Domácí paštika (od 9 měsíců)

Před pár dny jsem si byla na výuku do školek koupit jako příklad pár nezdravých potravin. Oko mi padlo mimo jiné i na paštiku, hlavně tedy na její složení. Asi tušíte, že masa jsem našla pomálu, zato šmakulád spoustu. Tak jsem se to rozhodla vzít do svých rukou a připravila recept na paštiku, která je skutečně z masa, je jednoduchá a chutná, a můžete ji dát i malým dětem. Díky spolupráci s e-shopem Máme doma tu teď mám na testování pomalý hrnec, tak jsem recept vyzkoušela připravit rovnou v něm, když už ho Mám doma, že. 😉

Na 3 sklenice paštiky (cca 400 ml):

  • cca 500 g hovězího masa jako na guláš (kližka či zadní)
  • 1 velká cibule
  • hrst brusinek
  • 170 g másla nebo sádla
  • 3 snítky oblíbených bylinek (např. rozmarýn, tymián, oregano, majoránka)
  • 10 kuliček černého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • sůl dle chuti
  • olej dle potřeby

Pomalý hrnec Crock-pot.

Recept je co do popisu a práce velmi jednoduchý a jediné, co vyžaduje, je čas. Nemusíte u něj ale stát, nemusíte nic míchat, a díky pomalému hrnci nemusíte ani hlídat stopky. Tohle úžasné zařízení totiž udělá vše za vás. Jde o hrnec, který je napojený na elektřinu a má časovač, a v tom je vlastně celý zázrak. A pak taky v tom, že takto pomalu vařené jídlo má daleko silnější a podmanivější chuť. Já mám k dispozici tento typ značky Crock-pot, který nabízí dva stupně “pomalení” – pomalejší, na nižší teplotu, a trošku intenzivnější, s teplotou vyšší. Ovládání je velmi jednoduché – kromě intenzity si nastavíte už jen čas vaření (od půlhodinky až po 30 hodin) a hrnec se sám dle nastavení spustí. Po dokončení naplánovaného procesu se přepne do režimu údržby teploty, aby vám jídlo nevychladlo. Objem je 3,5 litru a vnitřní nádoba se dá vytáhnout, bez problémů umýt v myčce a nebo třeba šoupnout do trouby.

Elektrická část přístroje, vnitřní nádoba a odnimatelná poklice.

A teď už pojďme pomalit paštiku. 🙂

Hrnec zapněte na funkci pomalého vaření (klidně toho pomalejšího) a nalijte do něj olej tak, aby bylo celé dno bezpečně pokryto. Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a na ni na kostičky nakrájené maso. Přihoďte brusinky, veškeré koření a bylinky, a přiklopte poklicí. Nastavte hrnec na 10 hodin vaření a pak už jen po celý čas trpte vůni masíčka, která se z něj bude linout. 🙂

Pokud budete chtít nebo potřebovat s časem hýbat, pak vězte že: k úplném uvaření masa tak, aby bylo použitelné, stačí řádově i cca 5 hodin, nicméně čím déle budete maso pomalit, tím intenzivnější a lepší bude jeho chuť. Máte-li čas, klidně ještě přidejte.

V pomaláči by se maso připálit nemělo, přesto – pokud máte sušší maso nebo se obáváte, můžete jej zlehka podlít vodou, a nebo ještě lépe červeným vínem (pro dospělé samozřejmě, že 🙂 ).

Pokud pomalý hrnec nemáte, nevadí, i tak si můžete paštiku bez problémů připravit. Postupujte podle návodu, jen vařit budete v klasickém hrnci na plotně na velmi nízkou teplotu. Nevýhodou je, že ho budete muset trošku hlídat, aby teplota nevyskočila a vy jste obsah nespálili. Maso v hrnci by se nemělo vařit a bublat, udržujte teplotu nižší než je bod varu. Obdobným způsobem by to mělo fungovat i v troubě, pokud vám tyto nižší teploty umožňuje.

Až bude maso hotové, vyjměte veškeré koření (je dobré si kuličky na začátku spočítat 🙂 ) a dosolte dle chuti (použila jsem cca 1 lžičku soli). Vhoďte máslo či sádlo, promíchejte, aby se rozpustilo, a poté tyčový mixérem rozmixujte na hrubost, která vám vyhovuje. Obsahem tuku (tzn. přidáním dalšího másla či sádla) ji můžete udělat ještě jemnější a lépe roztíratelnou, nicméně já jsem se snažila tuk omezit na nutné minimum, protože s jeho obsahem samozřejmě roste i nezdravost.

Pokud možno ještě teplé přemístěte do sklenic s víčkem a uzavřete. Takto vydrží paštika v lednici několik dní (při troše péče i třeba týden nebo dva). Pokud byste chtěli paštiku s delší trvanlivostí, je potřeba ji zavařit – 2x po jedné hodince by mělo stačit. V případě zavařování bych doporučila použít spíše sádlo nežli máslo.

Dětská specifika:

Paštiku zařazuji dle dvou hlavních složek - masa a másla. Obojí by mělo být pro děti vhodné od cca 9 měsíců. Zvažte také množství podávaného tuku takto malému dítěti.
U malých dětí samozřejmě pozor na obsah soli a použitého koření. Pokud budete dělat paštiku pro dítě mladší roku, doporučuji před osolením odebrat nebo si dospělou porci dosolit až na talíři.
Pozor na horší stravitelnost u cibule - u malých či citlivějších dětí ji nejdříve vyzkoušejte v malém množství do příkrmu.

do 1 rokuhovězí masood 1 rokuod 3 letpomazánkysvačiny

4 komentáře - “Domácí paštika (od 9 měsíců)”

  1. Dobry den, pokud bych chtela zdvojnadobit davku, je treba davat i 2x vice koreni? Nebude jidlo pak az moc korenene? U pomaleho hrnce se vetsinou mnozstvi koreni snizuje oproti kladisickym receptum, prave proto, ze se chute vice koncetruji. Dekuji.

    1. Dobrý den, vyzkoušeno to nemám, ale nebála bych se toho a klidně zdvojnásobila. Jestli výrazné chuti nemusíte, myslím, že vůbec nevadí pokud uberete a případně si můžete pak dochutit i hotovou paštiku až ji rozmixujete. 😉 B.

  2. Dobrý den Báro, chystám se na paštiku v normálním hrnci na sporáku. Mám proto k receptu ještě dvě otázky- 1) základ se tedy vůbec nerestuje? Naskládám vše, tak jako bych měla pomalý a jen zapnu nejmenší plotynku na nejnižší výkon? 2) mohu použít jen jeden druh bylinky? Připravují především pro dospělé, tak abych ji neměla moc slabé chuti? Děkuji

    1. Dobrý den Klárko, jestli máte jídlo pro dospělé, klidně ho můžete orestovat v pánvi, tím taky získá silnější chuť. A bylinky si myslím nevadí, můžete klidně i vylepšit podlitím vínem/koňakem, dát tam česnek, brusinky, mandle, sušené švestky… Fantazii se meze nekladou a určitě bude super. 😉 B.

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *