28. 5. 2015
Akátový sirup
Sirup z akátu – tedy ne tak úplně. U nás se mu tak říká (celým názvem jde trnovník akát), ovšem je to akát nepravý, který toho s tím správným nemá příliš společného. Při pohledu na něj možná ani nevíte, že ho znáte, ale jakmile vás praští do nosu jeho jasmínová vůně, budete doma. Už jen proto jsem se rozhodla spáchat tento sirup – abych si tu úžasnou omamnou vůni zachovala i na dny příští.
Na cca 2 litry sirupu:
- 100ks květů akátu (dle mých měření by to mělo být na váhu přibližně 400g)
- 1,2kg cukru
- 1 citron
- 40g kyseliny citronové
- 1,5 litru vody
Než začneme vařit, dovolte mi ještě několik informací úvodem. Jednak považuju za velmi důležité zmínit, že kromě květu jsou ostatní jeho části jedovaté. Trhejte tedy opravdu jen květy, které doma pak ještě otrhaté od stopky, ze které vyrůstají. Takovýchto chuchvalců květů na stopce potřebujete právě onu stovku, která je uvedená v soupisu surovin. Více samozřejmě není vůbec na škodu 😉
Botanicky je tento strom poněkud nesnášenlivý, kromě bezu se s ním téměř žádné rostliny prý nekamarádí, proto jej v přírodě nejspíš naleznete velmi snadno – tam, kde roste, roste jako jediný, případně v soudržnosti s oním bezem, ze kterého je mimochodem taky báječný sirup. Více se o něm můžete dočíst například na wikipedii.
A nyní už k přípravě sirupu. Jak jsem popsala výše, otrhejte bílé kvítky od stopky, ze které vyrůstají. Všechny nasypejte do hrnce dost velkého, aby se vám do něj v pohodě vešly i poté, co je zalijete uvedeným množstvím vody. Přidejte i nakrájený (a předtím pečlivě omytý a horkou vodou třikrát spařený citron) a kyselinu citronovou, která zde funguje jako konzervant a měla by vám zajistit, že sirup vydrží až do zimy. Vše společně krátce svařte – několik málo minut. Poté odložte na chladné tmavé místo a nechejte jeden nebo dva dny louhovat.
Poté přes jemné sítko nebo pláténko přeceďte, pečlivě vyždímejte, aby ani kapka nepřišla nazmar. Dejte na sporák a ohřívejte, během tohoto procesu nasypejte cukr (pozor, hladina se zhruba zdvojnásobí, použijte tedy dostatečně velký hrnec!) a zlehka míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Pak odstavte a slijte do připravených sklenic. Stále cítíte tu vůni? 🙂
Přeji krásný den. Na Vašich stránkách jsem zjistila, že budu potřebovat pomoc. Připravila jsme základ pro akátový sirup dle nějakého jiného receptu, a dala jsem květy louhovat i se stopkou a tady čtu, že bez stopky. Celkem jsem dala 50 květů se stopkou do 1 l vody, což mně přišlo málo, ale nikde jsem nenašla v předchozích recepturách, zda to mají být květy se stopkou ( celý hrozen květů) nebo jen ty drobné květy na stopce. Tak co teď. Je se stopkou nějaký problém? A co množství vody? Přidat? Děkuji za pomoc- Lída
já dělám akátový sirup každý rok a letos jsem nasbíra přes 500 květů akátu a cca 280 černého bezu a smíchal jsem to dohromady…ctróm nedávam neb to nepovažuji za nutné když tam nasypu kyslelinu citrónovou…z tohoto množství vždy navařím cca 26 l. sirupu v el. zavařovacím hrnci s kohoutkem…
Nejste troškař Radime! Super 😉
Lidunko, popravdě si nejsem jistá, jestli můžu být nápomocna. Taky jsem viděla recepty, kam se dávaly ty květy celé i se stopkou. Jestli jejich autorka ale stále ještě žije, to opravdu nevím 😀 Nejsem ani nějak velmi kovaná v botanice, abych věděla, jak moc jedovatý ten akát je a jestli se to týká i té stopky, takže jsem to prostě pro jistotu oškubala všechno, právě proto, že tomu až tak hluboce nerozumím 🙂
Barboro děkuji moc. Také nevím, Ale už je to hotovo. Stopky jsem nakonec otrhala, ale stejně tam byly skoro 24 hod namočené. V receptech najdeš, že se dá akátový květ obalit a smažit, takže si myslím, že s tím není potíž. smaží se i se stopkou a také konzumuje. Sirup jsem chutnala a přítel také, přežili jsme bez obtíží, takže mám za to, že lze namočit i se stopkou. Zeptám se nějakého botanika. Díky za fajn recepty.
Podle mých zkušeností stopka stejně jako u bezu dává sirupu pachuť, lepší jsou jen květy, sirup je pak jemnější a chutnější.
Aha, díky za poznatek 🙂 B.
Černý bez, stejně jako akát, obsahuje mimo kěty alkaloidy, které se převařením (případně smažením) rozpadají na cukry. Jinak i díky převaření je velmi dobrý i sirup z plodů černého bezu. Ale opakuji, musí se převařit!
Varem se ty toxíny ničí (fazeolin?)
Letos jsem zkoušela poprvé a super. Dovolím si přidat malej typ na vylepšení. Nechala sem cukr zkaramelizovat. Letos chci takhle vyzkoušet i jednu várku bezoveho.
Bětko, super nápad, musí to být mňamka! 🙂 B.
Já bych řekla, “žádný strach”, celé květenství je neškodné. Naše babička nám připravovala tzv. Medový myši, což jsou celá akátová květenství připravená na sladko, jako kosmatice. Jako děti jsme je milovaly. A jsem tu dodnes a svým vnoučatům je dělám také.