou strašně tuhé a vysušené. Pekla jsem verzi bez masa, 15min na 180°

    1. Jani, tak asi moc dlouhé nebo prudké pečení? Chce to hodně hlídat, každá trouba je jiná. U mě to určitě opravdu funguje jak je psáno, teď nedávno jsem je přesně podle receptu opakovala, protože kontroluju recepty do kuchařky. Možná i ta absence masa v tom udělá své. Mrzí mě špatná zkušenost, tak snad to příště vyjde líp 🙂 B.

      1. Pravda, příště budu víc hlídat 🙂 Je to tady moje první špatná zkušenost takže určitě budeme zkoušet dál. Objevili jsme Vás nedávno a zatím nám vše chutnalo 🙂

  2. Těch 60g čočky je hmotnost syrové nebo už uvařené?

    Vcera jsem si koupila Vasi kucharku a je super:-))) Moc dekuji. Presne takove recepty sem pro sve tri deti hledala. Uz nebudeme jist tri jidla porad dokola.

    1. Leni díky moc za zprávu i pochvalu, mám radost 🙂 Váha čočky je v syrovém stavu 😉 B.

  3. Moje dcerka je extra nejedlik, ale na tomhle si moc pochutnala a delaly se ji boule za usima. Pouze maso jsem vymenila za kruti. Diky za super recept.

  4. Hezký den všem!
    Těm, co se vysušily karbanátky při vynechání masa, tu mám jeden tip. Vynechala jsem hovězí maso a místo červené čočky jsem použila černou čočku beluga cca 150 g. Dala jsem jinak vše podle receptu (možná trochu více hrašky) a pekla 20 min při 180°C horní, spodní pečení. Během pečení jsem je potřela asi 2x ghí máslem (určitě se dá použít i olivový olej). Všem hodně zdaru při pečení a vaření pro tu naši drobotinu! 🙂

  5. Dobrý tip s tou čočkou. Pouze masové jsou pro mě moc těžké. Ale čočky jsem dala moc (dávala jsem to od oka) a tak se ztratila chuť masa, což nebylo nic pro manžela 😀 Malému ale chutnají velmi. Zkusím znovu a asi budu dělat na plechu dvě řady, jednu víc masovou, jednu víc čočkovou, ať si každý vybere to svoje 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *