Cizrnovo-vločková kaše (od 1 roku)

Dávat si pár kapek kvalitního tuku na krémovou polévku, to se vás v receptech snažím naučit už delší dobu. Když mi teď ale přišly na testování za studena lisované české oleje Bohemia, zamýšlela jsem se, kam všude je vlastně možné je použít a jak vám s jejich podáváním dětem trošku poradit. A jako super nápad mi přišla kaše. Oleje z ořechů či semínek se do ní chuťově hodí a vykouzlí hotovou nutriční parádu. Co třeba zkusit kašičku s vlašským, sezamovým či lněným? Tahle je navíc i docela netradiční. 😉

Na cca 3 – 4 porce:

  • 400 g uvařené cizrny (použila jsem v plechovce)
  • 80 g ovesných vloček
  • 300 ml vody
  • 1 vrchovatá lžíce kakaa (u menších dětí lze vynechat)
  • 1 lžíce panenského oleje (použila jsem vlašský)
  • javorový sirup, med či jiné sladidlo dle chuti

Do mixéru či nádoby, ve které můžete použít mixér tyčový, odměřte ovesné vločky. Zalijte je uvedeným množstvím vroucí vody, promíchejte a nechte chvíli nasáknout. Poté vlijte cizrnu i s nálevem (v případě, že máte cizrnu vařenou, přidejte ještě tak 100 ml vody), olej, kakao a libovolné tekuté sladidlo. Zmáčkněte onen kouzelný knoflík, který vám všechny suroviny promixuje a přemění na hladkou kaši.

Servírujte s troškou oleje na povrchu, můžete samozřejmě i dle věku dítěte zdobit různými oříšky, semínky či ovocem. Můžete servírovat i jako pohár ve sklenici a potěšit tak třeba nějakou návštěvu.

A proč vám vlastně pořád nutím ten olej? Kvalitní, za studena listovaný (tzv. extra virgin) olej totiž dodá tělu velmi důležité tuky – omega 3 a 6 mastné kyseliny. Ty nejvíce potřebuje mozek, a rozvíjející se mozeček malých dětí je pak potřebuje obzvláště. Protože tělo si (narozdíl od jiných) neumí tyto tuky vyrobit, musí spoléhat na to, že mu je dodáme stravou. A proto jsou kvalitní tuky ve stravě dětí nesmírně důležité, a proto se jim dávají již do prvních příkrmů. Je ale opravdu důležité, aby byl olej za studena lisovaný a zachoval si tak důležité živiny. V úvodu zmiňovaný Bohemia olej jich v této kvalitě nabízí celou řadu, od makového až po konopný (já jsem vyzkoušela lněný, sezamový a vlašský), najdete tam i přírodní proteinové prášky či octy. 

Kvalitním tukům zdar! 😉 

Dětská specifika:

Vzhledem k přítomnosti luštěnin a vyššího množství vlákniny řadím recept do kategorie od 1 roku.
Malým dětem doporučuji vynechat kakao, které je tabulkově řazeno od 2 let. Recept bude ale fungovat i bez něj.
Taktéž oříšky a semínka použité na ozdobu doporučuji od 2 - 3 let.

bezmléčnécizrnakašeluštěninymlsánísvačiny

3 komentáře - “Cizrnovo-vločková kaše (od 1 roku)”

  1. Dobrý den,
    chtěla jsem se Vás zeptat, použila by jste, vámi zmiňovaný, vlašský olej u dětí od 1 roku?
    Děkuji

    1. Aleno, záleží na predispozici k alergiím, pokud tam žádná není, možné to je, ale za mě osobně je mezi prvními vhodný spíše řepkový, který je u nás tradičnější, a alergizující ořechy bych směřovala spíše ke druhému roku, kdy bývá organismus již více vyzrálý. B.

  2. Dekuji za inspiraci jak nacpat do dítěte i do sebe víc luštěnin. Obě jsme s dcerou trochu snedly,ale na mě je recept až příliš cizrnovy, takže příště zkusím asi víc vloček a mene cizrny. Nebo místo nálevu dat jen vodu.

Napsat komentář: Alena Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *