Dýňové rizoto (od 6 měsíců)

IMG_4136 (1)
Mám ráda jednoduché a dobré věci. Toto rizoto je jednou z nich. Dýně mu dodává tu správnou mazlavou konzistenci a tymián báječnou vůni 🙂

Na přibližně 2 porce:

  • 100g rýže na risotto (kulatozrnné)
  • 1 menší červená cibule
  • cca 1/4 malé dýně hokkaido (nebo obdobné množství jiné)
  • cca 1/2 středně velké cukety
  • vývar dle potřeby (cca 250ml)
  • lžíce másla (nejlépe přepuštěného)
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl dle chuti
V pánvi rozehřejte máslo, na němž osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a dýni a cuketu na kostičky (v multicookeru funkce FRY, cca 15 minut). Až vše chytí zlatavou barvu, přisypte rýži, krátce společně zapražte, přidejte tymián a podlijte troškou vývaru. Nechte zvolna bublat a vsakovat vývar do rýže, semtam promíchejte a doplňte další vývar. Vařte tímto způsobem, dokud nebude rýže měkká (v multicookeru můžete využít funkci PILAF RISOTTO, která toto udělá za vás a ohlásí, až bude tekutina vypařená). Jestliže to bude potřeba, můžete ještě dosolit (dětem od 1 roku a dospělým). Pokud chcete, můžete na závěr vmíchat ještě trošku dalšího másla – tak to italové dělají, aby bylo rizoto jemné a krémové. Toto ale u tohoto receptu poměrně dobře nahradí dýně, která je samozřejmě zdravější než máslo.
Můj tip: pro dospělé jsem přidala trošku sušené Schwarzwaldské šunky do základu. 

Dětská specifika:

Jedinou méně vhodnou součástí receptu je máslo, které je tabulkově doporučováno od 9 měsíců, navíc smažení na něm není ideální. Pokud se tedy rozhodnete vařit toto jídlo pro menší děti, vynechala bych počáteční úpravu smažením, nebo použila máslo přepuštěné.
Problematická by pro citlivější děti mohla být i cibule, která je hůře stravitelná a nadýmavá.
Dětem do jednoho roku samozřejmě nesolíme a nepoužíváme aromatická koření.

bezlepkovécuketado 1 rokudýněhlavní jídlamulticooker

20 komentáře - “Dýňové rizoto (od 6 měsíců)”

  1. U nás také mělo celkem úspěch. Ještě zbylo na zítra, tak možná přídám trochu sýra, ať to má holka výživnější. Díky

  2. Jednoduché a dobré. Dnes jsem zkoušela pro 11 měsíční dcerku a mělo úspěch. I já jsem si pochutnala. 🙂

  3. Jelikož jsme dostali velikou dýni, vyzkoušela jsem i tento receptík a skvělý!! Už jsem udělala další novou porci 😀

  4. Tak jsem dnes taky navařila a výborné! Nahoru trochu strouhaného sýru, sobě trochu osolit a dokonalé 🙂 jen jsem toho udělala tolik, že přemýšlím, jestli můžu zamrazit?

    1. Leni, to jsem ráda, že se dobrota podařila 🙂 Mrazila bych asi jen v nouzi nejvyšší, myslím, že to ztratí na svém kouzlu, ale pokud to zkusíte, dejte určitě vědět 🙂 B.

  5. Tak tohle je velká paráda. Přidala jsem domácí sýr typu pecorina a jen se po tom zaprášilo! 🙂

  6. Pro mého ročního synka jsem místo cukety (tu jsem neměla) dala nahrubo nastrouhanou mrkev, Grana Padano a nakonec i trochu natrhaného hověziho masíčka, co jsem měla uvařeného z omáčky. Snědl to i ten starší a bez řečí. 👍

  7. Tedy co uvařený recept od Vás, to pochvalný komentář. Ale nedá mi to, protože jsem z Vašich jídel opravdu nadšená, takže vám to tu hold asi budu muset “ospamovat” všechno :). Rizoto je naprosto výtečné. Žasnu kolik zeleniny zvládáte do jídel propašovat tak, že i nejnáročnější strávníci mužského pohlaví bez mrknutí oka sní takové množství cukety a dýně, ač obvykle předvádějí prakticky anafylaktický šok při prvním soustě :).

    1. Dobrý den Aničko, moc děkuju za úžasný komentář, potěšila jste mě i pobavila tak, že vás s dovolením napráskám na sociální sítě, protože to si nemůžu nechat pro sebe. 😀 Ještě jednou děkuji za pochvalu a držím pěsti s vašimi náročnými strávníky. 🙂 B.

Napsat komentář: Šárka Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *