Hovězí na středomořský způsob (od 1 roku)

Tenhle recept jsem vařila v pomaláči, ale je super přizpůsobivý, takže vám bude fungovat klidně i bez něj. Stačí ho dát normálně do trouby. Budu se vám teď snažit těchto “variabilních” receptů připravovat více, protože tu mám jak spoustu maminek, tak spoustu milovníků loudání, a já bych vám ráda ukázala, že klidně můžete být obojí. Takže tady je. 🙂

Na cca 6 porcí:

  • cca 750 g hovězího zadního masa (může být i prorostlejší krk či kližka)
  • 1 menší lilek
  • 6 rajčat
  • 1 žlutá paprika
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 1 snítka rozmarýnu
  • 100 ml vody
  • sůl a pepř dle chuti

Maso osolte a opepřete ze všech stran a umístěte na dno nádoby přístroje. Zasypejte jej na větší kostky nakrájenými paprikami a lilky, a přidejte také rajčata, která ponecháte vcelku, avšak každé z nich naříznete na špičce na křížek. Jednak vám to pomůže v případě, že je budete chtít loupat, a druhak vám i lépe a dříve pustí šťávu, což je pro omáčku super. Na závěr podlijte malým množstvím vody, rovnoměrně shora zasypte třtinovým cukrem (máte-li kyseleší a méně vyzrálá rajčata, můžete dát i trochu více než jednu lžíci) a přihoďte snítku rozmarýnu. Ten se dlouhým vařením rozpadne na jehličky, což může někomu vadit a hůře se vybírá, proto můžete použít i sítko na koření či čaj, do kterého rozmarýn schováte. Využijete tak jeho vůni a snadno posbíráte odpad.

Přiklopte poklicí a přístroj nastavte na 8 hodin low.

Po dokončení vaření vyjměte rozmarýn a omáčku rozmixujte. Můžete tak učinit i jen částečně – část zeleniny na omáčku a část nechat na kousky. Slupky rajčat se dlouhým vařením rozpadají a mně osobně pak rozmixované v omáčce nevadí, nicméně pokud chcete, můžete rajčata vybrat a jednoduše oloupat, k čemuž vám dopomůže právě to, že jste je na začátku vaření nařízli.

Maso krájejte na plátky a podávejte s omáčkou a přílohou. Hodí se například noky, těstoviny či rýže.

Pokud byste chtěli jídlo zkusit bez pomaláče, určitě je to také možné. Dle stejného postupu jej dejte do pekáče do trouby (nezapomeňte přikrýt poklicí nebo alobalem). Na 180°C by to mohlo trvat přibližně 1,5 – 2 hodiny.

Dětská specifika:

Vzhledem k obsahu hůře stravitelných druhů zeleniny řadím do kategorie od 1 roku.
S opatrným vyzkoušením bych se ale osobně nebála vyzkoušet ani dříve, za předpokladu sníženého množství soli v dětské porci. V tomto případě doporučuji oloupat slupky.

bezlepkovébezmléčnéhlavní jídlahovězí masolilekod 1 rokuod 3 letrajčata

8 komentáře - “Hovězí na středomořský způsob (od 1 roku)”

  1. Tak po 2 hodinach na 180C je maso naprosto tvrde. Takze v normarmalni troube to asi bude tez na dyl.

    1. Vando, skutečně? To je zvláštní, já mám v troubě za hodinu i celé kuře, natož takto kus masa. Buď starší kousek masa, a nebo možná hodit očko na troubu, déle než dvě hodiny se mi zdá skutečně dost, ale stát se samozřejmě může. 🙂

  2. Vyzkousela jsem recept ve vetsim mnozstvi (2kg hoveziho) na oslavu narozenin dcery. Mela jsem trochu obavy, protoze s hovezim nemam velke zkusenosti a nemam ani pomalac. Maso jsem pekla v mensich kusech se zeleninou 3 hodiny na 180C a vysledek byl naprosto famozni. Vsem moc chutnalo. Omacka je skvela a chut hoveziho krasne doplni…nejidealnejsi jsou za nas noky. Takze moc dekujii za tip. Budeme brzy opakovat. 🙂

  3. Zkoušeli jsme a musím strašně moc pochválit, bylo to vynikající. Vždycky mám radost, když vidím nějakou novou zeleninovou omáčku. Nám i malé (14 měsíců) velice chutnalo. 🙂

  4. Myslíte, že by šlo místo trouby použít papiňak (=tlakový hrnec)? Jako když vařím rajskou? Děkuji moc. Zatím všechny Vaše recepty měly úspěch u malé i manžela 👍 moc za ně dekuji

    1. Dobrý den, Mili, já osobně používám pomalý hrnec, což je vlastně naprosto přesný opak tlakového, ale v principu to určitě půjde i s papiňákem, takže klidně zkuste. 🙂 Děkuji za pochvalu! B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *