3. 4. 2018
Zapečená ovesná kaše se sušenými rajčaty (od 1 roku)
Jestli chci prý mít recept na obalu vloček, musím vymyslet něco originálního. Takže kaše slaná a rovnou zapečená. A jako bonus navíc moc dobrá! Originálněji už to asi neumím 🙂
Na 2 porce:
- 100 g ovesných vloček
- 100 g ricotty
- 200 ml mléka (může být i rostlinné)
- 1 vejce
- sůl a italské bylinky dle chuti
- tuk na vymazání
Na dozdobení:
- cca 6 sušených rajčat
- cca 10 oliv
- 3 plátky šunky nebo slaniny
- můžete doplnit ještě třeba hrstí špenátu nebo rucoly, křepelčími vajíčky, nakrájenými rajčaty, červenou cibulí...
Vločky smíchejte s rozšlehaným vejcem, ricottou a mlékem a vytvořte hmotu podobnou kaši. Přidejte koření, osolte, a dolaďte nasekanými sušenými rajčaty, olivami, šunkou nebo čímkoliv dalším, co vám přijde k chuti. Přelijte do vymazané zapékací misky a zapečte v troubě vyhřáté na 180°C přibližně 15 minut. Podávejte nejlépe ještě teplé.
Dětská specifika:
Ovesné vločky můžete dítěti zařadit do jídelníčku v malém množství od cca třičtvrtě roku věku. Pro začátek bych ale volila spíše pár zrnek do obvyklého příkrmu, kaše z vloček v takovémto množství je hůře stravitelná.
Ricotta je vzhledem k obsahu bílkovin vhodná od 1 roku. Totéž platí i pro tepelně upravené mléko v menším množství.
Šunku nebo slaninu jakožto uzeninu doporučuji u malých dětí vynechat, kaše jim bude jistě chutnat i jen s rajčaty a ricottou.
Tohle jídlo je skvělé, vážně jsem si moc pochutnala. Manžel se sice na začátku tvářil nevěřícně, ale nakonec si přidal (a on by si nepřidal jen tak něco). A 19 m dcera taky baští. Jen jsem neměla ricottu, tak jsem přemýšlela, a dala lučinu.
Moc díky za Vaše recepty a inspiraci!
Terez, super jste si poradila! 🙂 Děkuju za pochvalu. 🙂 B.