Batátové sušenky (od 7 měsíců)

Není v nich ani gram přidaného cukru či jiného sladidla, a přesto jsou příjemně sladké, k čemuž jim pomáhá batát. Zároveň jsou i měkké, takže ideální pro malé děti 🙂

Na cca 50 sušenek (dle velikosti):

  • 300 g batátů (cca 1 středně velký kousek)
  • 180 g hladké špaldové mouky
  • 100 g hladké žitné mouky
  • 50 g přepuštěného másla
  • 1 vejce

Batáty nakrájejte na menší kostky a uvařte do změknutí. Poté nechte vychladnout a rozmačkejte. K batátovému pyré přidejte ostatní ingredience a vypracujte hladké, mírně gumové těsto. Vyválejte jej na plát silný zhruba 3 – 5 mm a vykrajujte tvary, případně jen jednoduše nakrájejte na čtverečky (můžete upéct nakrájenou placku, nemusíte čtverečky nikam přemísťovat). Pečeme na 180°C (horkovzduch) přibližně 10 minut – do zlatova. Během pečení se mohou sušenky trošku nafouknout.

Pokud budete sušenky připravovat pro starší či dospělé, můžete je mírně dosladit cukrem. Doporučuju přibližně 40 g. U nás doma ale sušenky chutnají daleko více v základní podobě. Můžete je i posypat skořicí či jinak ozdobit.

Dětská specifika:

Nemám ráda podávání sladkostí dětem do 1 roku, tedy ve věku, kdy ještě nemají ustálený jídelníček. I přesto si o sladkosti pro tyto malé děti píšete, a právě proto jsem vymyslela tyto sušenky.
Pokud tedy uznáváte mlsání před prvním rokem, jsou tyto sušenky ideální varianta, neboť neobsahují žádný cukr a jsou krásně měkké. Surovinově se hodí od zavedení lepku.

bezmléčnédo 1 rokumlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

55 komentáře - “Batátové sušenky (od 7 měsíců)”

    1. Tak je budete mít špaldové. Žitná mouka je vláčnější a lepivější, takže je možné, že bude mít těsto jinou konzistenci a sušenky budou sušší.

      1. ja nevim co jsem udělala špatně,ale za syrova byly bataty citim bylo to sladke a po upečení je citit jen mouka a chutove nic moc:-(

        1. Myslím že cukrem zhýčkaný dospělý to asi tak úplně necítí a neocení 😉 B.

        2. Taky se mi povedlo. A jsou dosti suché. Musela jsem dát více mouky, protože těsto bylo strašně řídké, ani jsem se na gumový stav nedostala,protože by to byla samá mouka.

  1. Prosím, ta žitná mouka hladká je ta chlebova? Všude jsem narazila buď jen na celozrnnou anebo hladkou chlebovou. Děkuji za info 🙂

    1. Míšo nene, v syrovém stavu bez loupání, prostě jak ho vytáhnete z lednice 🙂 B.

  2. Pěkný den, díky za tento zajímavý recept :). Zajímá mě, zda by šly vyrobit i v bezlepkové podobě? Jakou mouku byste případně doporučila? Díky moc 😉

    1. Lindo, zkusila bych asi rýžovou, jáhlovou nebo kukuřičnou, ideálně asi jejich kombinaci, ale vyzkoušeno to nemám, takže opravdu jen momentální nápad 🙂 B.

    2. Lindo, zkoušela jste tu kukuričnou nebo rýžovou mouku? Děkuji já mám doma jen tyto a pak klasickou hladkou mouku a chtěla bych nějaké zkusit 🙂 děkuji

      1. Zkoušela jsem kukuřičnou, rýžovou a hladkou a super konzistence, takže veřím, že bez té hladké by to taky šlo :-).

        1. Vladi jestli to někdy vyzkoušíte, určitě dejte vědět, budu za tu informaci moc ráda a ostatní maminky jistě taky 🙂 Díky! B.

    3. Zkousim BLP variantu. Dala jsem Jizerku a trochu ryzove a cockove. Kdyby mi nedosla, dala byvh jahelnou. S testem se pracovalo dobre. Vejce jsem vynechala uplne. Chut zatim nevim, jsou v troube 🙂 Minuly tyden jsem delala pro deti mrkvanky, akorat bez naplne. Dala jsem Jizerku a kokosovou mouku. Jo a kus masla nahrazuji kokosovym olejem. I ty byly vyborne 😉

  3. Báro, zeptám se..když je to od 7+ vejce? 😮 může se tedy dát celé do těsta či jen žloutek? Děkuji.

    1. No, já bych jeden bílek v padesáti sušenkách neřešila. Teda za předpokladu, že tomu dítěti dáte dvě tři sušenky a ne celou várku. Jinak ano, třeba spíš jen dva žloutky místo jednoho celého vejce. B.

  4. Barunko, do cca kolika dní se musejí sušenky sníst, jak dlouho vydrží ,,jedlé”? Je to zajímavý recept na vánoční cukroví ☺️

    1. Tyhle potvůrky rychle tvrdnou, dlouho bych je nepřechovávala a pokud ano, tak v dóze s kouskem jablka by snad chvilku vydržet mohly 🙂 B.

  5. Zdravím.
    Mě spíš zajímá to máslo v sušenkách pro děti 7m.
    Není lepší třeba spíš kvalitní olej?
    Ale po olivovém to asi půjde cítit co???

    1. Olej by asi lepší byl, ale zrovna u těsta na sušenky už bych se pak bála vysoké mastnosti, proto jsem je udělala z másla. Používám máslo přepuštěné, to se nepřepaluje při vysokých teplotách a neobsahuje bílkovinu kravského mléka, to bych pak pro děti neměla výčitky 🙂 B.

  6. Díky za skvělý recept.Sušenky mají u syna 13m obrovský úspěch.Dělala jsem na zkoušku jen z poloviční dávky,takže místo celého vejce jsem použila jen žloutek a dala jsem jen špaldovou mouku.

  7. Krásné odpoledne Baru, uz asi dva měsíce se nemůžu dočkat až upeču první vlastní sušenky a teď mi vrtá hlavou, jestli mám po uvaření vodu slít nebo v ní bataty rozmackat a tím získám pyré? 🙄🤣
    Díky za odpověď, Katka

    1. Kači nene, pokud není nikde psáno kolik, tak se voda nepřidává, to by každý mohl mít jinak. Takže použít jen brambory 😉 B.

  8. Fakt super, dnes jsem upekla a s testem se dobre pracovalo a susenky malymu (9 mesicu) chutnaji 🙂

  9. Tohlense nam bohuzel take vubec nepovedlo. Testo bylo velmi lepive, musela jsem pridat mouku a po upeceni stale velmi mekke, celkove to chutnalo jako upecena vodnata mouka :/ tak nevim….ma to byt krupave?

  10. Dobrý den, je prosím možné sušenky zmrazit? Nějak se mi povedlo upéct tři plechy místo jednoho. 🙂 Děkuji.

    1. Dobrý den Baru, bohužel nedokážu poradit, ještě nikdy u nás nezbyly, takže jsem nezkoušela. Pokud zkusíte, dejte pak vědět třeba i pro ostatní. Děkujeme. 🙂

    1. Markét určitě ne, to by přece nešlo odhadnout, kdo kolik vody použil. 😉 B.

  11. Tak tohle se tedy nepovedlo, delala jsem sice jen ze spaldove mouky a s celym vejcem, ale bylo to prvni testo, ktere letelo do kose. Lepilo to i na pecici papir, vyvalet nemozne, i kdyz jsem pridavala mouku. prvni plech jsem s nadavanim upekla, ale je to i po 15 minutach gumove a neupecene a taky dost nedobre, chutna to po mouce a jinak po nicem. Druhou pulku jsem vzdala. Nejsem nezkusena pekarka, ale tohle uz znova zkouset nebudu…

    1. Kate, to mě mrzí, no je to recept oblíbený a často pečený, takže nevím, kde se stala chyba. Tak snad se příště bude dařit lépe. 😉 B.

  12. Dobrý den, chystám se na tyto sušenky a tady v komentářích čtu, jak se těsto lepilo apod. Tak se toho docela bojím. Nebylo by možná lepší udělat batáty na páře, aby v nich nebylo tolik vody?
    Děkuji

    1. Lidko, mně se to nikdy nestalo, takže těžko říct, proč se to dotyčným děje a jak to vyřešit. Samozřejmě to uvařením na páře v ničem nepokazíte, klidně to zkuste. 🙂 B.

  13. Dělala jsem z ovesné mouky a klasické hladké. S těstem se dalo pracovat. Chuťově zajímavé, ale příště zkusím raději jiný recept, který tak tu mouku “nežere” 😀

  14. V bezlepkové variantě funguje s jáhlovou moukou a jen se žloutkem. Batáty jsem vařila v páře, těsto nechala odležet, tak jsem naopak musela přidat trochu tekutin (dala jsem vodu z batátů). Pekla jsem celý plát nakrájený na tyčinky. Mám v plánu zamrazit a dávat dceři postupně.

  15. Dneska jsem dělala sušenky poprvé. Těsto se mi taky docela lepilo (ale žiju v zahraničí a snad žádná místní mouka nedělá, co má 🤭), tak jsem ho místo vyválení roztahala po pečicím papíře stěrkou. Po upečení jsou sušenky dost měkké (má to tak být?), čekala jsem je křupavější. Ale i přesto chuťově moc dobré, určitě nedělám naposledy 😉

    1. Vendy, ano, tento typ sušenek se zeleninou bývá měkký a dělám to tak schválně, aby se to dětem nedrobilo a dobře jedlo. Super jste si poradila, příště se ale nebojte mouky trošku přidat, jak říkáte, každá se chová trošku jinak. 🙂 B.

  16. Dcera si teď o Vánocích zamilovala perníčky, tak jsem si recept upravila a přidala jsem lžičku perníkového koření a lžičku a půl karobu. S těstem se krásně pracovalo a výsledek se povedl 🙂

  17. Po přečtení komentářů jsem k receptu byla trochu skeptická, ale zbytečně. Batát jsem uvařila v páře, mouku jsem dala půl kokosovou, půl polohrubou (hladká doma nebyla 🙂), použila klasické máslo a navíc lžíci kokosového oleje, těsto bylo akorát vláčné. Sušenky byly chuťově dobré, ale hlavně díky kokosové chuti, s klasickou moukou si dovedu představit, že chuť není úplně pro každého. Díky za recept, náš nejedlík se jimi ládoval 🙂.

Napsat komentář: Edita Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *