Fenyklovo-bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)
Často se mě ptáte, jak zpracovat fenykl, a tak jsem jich nakoupila pár do zásoby a vrhla se na nové recepty. Tato polévka je jedním z nich, je úplně jednoduchá a přitom moc dobrá.
Na cca 4 porce:
- 1 fenykl
- 1 velká cibule
- 4 středně velké brambory
- 4 stroužky česneku
- cca 3 hrnky (750 ml) vody nebo vývaru
- ghí nebo olej dle potřeby
- sůl dle chuti
V hrnci rozpalte lžíci ghíčka nebo přiměřené množství oleje a do zlatova na něm začněte opékat cibuli na kostičky. S jejich velikostí si nemusíte příliš lámat hlavu, polévku budete stejně mixovat, takže postačí, když ji vezmete prostě jen tak nahrubo. Až začne cibule zlátnout, přidejte stejným systémem ledabyle nakrájený fenykl a česnek. Dopečte do zlatova, přihoďte brambory na kostičky, promíchejte a zalijte vývarem či vodou. Vařte do změknutí všech surovin.
Hotový krém rozmixujte do hladka, v případě potřeby nařeďte další vodou a nezapomeňte také dosolit. Pokud máte rádi pikantnější chuti, můžete přidat ještě prolisovaný česnek, a pokud máte raději polévku jemnější, můžete do ní drcnout ještě trošku mléka či smetany (od 1 roku), či smetany zakysané (od 9 měsíců).
Podávejte s libovolnými semínky a kapkou panenského oleje.
Dětská specifika:
Výborná polévka. Super kombinace. Pořád jsem nevěděla jak fenykl zařadit do jídelníčku a s bramborem jako polévka je úžasná. Milujeme krémové polévky a ten fenykl není ani cítit. Pro naši rodinku jsem dala více česneku.
Ilčo díky za pochvalu, jsem ráda, že se u vás fenykl chytil 🙂 B.
Výbornà polévka! Pochutnal si i manžel, který má zařazený fenykl do kategorie “nepozřu” 😀 Děkuji a jistě budu čerpat inspiraci dál:)
Klárko, kdyby ti manželé kolikrát věděli, co 🙂 Díky za milou pochvalu 🙂 B.
Moje dvouletá dcera povýšila polévku na gurmánský zážitek. Sebrala mi z talíře u topení pomerančovou kůru na sušení a nasypala do polévky. Musela jsem to vyzkoušet také. Společně s nasekanou petrželkou to bylo vynikající. Teď už si to bez té kůry a petržele nedokážu představit.
Jitko, hihi, výborně, z té do budoucna něco bude! 🙂 Díky za super tip! B.
Pomerančová kůra (strouhaná z bio pomeranče), spolu s nastrouhaným muškátovým oříškem, patří do fenyklové polévky. 😉