Špaldové piškoty (od 1 roku)

Tento recept jste poptávali hodně dlouho. Asi proto, že piškot je jedna z takových těch prvních sladkostí, které dítě zpravidla ochutnává. Ač nejsem úplně zastáncem toho, aby se dětem zbytečně cpaly do přesnídávek a nedejbože se jimi zaváděl v několika málo měsících lepek, jsou situace, kdy si to o piškot vysloveně říká (například do různých dezertů či na vánoční pečení), a tak jsem vám vytvořit nějakou alternativu chtěla. Tady tedy je recept na moje piškoty ze špaldové mouky a kokosového cukru.

Na cca 180 g piškotů:

  • 3 vejce
  • 60 g kokosového cukru (fungovat jistě bude i s klasickým bílým)
  • 100 g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)

U vajec oddělte bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte v tuhou pěnu, žloutky zvlášť našlehejte s cukrem a moukou do kompaktní hmoty. Ve velké míse pak oboje smíchejte dohromady. Chovejte se k těstu pokud možno co nejněžněji, aby zůstala našlehaná a pevná. Pokud byste míchali příliš horlivě, bílky se rozpustí a směs bude příliš tekutá.

Těsto naplňte do cukrářského sáčku a na plech vystlaný pečícím papírem tvořte malá kolečka nebo podlouhlé válečky, pokud chcete mít cukrářské piškoty. Jestliže sáček nemáte, ustřihněte růžek z nějakého pevnějšího mikrotenového a nebo použijte lžíci. S hmotou pracujte opatrně a pokud možno co nejrychleji, aby vám nezačala padat (piškoty by se pak roztékaly a byly nízké).

Kolečka pečte v troubě vyhřáté na 180°C cca 5 – 10 minut dozlatova – dle zkušenosti s vaší troubou. Upečené piškoty nechte dobře vychladnout a také proschnout na vzduchu (několik hodin), jinak by totiž mohly snadno zvlhnout a nebudou to ty správné křupavé piškoty.

Dětská specifika:

Ač se u svých sladkých receptů snažím vždy alespoň o nějakou přidanou hodnotu, osobně nejsem zastáncem toho, aby vyloženě cíleně mlsaly děti do 1 roku, které ještě nemají ustálený jídelníček, teprve se učí stravovat a "ochutnávají". Proto tedy zařazení receptu do této kategorie.
Celozrnná mouka je lepší vzhledem ke své vyšší nutriční hodnotě, zvažte však schopnost střev vašeho dítěte celozrnné potraviny strávit (určitě tedy nedoporučuji minimálně do 1 - 2 let). Místo celozrnné mouky můžete použít bílou a recept by měl i přesto fungovat.
Pozor na kokosový cukr, který by vzhledem ke kokosovému původu mohl být potenciálním alergenem.

bezmléčnécukrovímlsáníod 1 rokuod 3 letsvačiny

6 komentáře - “Špaldové piškoty (od 1 roku)”

  1. Skvělé piškoty, upekla jsem je teťe k narozeninám a měly ohromný úspěch.
    Píšete, že do přesnídávek moc piškoty neuznáváte, čím jiným se dá zahustit přesnídávka? Děkuji za odpověď

    1. Dobrý den Jani, díky za pochvalu, jsem moc ráda. Nevím přesně, co myslíte slovem „zahustit“, mně přijde, že kvalitní přesnídávka je sama o sobě dost hustá a víc zahušťovat nepotřebuje. Pokud se ptáte, čím ji doplnit, volila bych třeba ovesné vločky, jogurt, později oříšky či semínka, hodila by se i nějaká domácí sušenka, když už 🙂 B.

  2. Děkuji za tipy. My měli nedávno problém s pitným režimem a doktorka nám doporučila naředit přesnídávku vodou. Každopádně vločky 🙂

    1. V tom případě máte problém opačný a vločky vám ho určitě neřeší, spíš naopak. Jinak co se týče tekutin, na děti zpravidla dobře fungují třeba smoothie (ovoce plus nějaký zakysaný mléčný výrobek nejlépe) a milují taky polévky, vývary speciálně. Zkusila bych takto 🙂 B.

  3. Jsem ráda, že jsem objevila Vaše skvělé stránky . Je možné dát místo kokosové cukru březový . Děkuji Iva

    1. Ivuš, děkuju za pochvalu mojí práce 🙂 Co se týče cukru, nemám to vyzkoušeno, ale klidně bych to zkusila, fungují podobně. Pokud to risknete, dejte vědět jak se povedlo, aby věděli i ostatní 😉 Děkuju! B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *