Cuketové tyčinky s bazalkou (od 8 měsíců)
Zdravá 5, pro kterou pracuju už řadu let jako lektorka, vyhlásila jako každý rok kuchařskou soutěž, která se jmenuje Finále Zdravé 5. Měla by být pomyslným praktickým zakončením všeho, co jsme se s dětmi ve školkách i školách naučili, a zadáním bylo pohoštění s použitím nějaké bylinky. Rozhodla jsem se jako správný lektor jít v soutěži příkladem, a tak jsme s Karolínkou vytvořily tyhle cuketové tyčinky se žitnou moukou a pozvaly kamarádky na bylinkovou hostinu 🙂
Na cca 30 ks tyčinek:
- 70 g cukety
- 60 g oleje
- 1 vejce
- 120 g žitné mouky
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- cca 2 velké snítky čerstvé bazalky
- sůl dle chuti
- případně 70 g sušených nakládaných rajčat
V míse rozšlehejte vejce s olejem a přidejte na jemno nastrouhanou cuketu (můžete ji nastrouhat celou včetně slupky), a také nadrobno nasekanou bazalku. Poté postupně zapracujte všechny ostatní sypké suroviny, dokud nevznikne kompaktní těsto. Hustotou by mělo odpovídat třeba těstu lineckému. Pokud by bylo příliš lepivé, můžete ještě trošku mouky přidat, neboť každá saje trošku jinak.
Z těsta vyválejte obdélník o síle zhruba 2 -3 mm a nakrájejte jej na proužky (jako na obrázku výše). Nemusíte je od sebe oddělovat, upečte takto nakrájenou placku celou a tyčinky pak oddělte po upečení – ovšem počkejte než vychladnou. Je to mnohem jednodušší a tyčinky pak i vypadají lépe.
Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C přibližně 15 minut nebo zkrátka dozlatova.
Do těsta můžete přidat i nasekaná sušená rajčata. Jsou poněkud aromatická, pro nejmenší děti se nehodí, ale pokud máte starší děti nebo větší gurmány, jsou rajčata příjemnou změnou.
Dětská specifika:
Tyčinky milujeme! Včetně rajčat! Syn 20 měsíců
Moc děkuji za pochvalu 🙂 B.
Dobrý den, zkoušela jsem tyčinky, chuťově jsou dobré, ale dost suché, potřebovala bych to vyladit nebo je to tak normální?
Není, měly by být od té cukety spíše měkké. Dodržela jste recept? Nepřepekla jste je v troubě?