Dýňové sušenky (od 9 měsíců)

Naše Karolínka mu říká „Helou-dýň“ a vlastně není ani tak daleko od pravdy, protože s dýněmi si ho spojujeme velmi úzce. Ovšemnejen na helloweena zpracováváme dýni a tyto sušenky se hodí jako skvělá alternativa ke kupovaným po celý rok 🙂

Na cca 30ks sušenek (dle velikosti):

  • 200g dýně (doporučuji hokaido)
  • 90g másla
  • 50g cukru krystal
  • 220g hladké špaldové mouky (použila jsem celozrnnou)

Dýni omyjte a nakrájejte na malé kostičky (hokaido se loupat nemusí). Uvařte do měkka a nechte krátce vychladnout. Máslo rozpusťte dokud není úplně tekuté a společně s dýní ho rozmixujte na hladké pyré (nejlépe toho dosáhnete v mixéru na smoothie). K pyré přidejte cukr a mouku a dejte do lednice alespoň na hodinu vychladnout.

Poté těsto vyválejte na plát silný cca 5mm a vykrajujte tvary. Sušenky udrží i reliéf, tzn. pokud máte formičky tohoto typu, klidně je můžete použít. Pokud budete chtít dělat pavučiny, budete potřebovat 3 vykrajovátka ve tvaru kolečka různých velikostí a také špejli nebo pravítko. Z těsta vykrojte kolečko a dalšími dvěma menšími udělejte v sušence už jen reliéf (tzn. neproražte úplně). Poté udělejte špejlí nebo pravítkem několik čar napříč, aby vznikla pavučina.

Pečte v troubě vyhřáté na 170°C přibližně 15 minut – dozlatova.

Dětská specifika:

Složením surovin jsou sušenky (s výjimkou cukru) snad vhodné i pro mladší děti, nicméně mám zato, že děti do 1 roku ještě nemají natolik zavedený stravovací režim, aby měly potřebu mlsat, každopádně nechávám na zvážení a postoji každé maminky.

do 1 rokudýněmlsáníod 1 rokuod 3 letsušenkysvačiny

18 komentáře - “Dýňové sušenky (od 9 měsíců)”

  1. Dobrý den,

    opět díky za super recept, vyzkouším…Myslíte, že by mohlo fungovat, kdybych špaldovou mouku aspoň z části nahradila mandlovou nebo kokosovou? Kokosová hodně vsákne, tak nevím, zda s tím nemáte zkušenost, aby se recept povedl.

    Díky a přeji Vám (i nám ;o) další skvělé inspirativní recepty,
    zdraví Vlaďka

    1. Vladi to bohužel nemůžu sloužit, tenhle recept je úplně nový, čili zatím nemám žádné obměny ani tipy od jiných maminek. Takto na papíře mi připadá, že mandlová mouka by se hodit mohla a že by mohla i částečná náhrada fungovat, ale neumím říct s jistotou, budete muset zkusit 😉 Budu ráda, když mi pak dáte vědět jak se zadařilo 🙂 Díky a taky moc díky za milou pochvalu 🙂 B.

  2. Dnes jsem zkoušela poprvé tyto sušenky a nevím kde soudruzi v ndr udělali chybu. Těsto lepivé nedalo se s ním pracovat vytiskávat. Při pečení se nafouklo takže razítkovalnil nejde vidět.☹️

    1. Mončo to mě mrzí, mám ale opravdu řadu vzkazů a fotek od maminek, které už vyzkoušely a mají krásné tvary. Opravdu jste se držela veškerých surovin i postupu? Občas se to může při různém nahrazování stát, a nebo i každá mouka se chová trošku jinak, i stejný druh třeba od jiné značky… Věřím že aspoň na chuti se to zachránilo a příště se podaří líp 🙂 B.

    1. Zuzko, jak jsem psala už do zprávy, tak i pro ostatní: dýni samozřejmě slít a až pak rozixovat, bylo by těsto hodně řídké. B.

  3. Dobry den,jakou maji mit upecene susenky konzistenci? Tvrde krupave,nebo mekke? A na jaky program je pecete? Horni a spodni ohrev, nebo na termoventilator?

    1. Marti jsou měkčí, jako vlastně všechny, které dělám pro malé děti (aby se jim dobře jedly). Peču na horkovzduch, pokud nemáte, tak bych použila horní ohřev a trošku si hlídala, nemusí péct všude stejně 🙂 B.

  4. Zdravím, cukr dětem pokud možno nedávám, oslavila jsem dvěma prezralymi banány a hustotu test a dohnala vlockami. Výsledkem lepivejsi těsto, ale lžičkou a vidličkou jsme se synkem zvládli vytvarovat placicky a pěkně se po nich prasilo 🙂

  5. Zdravím sušenky vypadají pěkně, dělala bych je pro malou,ale co ten cukr?! Dá se něčím nahradit?

    1. Dano, zkuste experimentovat, můžete si přečíst i komentáře zde, nějaké tipy tam jsou. B.

  6. Sušenky se mi nepovedly. Těsto se hodně lepilo a výsledné sušenky byly hodně tvrdé. Je však možné, že je to tím, že jsem máslo zaměnila za rostlinné máslo alsan. V rodině máme totiž alergii na bílkovinu kravského mléka. Pro ty, kteří také musí mléko vynechat doporučuji vyzkoušet něco jiného. Kdo ví, jak by to vyšlo s kokosovým olejem.

    1. Šárko to mě mrzí, ale s těmi experimenty je to vždycky trošku složitější, zvlášť u sušenek. Zkuste možná příště něco ověřeného od Jitky – Na vlně chuti, ona vaří a peče pro ABKM a dělá to skvěle, je to sázka na jistotu víc, než experimenty s mými recepty, které tohle nezohledňují. Jinak když už, zkusila bych příště možná ghíčko 🙂 B.

  7. Vyzkoušeno z dvojité dávky, díky, povedlo se. Po přečtení zdejších komentářů jsem trochu vsadila na jistotu a z těsta udělala váleček, dala do folie do mrazáku a po ztuhnutí a částečném zmrazení jsem ho jen nakrájela na plátky a dala na pečící papír. Pekla jsem trochu déle. Výsledek předčil očekávání :-).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *