Brokolicové rizoto s kuřecím (od 7 měsíců)

Tak dlouho jsem měla chuť na špenátové rizoto, až jsem uvařila brokolicové 😀 Ba ne, tohle rizoto je výborná rychlovka z pár jednoduchých surovin, které si můžete uvařit s libovolnými obměnami (tedy i se špenátem místo brokolice) právě tehdy, když toho vaše domácnost příliš nedává. A přesto vám ručím, že si výborně pochutnáte 🙂

Na cca 4 porce:

  • 1 - 2 kuřecí prsa
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 130g brokolice
  • 2 lžíce přepuštěného másla nebo oleje
  • 250g rýže na risotto
  • cca 700ml vývaru
  • sůl dle chuti

V hrnci rozehřejte máslo a do zlatova na něm osmahněte najemno nakrájenou cibuli a kuřecí maso na kostičky. Až bude cibulka zhruba v půlce svého procesu, přidejte i najemno nasekaný česnek a společně dotáhněte do zlatova. Přidejte rýži a krátce společně zapražte. Poté hned podlijte částí vývaru a přihoďte na drobné růžičky obranou brokolici.  Stáhněte plamen a za občasného promíchání nechte vypařit všechnu tekutinu. Až se tak stane, opět částí vývaru podlejte a proces opakujte. Několikrát. Dokud nevyužijete všechen vývar a dokud nebude rýže měkká jak má být.

Závěrem můžete v rizotu prohřát oříšek másla a nebo ricotty či mascarpone. Skvěle ho dotáhne i strouhaný parmazán nebo jiný sýr tohoto typu. Až v závislosti na použití těchto věcí můžete jídlo dosolit, a nebo to možná ani nebude potřeba. Na první podlití můžete také použít bílé víno, pokud se ho v kuchyni s dětmi nebojíte.

A protože tohle rizoto byla rychlá nouzovka, jak jsem naznačila už v úvodním odstavci, využila jsem pro jeho výrobu vývar Gallina Bianca, který jsem nedávno recenzovala. Musím říct, že tohle využití mu sedí perfektně a já jsem to navíc měla zcela bez práce, nemusela jsem ani dosolovat. Pokud vás zajímá, o čem že to přesně mluvím, můžete si přečíst moje povídání TADY, nebo si ho rovnou koupit TADY.

Rizoto vařívám v multicookeru, který na něj má speciální funkci a ohlašováním zvukovými signály mě zavolá vždy, když je čas přilít trošku vývaru. Pokud ho také máte, pak vás bude zajímat toto časování: začátek na funkci FRY (10 minut), poté funkce RISOTTO do vypotřebování veškerého vývaru.

Dětská specifika:

Celý recept je zařazen od 7 měsíců, neboť zhruba od tohoto věku je možné dětem podávat maso a přílohu, zde tedy kuřecí maso a rýži. Oboje jsou potraviny kvalitní a vhodné pro malé děti.
Brokolice je vhodná klidně i jako jeden z prvních druhů zeleniny.
Pozor na cibuli v základu - může být alergenní a hůře stravitelná a tabulkově je doporučována od 1 roku, i když bych se osobně nebála v malém množství vyzkoušet dříve. Úplně nejmenším dětem cibulový základ vynechejte.
Dětem do 1 roku nesolíme a šetříme také s kořením.

bezlepkovébezmléčnébrokolicedo 1 rokuhlavní jídlakuřecímulticookerod 1 rokuod 3 let

13 komentáře - “Brokolicové rizoto s kuřecím (od 7 měsíců)”

  1. Dobrý den, tak jsem uvařila brokolicové rizoto a Barunka se olizuje! Už jsem podle Vás vařila víc jídel a musím říct, že máte recepty krásně připravené a jako inspirace nejen pro mámy je Váš blog dokonalý…myslím, že si tam jídla vybere každý. Děkuji a přeji Vám i Vaší holčičce krásný den 🙂

    1. Zuzko, moc díky za milou pochvalu, jsem ráda, že u vás moje jídlo chutná 🙂 Dceři pozdravy vyřídím, i vy se mějte krásně 🙂 B.

      1. Děkuji za typ na recept, vařila jsem poprvé a naprosto božské jídlo, zařazuji mezi recepty, které budu ráda vařit. Brokolici miluji a v tomhle jídle je dokonalá. I doma chutnalo. 🙂

  2. Výborné, spokojený byl i prcek (13m) 🙂 Děkuji za inspiraci, jsem líná vařit zvlášť malému (a pokud to přece jen udělá, tak to “svoje” nechce), na rizotu jsme si pochutnali všichni.

    1. Dájo díky, to je přesně důvod, proč dělám co dělám, a jsem ráda, že to funguje 🙂 B.

  3. Musím říct, že náš 17 měsíční syn nejí, co nezná. Ale u tohoto rizota udělal výjimku a cpal se jako najatý. A to není vše, tatínek sám zeleninu bojkotuje a taky snědl vše a ještě si přidal😀. Jste prostě skvělá! Děkuju

    1. Panejo, a to je u brokolice už teda fakt co říct, to je přímo obří pochvala! 🙂 Moc si jí vážím, díky! B.

  4. Mila Baro, moc Vam dekuji za bajecne recepty. Od te doby co zkousim Vase napady, tak moje velmi vybirave batole dlabe a jeste si pridava 😁
    Toto rizoto jsem dnes varila s malou obmenou v podobe zampionu a cukety a byla to mnamka pro vsechny. Mate muj obdiv za vsechny ty dobroty, se kterymi prichazite a delite se s nami o ne! Mejte se krasne i s Vasi holcickou😉

    1. Andrejko moc děkuji za milý vzkaz a pochvalu, ať se i vám daří a prckovi chutná 🙂 B.

  5. Zboznuju Vase recepty! Jednoduchy, par surovin a hlavne to chutná. Deti se olizovaly. Dekuju. Nejspis si nadelim jeziska o pul roku driv a koupim si Vase kucharky…..

    1. Evi, moc děkuju za pochvalu a pokud si koupíte i kuchařky, budu samozřejmě velmi potěšená. 🙂 B.

  6. Tohle dělám teda z normální dlouhozrnný rýže, ale je to fakt moc dobrý. Hlavně brokolicový… to nám chutná ještě víc, než špenátový:)

Napsat komentář: Barbora Charvátová Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *