Banánové vafle bez cukru (od 8 měsíců)

V poslední době se na blogu nakupily samá hlavní jídla a už to skoro začínalo vypadat, že jsem přestala mlsat. No kéž by! 🙂 Tak si honem spravím reputaci těmito banánovými vaflemi a snad mi přičtete body i za to, že jsou bez cukru (a přesto sladké). 🙂

Na cca 15 vaflí:

  • 2 zralé banány
  • 2 vejce
  • 100 ml mléka
  • 100 ml oleje
  • 200 g celozrnné hladké špaldové mouky
  • 50 g ovesných vloček
  • 2 vrchovaté lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 kypřícího prášku (používám bezfosfátový)
  • 2 lžičky vanilkové esence (nemusí být)

Dobře zralé banány rozmačkejte a v míse promíchejte s ostatními ingrediencemi. Začněte nejdříve těmi tekutými, poté vmíchejte sypké. Nechte alespoň 10 minut odstát, aby vločky nasákly tekutinu a těsto správně zhoustlo.

Poté pečte v rozpáleném vaflovači a podávejte dle libosti. Díky přítomnosti banánů jsou vafle přirozeně sladké a nepotřebují už další cukry, i proto jsem jejich věkové zařazení nakonec snížila na 8 měsíců, ačkoliv nejsem zastáncem toho, aby děti do jednoho roku cíleně mlsaly. U takto malých dětí si vafli představuju například jako náhradu svačiny či jídlo do ručičky na cestování, nepodávala bych ji jako sladkost po obědě či něco podobného, a také bych ji zbytečně již nepřislazovala marmeládou.

Dětská specifika:

O tom, proč jsem recept zařadila s přivřeným okem do kategorie pro mladší jednoho roku jsem se rozepsala již v textu receptu.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
U malých dětí může být problematická i přítomnost mléka v receptu, je ho ale poměrně málo na množství, které (předpokládám) sní. Pokud by vás přesto trápilo, jednoduše jej nahraďte vodou.

do 1 rokuod 3 letsvačiny

24 komentáře - “Banánové vafle bez cukru (od 8 měsíců)”

  1. Wafle jsou výborné! 😋 Dělala jsem akorát v bezmléčné variantě (kokosový jogurt a ovesné mléko) a těsto bylo krásně vláčné. Celá rodina si pochutnala 👍🏻

    1. Mony moc děkuju za všechny maminky alergiků,že jste to pro ně vyzkoušela a napsala nám jak na to. A za pochvalu děkuju samozřejmě taky 🙂 B.

  2. Doma mi černaly banány, které by mi nikdo nejedl, tak jsem si řekla, že zkusím vafle. Nestačím se divit, syn tento týden bojkotuje skoro vše a vafle zmizely během chvilky. Díky za skvělý recept! Jste úžasná

    1. Uf, no tak to jsem teda prošla hodně hustým sítem 🙂 Jsem ráda, díky za pochvalu 🙂 B.

    1. Chystám se vyzkoušet tyto wafle, ale mám pořád za to, že do 1 roku bílek vhodný není. V menším množství od 8.měsíce tedy nevadí?
      Jinak opravdu krásné recepty, začínám se nechávat ‘inspirovat’.
      Děkuji.

      1. Markét, problém bílku je ve vyšším obsahu bílkovin, které děti přijímají ještě z dalších zdrojů (typicky v tomto věku například maso a mléčné výrobky). Na druhou stranu, pokud se vezme v potaz celodenní jídelníček a příjem bílkovin se nepřežene, není na bílku nic škodlivého a já mám za to, že pokud bude dítě mít jako porci jídla vafli, může v ní právě takovou bílkovinu mít. Případně můžete místo jednoho celého vejce použít jen dva žloutky. Jakkoliv si myslím, že děti v tomto věku ještě sladké jídlo mít nemají, ale to je věc každé maminky a uvádím to i pokaždé do specifik. 🙂 B.

  3. Ahoj, tak musím poděkovat za úžasný recept, byla to naše první společná snídaně kterou jsme jedli všichni stejnou (syn 9 měsíců, dcera 2,5 roku,manžel a ja). Rychle,jednoduché a hlavně výborné. Můžu jen doporučit.

    1. Lucko, úplně si tu krásu společné snídaně představuju… děkuju za pochvalu 🙂

  4. Moc nam vsem chutnalo, jsou snad lepsi nez klasicke wafle! Diky za recept. Olej jsem dala kokosovy.

  5. Wafle jsou výborné! Sobotní sladké snídaně jsou u nás už skoro pravidlo, ale snažíme se zdravě:-) Dělala jsem bezlepkovou variantu s pohankovou moukou a použila jsem kokosový olej! Všichni si moc pochutnali 🙂

  6. Dobrý den,tak tyhle vafle jsou geniální!! Moje 15 měsíční dcerka je skoupá na jídlo (hlavně snídaně jsou největší problém 🤪) a pořád něco vymýšlet,aby mi to jedla, je pro mě hrozný (prt mi to stejně nejí a nebo sní pár lžiček 🤷😁). A dneska jsem dostala chuť na vafle a aby to jedla i malá,tak jsem zadala do googlu a vyjely mi Vaše vafle.. Ukládám recept,prt malá snědla 2 vafle na posezení!! 😯😀 Takže moc díky,jsou opravdu vynikající a já jsem si na nich taky moc pochutnala!! Mějte se krásně,Petra

    1. Dobrý den Petro, no tak to mám velkou radost, že vám s holčičkou oběma tak chutná! Díky za vzkaz a pochvalu. 🙂 B.

  7. Dobry den. Zacinam frcet na vasich vaflich,deti je miluji (3,5 a 1,5roku).Jsou opravdu vyborne,dekuji za recepty…davala jsem do receptu zitnou celozrnou,jina krome hladke doma nebyla, a bylo to vyborne i tak….skvela inspirace,dekuji

    1. Míšo, díky za pochvalu i super tip, příště se žitnou taky něco zkusím. 🙂 B.

  8. Zkousim je uz po treti a zase se mi lepi. V cem asi delam chybu? Vim, ze takto na dalku tezko rict, ale treba vas neco napadne? Dekuji.

    1. Veru, a co konkrétně se stane, opravdu se přilepí na plotnu, nebo si je jen předčasným otevřením roztrhnete? To se strašně často stává, že je člověk zvědavý nebo neumí odhadnout čas, kdy je vafle celá propečená, otevře to a tím si ji roztrhá. Protože když nemá dost času, opeče se shora, zespoda, ale uprostřed ne, což právě způsobí to roztržení. Takže určitě nespěchat a počkat si. Pak mě ještě napadá – Nevím, co máte za vaflovač, mám lepší zkušenosti s takovým tím hlubokým. Ten typ co je jen na tu tenkou oplatku tahle alternativnější těsta více trhá, jak je to určené spíš na takovou tu suchou oplatkovou vafli. Nebo jestli máte už starší přístroj, je možné, že je ta nepřilnavá povrchová úprava už oprýskaná a hůře funguje, tak by mohlo pomoci to před pečením lehce potřít tukem. 🙂 B.

  9. Dobrý den, zkoušíme teď k snídani a jsou vynikající!! 🙂 díky za parádní recept, malej má boule za ušima 😀

    1. Terez, z drtivé většiny používám olej řepkový – má nejlepší poměr omega 3 a 6 mastných kyselin a je nám druhově a místně přirozený, i cena je příznivá. Na pečení (i vaflí) používám rafinovaný (v plastové lahvi), pokud neprochází vysokými teplotami, používám panenský (ten je nejkvalitnější a má největší hodnotu). B.

Napsat komentář: Jane007 Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *