Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou (od 1 roku)

IMG_9218
Se žitnou moukou je to vždycky tak trošku složitější. Je hutná, mazlavá a hůř se s ní pracuje, na pečení sladkého se podle mě ani tak moc nehodí. Tento recept je ale výjimkou a dělá z této buchtičky i o něco málo zdravější hřích 🙂


Na těsto

  • 200g hladké žitné mouky
  • 200g polohrubé mouky
  • 200ml mléka
  • 60g třtinového cukru
  • 60g másla
  • 2 žloutky
  • 30g droždí (3/4 kostičky)

Na náplň

  • 1 vanička tvarohu
  • 1 jablečná přesnídávka (měla jsem domácí, hodně hustou, kupovaná je řidší, takže přidávejte radši postupně)
  • vybrané ovoce (použila jsem kompotované meruňky a strouhaná jablka)
  • drobenka dle potřeby (hrubá nebo polohrubá mouka, cukr a máslo v poměru 2:1:1)
  • případně cukr dle potřeby

 

Vyšlehejte tekuté přísady na těsto a přidejte pevné, droždí do hmoty opatrně rozdrobte rukou a zapracujte. Těsto by mělo být tahavé a lepivé, ale určitě ne tekuté, mělo by držet pohromadě ve tvaru, jaký z něj uděláte. Nechte v teple pod utěrkou odpočívat cca 15 minut.

IMG_9172

Mezitím si vytvořte tvarohovou náplň smícháním měkkého tvarohu a dětské přesnídávky. Pokud to považujete za potřebné, ještě ji můžete i dosladit.

Těsto roztahejte prsty do stran po dně menšího vymazaného nebo pečícím papírem vyloženého plechu, přelijte náplní a doplňte vybraným ovocem. Poté zasypejte ještě drobenkou. Pečte na 170°C přibližně 30 – 40 minut.

Odrazila jsem se původně od tohoto receptu uživatelky teniska, které za něj tímto děkuji 🙂

Dětská specifika:

Recept řadím do kategorie od 1 roku především z toho důvodu, že si nemyslím, že by děti do 1 roku s neustáleným stravovacím režimem měly mlsat buchty. Surovinově na něm snad kromě cukru není nic nevhodného ani pro menší děti, jedinou výjimku tvoří tvaroh v náplni, který se kvůli vyššímu obsahu bílkovin doporučuje od 1 roku věku.

jablkamlsáníod 1 rokusvačiny

7 komentáře - “Kynutý drobenkový koláč s žitnou moukou (od 1 roku)”

  1. Je opravdu moc dobrý. Příště musím dělat z dvojité dávky, jak rychle jsme ji snědli. Jen se chci zeptat, proč jste nepoužila ty bílky :o) Děkuji Olga

    1. Cha, to je otazka do pranice :))) Já už totiž popravdě vůbec nevím :))) Zřejmě jsem od něčeho měla zbylé jen zloutky, tak jsem je takto použila. Bílky můžete naslehat a zamichat do tvarohu 😉

  2. koláč jsem upekla o víkendu s meruňkami. Polovina s tvarohem pro část rodiny bez ABKM — ti pravili, že opravdu dost dobré a vláčné, druhou bez tvarohu a s ovesným mlékem, tam byl koláč sušší, taky nebyl špatný. Určitě zopakujeme, díky za recept.

  3. Kolač je rychlý. Mouku jsem dala žitnou 350 g a 50g kukuřičné. A vajička celá ,ale ubrala jsem 50ml mléka. Jen jak píšete pro děti od 1 roku, nepodávají se koláce s ovoce až dětem od 1,5 roku? Váš blog mám ráda a využívám.

    1. Jani, na to není žádné oficiální univerzální pravidlo. Nejlépe a nejsprávněji je to tak, že bychom měli podávání sladkostí oddálit co nejvíce – bílý cukr a podobné věci nejsou nic, co by dítě na jídelníčku potřebovalo mít, ba i dospělý. Já věkově píšu od jednoho roku s ohledem na to, že se říká, že od této doby „mohou děti všechno“. Je to samozřejmě relativní a myslí se tím v rámci vyvážené zdravé stravy, ale to už je na každé mamince, jak se k tomu rozhodne přistoupit a jaký má životní postoj. Surovinově na tom ale není nic, co by mohlo nějakým způsobem ublížit nebo zatížit, pokud tedy pominu to, co jsem uvedla výše. Díky za pochvalu a hezký den 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *