Přepuštěné máslo v pomalém hrnci (od 1 roku)

Hodně teď frčím na receptech z pomalého hrnce a na toto téma také připravuju kuchařku. Většina receptů v ní bude unikátních, určených jen pro knihu, ale u ghíčka jsem se rozhodla udělat výjimku a recept vám přidat i sem na blog. A to proto, že na jeho výrobu se stále dokola ptáte a je to zároveň jedna z věcí, kterou lidé připravují mezi prvními poté, co si tento spotřebič pořídí. Důvod je jednoduchý – máslo v pomalém hrnci nepotřebuje žádný dozor, a přesto se nepřipálí. Ono to ostatně platí pro všechna jídla, která se v něm připravují. Je to prostě zázrak moderní kuchyně. 🙂

Na cca 800 ml:

  • 1,5 kg másla (6 kostek)
  • sklenice ke skladování

Přepuštěné máslo, neboli ghí, či chcete-li také ghee, je máslo zbavené mléčné bílkoviny, ve kterém zůstává pouze čistý máselný tuk. V jídelníčku to není žádná novinka, ve východní kuchyni se takové máslo používá zcela běžně, a znaly jej už i naše babičky. Hlavním důvodem, proč si takové máslo vyrobit, je skutečnost, že smažení na něm, na rozdíl od másla klasického, je daleko bezpečnější pro naše zdraví. Kouřový bod klasického másla, tedy teplotní stupeň, od kterého se začíná přepalovat, je velmi nízký. Stačí pouze o něco málo více než sto stupňů, aby se máslo stalo karcinogenním a tedy rakovinotvorným, což jistě není žádoucí. Pokud však máslo přepustíme, zbavíme jej složek, které se přepalují, a na takovém másle pak můžeme smažit naprosto bezpečně. A proces je to opravdu jednoduchý, zvlášť pokud máme k dispozici pomalý hrnec. Jak tedy na to?

Máslo pokrájejte na menší kousky a dejte do hrnce. Přiklopte poklicí, zapněte program high a načasujte na 4 hodiny. Po celou tuto dobu nevyžaduje příprava žádnou další asistenci.

Principem tvorby ghíčka je oddělit tuk od mléčné bílkoviny, která je právě tou složkou, jež se v klasickém másle přepaluje a je karcinogenní. Snažte se tedy co nejvíce bílkoviny z másla vařením vyškvařit. Při přípravě to ostatně brzy uvidíte – ve žlutém rozpuštěném tuku se začnou pohybovat částečky, které se poté usadí na stěnách hrnce, některé se možná i lehce připálí. Tento pevný podíl chceme z másla dostat pryč, proto jej z hrnce nijak neseškrabávejte ani nevybírejte, v závěru jej pak jen jednoduše přecedíte přes síto či gázu.

Že je máslo správně přepuštěné poznáte podle toho, že bude úplně čiré a v hrnci uvidíte na dno. Až tedy skončíte s přepouštěním, nechte obsah mísy lehce vychladnout, abyste se při přelévání neopařili. Poté opatrně slijte tuk přes velmi jemné sítko či gázu tak, aby ghíčko zůstalo co nejvíce čisté. Části, které se usadily nebo připekly na dně hrnce do sklenic nepřelévejte a pokud možno se jich ani nedotýkejte, aby se částečky v másle nevířily a zbytečně se vám do něj nedostávaly. Proces cezení ideálně i několikrát zopakujte.

Správně vyčištění vám zajistí, že se máslo nebude kazit a při použití přepalovat. Připravené čisté ghíčko nalijte do zavařovacích či jiných vhodných sklenic a uskladněte na chladnějším tmavém místě (např. ve spíži či lednici). Při správném způsobu přípravy a skladování vám vydrží mnoho týdnů či měsíců, pokud však chcete mít jistotu dlouhodobé výdrže, je možné sklenice i zavařit.

Zbytky z výroby (tedy mléčnou pěnu usazenou na dně hrnce) můžete využít všude tam, kam se hodí chuť klasického másla, avšak bez vysoké tepelné úpravy. Tzn. například ke zjemnění bramborové kaše, jako „rybníček“ na krémovou polévku, obohatit jím můžete také sladkou kaši či ovocné knedlíky.

Množství surovin v receptu je dimenzováno tak, aby fungoval i pro pomalé hrnce s nejmenším objemem. Množství másla můžete libovolně navýšit dle obsahu svého hrnce, počítejte však také s tím, že možná bude potřeba navýšit i délku přípravy.

Doporučená doba přípravy je 4 hodiny na high, nicméně vždy je potřeba řídit se funkcemi a nastavením vašeho přístroje.

Dětská specifika:

Máslo obecně je pro děti tabulkově vhodné od jednoho roku. Ač je ghíčko zbavené mléčné bílkoviny, pořád je v něm vysoká tučnost, která může být pro malé děti projímavá, proto nechávám zařazení od 1 roku.

multicooker

7 komentáře - “Přepuštěné máslo v pomalém hrnci (od 1 roku)”

  1. A kdy bude ta kuchařka k pomalému hrnci? Právě jsme ho dostali k Vánocům a kuchařka od vás je jistota.;)

    1. Ivet, díky za zájem, kuchařka už je odevzdaná, ladíme poslední detaily a pak budeme čekat už jen na tisk. Mělo by to být na jaře 2021. 🙂 B.

  2. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když mám Multifunkční hrnec od Tefalu, kde nemám žádný program High, který z těchto programů mám zvolit a na jak dlouho?
    RICE/CEREAL – 100 stupňů
    PILAF/RISOTTO – 100 stupňů
    MILK PORRIDGE – 100 stupňů
    STEW – 100 stupňů
    STEAM/SOUP -100 stupňů
    YOGURT – 42 stupňů
    BAKING – 135 stupňů
    FRY – 160 stupňů

    Navíc 4hodiny v pomalém hrnci mi jdou pouze u programu STEW nebo BAKING.
    Tak netuším jak na to.

    Děkuji.

    1. Terko, je to STEW, tedy dušení – to je nejpodobnější pomalému vaření. Ale pozor tedy na to, že ten Tefal na tuto funkci vaří na vyšší teplotu, než jako je tomu u pomaláče. Ten má kolem 80°C, čili je to rozdíl asi 20°C a je to znát, tak pozor, ať si to nepřipálíte. Teda u másla se to snad nestane, ale obecně. Vysloveně funkci pomalého vaření to totiž bohužel nemá. B.

  3. Ghee je super věc. Jenom bych doplnila, že pokud přidáme klasické máslo do pečení, tak se bude přepalovat taky ( pečeme většinou na vic, než 100 stupňů) a stejně tak jiné mléčné výrobky, které obsahují i více bílkoviny, než máslo – takže smetana, tvaroh, mléko, a nejvíc sýr, který zapečeme v troubě, to je oproti máslu mnohem těžší kalibr. A to ani nemluvím o rostlinných olejích, na kterých spousta lidí smaží i je dává do pečení, ty se přepálí taky raz dva. 🙂

  4. Dobrý den, nastavila jsem hrnec na 4hod. na hight, ale po 3,5hod. jsem ho musela vypnout. Ghi je tmavě hnědé, takže asi spálené a o hrnci ani nemluvím. Můžete mi poradit, kde se stala chyba? Dekuji

    1. Dobrý den Lucko, každý pomaláč, každý typ, každá značka, pracuje trošku jinak a recepty pro pomalé vaření je vždycky potřeba si nejdříve trošku vychytat podle vlastního hrnce. Ten váš zřejmě hřeje víc, a tak se vám obsah spálil, býval by byl hotový dříve – proto je právě dobré si to na začátku hlídat, než si recept ozkoušíte. Co se týče vašeho ghíčka, záleží, jestli opravdu je cítit spáleninou – pak je to bohužel na vyhození, pokud ale voní po oříšcích, byť je tmavší, můžete ho použít – některé kultury to tak dělají i záměrně, že dělají ghíčko hodně tmavé. Tu spáleninu zespod samozřejmě nepoužívejte. Držím palce, ať to příště vyjde líp. 🙂 B.

Napsat komentář: Dagmar Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *