Citronové rizoto s hráškem a krevetami (od 2 let)
Tak jako jiné děti chodí v supermarketu škemrat do oddělení s bonbóny, chodí to moje dělat oči do chlaďáku s rybami. Tentokrát ji ovšem nejvíce oslovily krevety, takže nakoupeno a mise začíná 🙂
Na marinádu:
- 1 citron
- 1 lžíce medu
- 2 lžíce oleje
- 1 stroužek česneku
- 150g loupaných krevet
- hladkolistá petržel
Na rizoto (cca 3 porce):
- 300g rýže na risotto
- 500ml vývaru nebo vody
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce přepuštěného másla - ghí
- hrst mraženého hrášku
- hladkolistá petržel
- sůl a pepř dle chuti
- citronová šťáva dle chuti
Krevety alespoň hodinku nebo dvě předem naložte do marinády smíchané z uvedených surovin, bylinky do ní najemno nasekejte. Pořádně je obalte a nechejte odpočívat v lednici.
V hrnci rozehřejte ghíčko a začněte smažit najemno nasekanou cibuli. Asi tak v polovině jejího zlátnutí přidejte i nasekaný česnek a společně dodělejte. Poté nasypte rýži, krátce zapražte a podlijte polovinou vývaru. Ideálně se pro tento recept hodí vývar rybí, ale použít můžete jakýkoliv, stejně jako bílé víno či vodu. Stáhněte teplotu sporáku, osolte a velmi pozvolna vařte. Občasně zamíchejte a dolévejte po částech zbylý vývar. Uvařte do změknutí rýže a odstavte. Vmíchejte ještě mražený hrášek, sekanou petržel, opepřete a případně ještě dosolte a dolaďte dle chuti šťávou z citronu. Na závěr ještě lžíce ghíčka pro zjemnění a případně i strouhaný parmezán.
Krevety od marinády slijte (a použijte ji k podlití rizota, takovou parádu přece nemůžete vyhodit!) a krátce osmahněte v pánvi. Ne moc dlouho, aby se nevysušily, k čemuž ty loupané mají velké sklony. Vmíchejte do rizota a dobrota je na světě 🙂
Dětská specifika: