Fenyklovo-bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)

Často se mě ptáte, jak zpracovat fenykl, a tak jsem jich nakoupila pár do zásoby a vrhla se na nové recepty. Tato polévka je jedním z nich, je úplně jednoduchá a přitom moc dobrá.

Na cca 4 porce:

  • 1 fenykl
  • 1 velká cibule
  • 4 středně velké brambory
  • 4 stroužky česneku
  • cca 3 hrnky (750 ml) vody nebo vývaru
  • ghí nebo olej dle potřeby
  • sůl dle chuti

V hrnci rozpalte lžíci ghíčka nebo přiměřené množství oleje a do zlatova na něm začněte opékat cibuli na kostičky. S jejich velikostí si nemusíte příliš lámat hlavu, polévku budete stejně mixovat, takže postačí, když ji vezmete prostě jen tak nahrubo. Až začne cibule zlátnout, přidejte stejným systémem ledabyle nakrájený fenykl a česnek. Dopečte do zlatova, přihoďte brambory na kostičky, promíchejte a  zalijte vývarem či vodou. Vařte do změknutí všech surovin.

Hotový krém rozmixujte do hladka, v případě potřeby nařeďte další vodou a nezapomeňte také dosolit. Pokud máte rádi pikantnější chuti, můžete přidat ještě prolisovaný česnek, a pokud máte raději polévku jemnější, můžete do ní drcnout ještě trošku mléka či smetany (od 1 roku), či smetany zakysané (od 9 měsíců).

Podávejte s libovolnými semínky a kapkou panenského oleje.

Dětská specifika:

Dětem do 1 roku vynecháme sůl a výrazná koření.
Pozor na horší stravitelnost a nadýmání u cibule a česneku. U dětí do roka či citlivějších dětí doporučuju nejprve vyzkoušet či případně vynechat.
Pokud byste polévku chtěli zjemnit, pak vězte, že smetana je pro vyšší obsah bílkovin doporučována od 1 roku. Do té doby můžete dítěti zjemnit zakysanou smetanou nebo bílým jogurtem (od 9 měsíců), případně tuto úpravu vynechejte úplně.

bezlepkovébezmléčnédo 1 rokufenyklod 1 rokuod 3 letpolévky

7 komentáře - “Fenyklovo-bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)”

  1. Výborná polévka. Super kombinace. Pořád jsem nevěděla jak fenykl zařadit do jídelníčku a s bramborem jako polévka je úžasná. Milujeme krémové polévky a ten fenykl není ani cítit. Pro naši rodinku jsem dala více česneku.

  2. Výbornà polévka! Pochutnal si i manžel, který má zařazený fenykl do kategorie “nepozřu” 😀 Děkuji a jistě budu čerpat inspiraci dál:)

    1. Klárko, kdyby ti manželé kolikrát věděli, co 🙂 Díky za milou pochvalu 🙂 B.

  3. Moje dvouletá dcera povýšila polévku na gurmánský zážitek. Sebrala mi z talíře u topení pomerančovou kůru na sušení a nasypala do polévky. Musela jsem to vyzkoušet také. Společně s nasekanou petrželkou to bylo vynikající. Teď už si to bez té kůry a petržele nedokážu představit.

    1. Jitko, hihi, výborně, z té do budoucna něco bude! 🙂 Díky za super tip! B.

    2. Pomerančová kůra (strouhaná z bio pomeranče), spolu s nastrouhaným muškátovým oříškem, patří do fenyklové polévky. 😉

Napsat komentář: Barbora Charvatova Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *