Domácí “pribiňák” (od 1 roku)
Domácí “pribiňák” je jedna z těch věcí, které už nikdy nekoupíte, pokud si je jednou zkusíte udělat sami. Je absolutně jednoduchý a chuťově věrný tomu kupovanému, jen s tím rozdílem, že necítíte to aroma příšerné vanilkové chemie, které se z vyloupne z každého kelímku, když ho doma otevřete (mimochodem – rok od roku mi to připadá horší, za mých mladých let to tolik aromatické určitě nebývalo). Tento, který dělám svojí rodince doma já, totiž neobsahuje žádnou chemii, zato skutečnou vanilku. A nenechte se zmást, že je to jen pro děti. U nás ji má z celé rodiny nejraději tatínek :))
Na cca 4 porce:
- 1 kelímek smetany ke šlehání
- 2 vaničky plnotučného tvarohu
- cukr či jiné sladidlo dle chuti (já dávám domácí vanilkový)
- případně piškoty, ovoce, ovocné pyré, kakao, skořice.. či cokoliv co máte v něm rádi
A teď se připravte, protože příprava je tak geniálně jednoduchá a rychlá, že na její popsání stačí jediná věta: Smetanu vyšleháme, vmícháme do ní cukr a plnotučný tvaroh, krátce ještě společně promícháme. HOTOVO! 🙂
Pribiňáček si samozřejmě můžete doladit dle vlastní chuti. Můžete přidat například:
- ovoce
- kakao
- karob
- ovesné vločky
- marmeládu
- sirup nebo med
- piškoty, sušenky a spol.
Já sladím domácím vanilkovým cukrem (cukrem, který skladuji ve sklenici s vanilkovými lusky) a nebo zdravěji xylitolem. Není potřeba používat žádné ztužovače ani nic podobného, krém je krásně pevný a ještě ztuhne v lednici. Pokud dezert dáte do sklenice s víčkem (od přesnídávky), vydrží v dobrém stavu i 3 – 4 dny. Pokud jej neděláte k přímé spotřebě, ale chcete jej na pár dní uchovat, doporučuji ho ničím neochucovat, protože právě ochucující složka se v něm ráda kazí (především ovoce). Dochuťte si jej až před podáváním.
Výborný😊 Je to kruci rozdíl mezi kupovaným a tímto!! Mňamka 👍
Že? 🙂 Jsem ráda, že u Vás chutnal, díky za zprávu 🙂 B.
Ahoj Baru, dnes jsem ho delala s pomerem 1 slehacka a 1 tvaroh a taky vyborny!! Muzu se uzrat! 🙂 i kluk nejedlik to s kakaem jedl!
No s poměrem 1:1 to není taky výborný, ale spíš výbornější, protože je to tučnější 😉 Pribiňák je prostě jistota 🙂 Díky, B.
Já jsem i zkoušela dát místo cukru javorový sirup. Mňam 😉
Dobrý den, Báro.
Můžu se zeptat, jak připravujete domácí vanilkový cukr. Receptů na netu je přehršel, ale dost se od sebe liší zejména v poměru počtu vanilkových lusků na kg cukru.
Děkuji.
Lucka
Luci, pravda je taková, že žádný přesný recept ani poměr nemám. Mám malou sklenici, ve které mám cukr nasypaný, a vždy, když použiju lusk, resp. ta semínka zevnitř, šoupnu zbytek lusku do sklenice a využiju ho takto. Dneska už jich mám v té sklenici asi milion :)) B.
Absolutní mňamka 🙂 Skoro bych to malé snědla 🙂
No teda, jak jsem mohla do teď žít bez Vašich receptu. Luxusní, pochutnali jsme si moc, i 4 letá náročná strávnice. Moc Vám děkuji 🤗
Baru, moc děkuji za pochvalu. Snad vám bude chutnat i nadále. 🙂 B.