Kachní prsa se švestkovou omáčkou a vůní perníku (od 1 roku)

img_7908-2Vánoce, to je luxusní jídlo, vůně perníku a sušené ovoce. A co se stane, když tohle vše spojíte dohromady? No přeci tento recept 🙂

Na 2 – 3 porce budete potřebovat:

  • 2 kachní prsa
  • sůl a pepř

  • 100g sušených švestek
  • 1 menší cibule
  • cca 200ml červeného vína nebo vývaru
  • perníkové koření, tymián a sůl dle chuti

Kachní prsa osolte a zlehka i opepřete. Kůži nařežte na mřížku, aby se lépe propékala, a nechte takto chvíli odpočívat.

Poté rozpalte pánev (vymázavat ji ani nemusíte, a nebo stačí jen velmi zlehka – kachna pouští hodně tuku) a kachní prso na ní z obou stran prudce zatáhněte. Poté stáhněte plamen a propékejte, dokud nebude maso propečené tak, jak si přejete (s nějakou půlhodinkou ale počítejte). Smažte trošku více na straně kůže, tak se vám maso propeče, aniž by se spálilo, a kůže bude krásně křupavá. Hotové dejte na talíř, přiklopte a nechte odpočinout.

Ve výpeku z masa (vypečený tuk si v pánvi trošku zregulujte dle potřeby) osmahněte na jemno nakrájenou cibuli a na menší kousky nasekané sušené švestky. Až směs začne zlátnout, podlijte červeným vínem, nechte chvíli syčet a poté snižte plamen. Pokud se vína v dětské stravě bojíte (já věřím, že pokud ho chvíli necháte právě na ono “syčení” vařit, alkohol se odpaří), můžete použít i vývar. Posypte perníkovým kořením, vhoďte i pár snítek tymiánu (nebo trošku sušeného), snižte na mírný plamen a nechte pár minut společně bublat. Dle potřeby a vaší představy případně ještě dořeďte dalším vínem či vodou.

img_7867-1

V závěru vyberte bylinky a omáčku projeďte tyčovým mixerem do konzistence, která vám vyhovuje.  U nás je oblíbená hustota spíš až marmelády, ale jistě můžete udělat i tekutější hladkou omáčku.

Jako přílohu jsem připravila bramborové dukátky se sezamem, které k chuti švestek a kachního masa báječně ladí. Recept najdete v již starším článku ZDE na blogu.

Recept jsem vytvořila pro kampaň #Santaclara, kterou Lidl Česká republika o letošních svátcích oslovuje svět s myšlenkou, že za tou pravou pohodou Vánoc není žádný nabubřelý břichatý Santa, nýbrž my – „obyčejné“ ŽENY A MÁMY – které pečeme cukroví, vyváříme laskominy, zdobíme rodinná hnízda a utahané po nocích balíme dárky. Žádná sebekrásnější dokonalost výzdoby vašeho bytu či přepychová tabule není ale zdaleka tak důležitá, jako Vy sama. Vy a Vaše rodina, pro kterou toto vše děláte. Myslete tedy také sama na sebe, odhoďte stres a starosti, nechte se inspirovat našimi tipy (věřím že i tento mezi ně bude patřit) a přepněte na POHODU. O té by totiž Vánoce měly být 😉 

Dětská specifika:

Jde o smažené a poměrně tučné jídlo, navíc připravované s vínem, takže bych nedoporučila dětem do 1 roku.
Z ostatního může lehce nadýmavě, případně i alergicky, působit ještě cibule (doporučována od 1 roku).

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlakuřecíod 1 roku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *