Bramborová krémová polévka (od 6 měsíců)
Znáte takovou tu situaci, kdy počítáte hodiny do dalšího nákupu a přemýšlíte, co uvařit z té černé díry, kterou máte v lednici? Bramborový krém může být jejím řešením 🙂
Na cca 4 porce:
- 500 g brambor
- 1 velká cibule
- 100 g (půl kelímku) smetany ke šlehání (od 1 roku)
- 3 stroužky česneku
- cca 1,5 litru vody nebo vývaru
- přepuštěné máslo nebo olej dle potřeby
- snítka libečku či jiné oblíbené bylinky
- sůl dle chuti
V hrnci rozehřejte oříšek přepuštěného másla (nebo malé množství oleje) a osmahněte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidejte na kostičky nakrájené brambory a česnek na silnější plátky a společně dosmažte. Poté podlijte vodou nebo vývarem, přidejte snítku oblíbené bylinky a pokud s vámi jedí větší strávníci, můžete polévku zároveň i osolit. Brambory sůl během vaření vstřebají a bude stravitelnější. Pokud vaříte zároveň i pro miminko, sůl samozřejmě vynechejte a polévku si doladíte až po odebrání dětské porce.
Vařte do změknutí brambor. Poté odstavte a rozmixujte pomocí tyčového mixéru na hladký krém. Zjemněte smetanou (od 1 roku – viz dětská specifika) a ještě krátce provařte. Můžete doladit další solí nebo česnekem. Pro větší strávníky se hodí při servírování přidat ještě trošku strouhaného parmezánu či pražených semínek, a nezapomeňte ani na rybníček z kvalitního panenského oleje.
Dětská specifika:
Jak prosím řešíte vývary do 1 roku, když se má používat kojenecká voda? Používáte kojeneckou vodu na vývar pro celou rodinu nebo ho děláte i pro mimino z kohoutkove? Děkuji
Markét, hodně záleží na kvalitě vody v tom daném místě. Často se stává, že bývá z vodovodního řadu i kvalitnější voda než z plastových lahví – podle toho bych se pak zařídila. I tak tam zůstávají různá negativa, ale ta neřeší ani voda v petlahvích, snad jedině kvalitní filtr. B.
Děkuji za odpověď. Já jsem to řešila pomocí šungitových kamenů ve vodě, ale měla jsem z toho pocit jako by se ta voda kazila. Nebýt dusičnanů tak používám jen kohoutkovou. Nemáme ji tu zas tak špatnou. 3 měsíce to ještě nějak musím vydržet 😊
Omlouvám se, že vstupuji do diskuze, ale cca od 7 měsíce používám na vaření obyč. kohoutkovou vodu. Však ji prevarite, tak zbavíte škodlivin! Na pití samozřejmě ještě kojeneckou 🙂
Tak to bych Martino s takovou jistotou opravdu netvrdila. Převařením se možná zbavíte chloru nebo oxidu uhličitého, ale určitě ne dusičnanů, těžkých kovů, reziduí antibiotik a podobných nežádoucích látek.
Ach jo, Barboro, nebuďte tak útočná, kojenecké vody jsou mnohem horší než kohoutkové (samozřejmě záleží kde), mrkněte na DTesty, žádná z kojeneckých vod nevyšla vůbec dobře 🙂
Jaká útočná? Jen vyvracím nesmysly, nepropaguji tady žádnou balenou vodu, jen je potřeba říkat si všechno v obou směrech. B.
Absolutně není útočná. Ale spousta maminek dává od narození kohoutkovou, protože si myslí, že je potřeba se zbavit pouze chlóru, ale o existenci dusičnanů nemají ponětí. Každá mince má dvě strany a je potřeba je znát pro utvoření názoru.
Markét, přesně moje slova! Díky 🙂 B.
Kdo je jako útočný? Bára jen napsala, co je pravda…že převařením se zbavíte sice škodlivin bakterií atd, ale nikoliv dusičnanů… to je známá věc
TŘI suroviny a takové radosti, resp. chuti…příště dám možná jen litr vody, mám to nějaké řidší (tak jsem ještě přidala bramboru), ale chuťové perfektní. A ještě jsem tedy nastrouhala muškátový oříšek.
Míšo, jsem ráda, že jste si poradila a že vám chutnalo. Díky za vyzkoušení i pochvalu 🙂 B.
Dobrý večer,
děkuji za další skvělý recept. Myslíte, že mohu dát do mrazáku, nějak se mi jí podařilo uvařit více? 🙂 Děkuji
Klárko, vzhledem k obsahu brambor, které by se mrazit neměly, bych to zrovna u této polévky nedělala. Raději si dejte nášup nebo podarujte sousedy, z mrazáku byste to neměla dobré. B.
Myslela jsem si to 😉
Dobrý den Báro, mohu se zeptat, proč se nedoporučuje zamražovat uvařenou bramboru? Zkoušela jsem popátrat a jediné, co jsem se dočetla, že mění konzistenci, někdo říká i chuť… je ještě nějaký jiný důvod? Jana
Dobrý den Jani, ano, myslím, že to je pouze o tom, že mražením zřídne a stane se z toho taková blátitá břečka zatuchlé chuti. Někdy ale maminky zamražují různé příkrmy, kde třeba kousek brambory je, a pokud je tam minoritně, celkem se to prý ztratí. Osobně jsem to teda nezkoušela a u této polévky bych to teda taky nevolila. 🙂 B.
Dobrý den, Jano,
je tam ještě jeden důvod – mražením se mění složení. Tuším, že se škroby mění na cukry 🙂