Cibulová marmeláda (pro dospělé)
Tuhle super záležitost dělám často na párty nebo grilovačku s přáteli. Hodí se na jednohubky, do hamburgerů nebo jako dip k masu. Za tip na tento recept děkuji své nejpravější ruce Janičce. 😉
- 3 velké cibule
- 150 ml balsamica
- 50 ml curacaa (či jiného likéru nebo vína, koňaku)
- 3 lžíce cukru
- sůl a pepř dle chuti
- olej dle potřeby
Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. V hrnci rozpalte potřebné množství oleje a cibuli začněte opékat, dokud nebude zlatavá. Poté ji poprašte cukrem, promíchejte a nechte krátce zkaramelizovat.
Vše osolte, opepřete a podlijte alkoholem a balsamikovým octem. Snižte plamen tak, aby směs jen lehce probublávala a nechte odpařovat. Až se tekutina vypaří, směs zhoustne a marmeláda bude hotová.
Naplňte ji do sklenic a spotřebujte během pár dní (nebo možná i týdnů), případně ji pro delší uchování můžete zavařit jako klasickou marmeládu.
Pro přípravu můžete využít pomalý hrnec (3 hodiny na low a poté 1 hodinu s odklopenou poklicí na stupeň high) či multicooker (využijte funkci na risotto či obdobnou).
Dobrý den, čím prosím nahradit curacao?
Luci dejte jakýkoliv jiný oblíbený alkohol, třeba nějakou whiskey nebo třťinový rum, případně i červené víno, a nebo udělejte bez alkoholu úplně 🙂 B.
Super, udelala jsem tuto cibulku do burgeru a pomlaskavame si. Curacao jsem nahradila domaci slivovickou🤩.
Leni super, do nich ji taky moc ráda dělám. Díky za pochvalu. 🙂 B.
Dobrý den,
v receptu nevidím seznam ingrediencí ani gramáž, to je úmyslně nebo nastala chyba? Děkuji.
Dobrý den, Lenko, to se mi sem vloudil nějaký šotek, omlouvám se. Díky za upozornění a již napraveno. 🙂 B.