Zeleninové placky s chia semínky (od 1 roku)

IMG_0554 (1)
Jsou lehoulince nasládlé a měkké, takže určitě budou chutnat dětem. Jsou navíc i poměrně bohaté na tolik potřebnou vlákninu.

Na přibližně 6 placek (samotné jako porce pro jednoho dospělého, jako příloha pro dva):

  • cca 150g cukety (řádově asi polovina jednoho středně velkého kusu)
  • cca 100g mrkve (řádově asi 2 menší mrkve)
  • 2 jarní cibulky
  • 1 vejce
  • 15g chia semínek
  • 30g ovesných vloček
  • sůl a pepř dle chuti

Mrkev a cuketu nastrouhejte (loupat ji nemusíte), poté vmíchejte nasekanou cibulku, jedno celé vejce, chia semínka a ovesné vločky. Vločky můžete předem namlít a nahradit tak mouku, aby těsto nebylo příliš řídké, ale ani tak se konzistence nebojte. Řidší sice je, ale chia semínka díky své úžasné absorbční vlastnosti všechnu tekutinu vypijí. Osolte a opepřete, můžete přidat i česnek. Rychlou ruční prací utvořte placky, které položte na plech s pečícím papírem, a pečte cca 20 minut na 180°C, dokud nebudou shora pěkně zlatavé. Jsou poměrně křehké a šťavnaté, ale zároveň po lehkém vychladnutí drží docela pěkně pohromadě. Doporučuji udělat si k plackám nějaký dip, třeba z bílého jogurtu a bylinek, jako jsem to udělala já.

IMG_0558 (1)

Dětská specifika:

Pro chia semínka neznám žádná oficiální doporučení co se podávání dětem týče, řadím tedy do kateorie od jednoho roku. Stále jsou to semínka, které mohou menším dětem činit potíže s trávením, i když tato, jak jsem psala výše, do sebe absorbují tekutinu a umí dobře změknout. I obsah bílkovin v nich by pro malé děti mohl být problémem, stejně jako tomu je u vaječného bílku. Proto pokud chcete takovéto placky pro mladší děti, udělejte jim směs mrkve, cukety a dohustěte ovesnými vločkami. Pak budou placky vhodné pro děti od zavedení lepku, čili cca od 6 měsíců.

chiacuketahlavní jídlaod 1 rokupřílohysvačiny

16 komentáře - “Zeleninové placky s chia semínky (od 1 roku)”

  1. dobry den,
    dekuji za super rychly recept, dnes jsem placicky delala ale nejsem si jista jestli byli dostatecne upecene proto jsem je male radeji nedavala, zevnitr dost vlhke …u placek pecenych v troube se mi to stava porad ze mam pocit ze jsou vevnitr nedopecene…a to pecu vetsinou na tech 170 stupnu dozlatova, jenom spiraly, bez horkovzduchu aby se rychle nepripekli…jak poznam ze jsou uz upecene?

    1. Dobrý den Miriam, tak to máte asi troubu trošku jiných vlastností než já, u mě to funguje bez problémů a myslím že obecně si na to ještě nikdo nestěžoval. Zkuste tedy stáhnout teplotu a péct o něco déle, možná bych nezatracovala ani ten horkovzduch, tam to zase více proudí celou trobou, ne jen z topného tělesa nahoře nebo dole. Chce si to asi trošku vychytat, než zjistíte, jak to ve vaší troubě funguje. Když si nejste jistá, zkuste píchnout špejli – jestli na ní něco zůstává, určitě ještě nemáte dopečeno. Neb přinejhorším část placky ulomte a přesvědčte se na vlastní oči. Věřím, že to brzo vychytáte a pak už to půjde samo, držím pěsti 🙂 B.

    1. Můžete Zuzko udělat placky na libovolném zeleninovém základu a využít tak zbytky z lednice, cuketa tam třeba být nemusí, jen pak neručím za úplně přesný výsledek, budete si muset hustotu těsta doladit tak, aby se daly placky “uplácat”. Držím pěsti 🙂 B.

  2. Placičky jsou úžasné, celé rodině moc chutnaly. Určitě je brzy udělám zas 🙂 Děkuji za recept

  3. jsou vyborne. Dala jsem misto cibule porek a přidala nastrouhany sýr a trochu česneku. Byly ještě lepší, ale jedli jsme jen dospělí

  4. Před pár měsíci jsem narazila na Vaši stránku. Nikdy před tím jsem nevarila podle nějaké kuchařky,vždy to pro mě byly vyhozené peníze, teď vážně uvažuji o koupi té Vaší 😁. Recepty jsou výstižne, opravdu ze surovin,co máte v kuchyni a hlavně,nic složitého kvůli čemu bych musela v kuchyni trávit hodiny.
    Zeleninové placky,další z receptů, které jsem vyzkoušela pro moje 15ti měsíční dvojčata a manžela 🙂. Přidala jsem trochu strouhaného syra a vločky nahradila spaldovou moukou, protože se mi rozbil mixér a výsledek na 👍. Díky za práci,kterou si s recepty dáváte

    1. Adél, moc děkuji za pochvalu, každá taková pro mě hodně znamená a žene mě to kupředu. 🙂 B.

  5. tak tohle mi bohužel nějak nefungovalo…taky mám problém s plackama v troubě:(. dělala jsem je víc jak jednou tolik uvedenýho času, a to jsem je měla daleko tenčí, než tady na fotce. bála jsem se právě, aby se udělaly. no a nějak doazlatova furt nešly, jen se postupně zcvrkávaly:D i když jsem toho měla víc, vlastně toho bylo dost málo, jak z toho bylo poloviční množství:D a ani chuťově mně to nějak asi nesedlo. jarní cibulku teda nevedu, a hledala jsem něco narychlo k obědu, tak jsem dala trochu normální. nasládlý to fakt bylo, ale dítě to teda nenalákalo, spíš naopak, asi mu vadila už jen ta vůně. dip ze smetany, česneku a petržele to vylepšil. ale dítě to teda stejně nechtělo. fungovalo by mi to leda s tím sýrem, nebo něčím jiným výrazným, aby to,co má bejt cejtit, vlastně cejtit nebylo. a taky by to bylo určtě chuťoě lepší smažit, což chápu, že je snaha se tomu právě vyhnout…
    navíc placky z trouby mi nikdy nejdou nějak inteligentně seškrábnout, většinou zůstane prostě vrstva na papíru. i když to aspoň drželo tvar a netrhalo se to. to je jinak můj asi hlavní klasickej problém u placek. co dělám špatně? tady na fotce to vyapdá, že to po sundání máte celistej ten spodek, normálně upečenej hezky…

    jak to děláte vysoké, myšleno zasyrova?

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *