9. 6. 2017
Sýrové tyčinky s olivami (od 2 – 3 let)
Návštěva na cestě, času málo a v lednici hromada Zottarelly – to si o tyčinky vyloženě říkalo :-))
Na cca 20ks tyčinek:
- 125g (1 balení) Zottarelly
- 1 vejce
- 50ml oleje
- 60g žitné mouky
- 100g hladké špaldové mouky (bude jistě fungovat i s klasickou)
- půl lžičky soli
- 1 lžička sušené bazalky
- olivy nebo sušená rajčata dle chuti
Vejce prošlehejte s olejem, solí a sušenou bazalkou. Přidejte nahrubo nastrouhaný sýr, na malé kousky nakrájené olivy a zapracujte oba druhy mouky. Těsto nechte krátce odpočinout v lednici, aby se chutě propojily, ale pokud pospícháte, není to nutné.
Dělejte válečky ve tvaru tyčinek, skládejte na plech vystlaný pečícím papírem a poté pečte na 180°C dozlatova (přibližně čtvrt hodinky). Jako obměnu můžete tyčinky udělat i se sušenými rajčaty – i tato verze u nás byla s úspěchem vyzkoušena 🙂
Dětská specifika:
Olivy bývají poměrně hodně slané, proto jsem se stanovením věkové hranice byla opatrná.
Pokud tyčinky ale uděláte bez oliv a uberete i množství soli, můžete je dopřát dětem od 1 roku.
Mmm to vypadá naprosto skvěle.. vyzkoušíme! A propos, nevíte jak dělat obyčejné ovesné placky na plotně?
Asi by to chtělo dobrou nepřilnavou pánev a dobře rozpálit, pak propékat pozvolna. To by snad mělo jít 🙂
Děkuji! 🙂
Tyčinky jsou výborný,musela jsem se držet,aby vydržely do zítřka.. 🙂 Chutnají i synkovi.Už vím,co vyrobit,až mně bude zase zbývat mozzarela…Nějak jsem totiž nepřišla na to,jaký je rozdíl mezi mozzarelou a zotarrelou…
Markét v podstatě žádný, jde jen o obchodní název. Jsem ráda že chutnaly, díky moc za zprávu 🙂 B.
Recept vypada hezky, jen skoda, ze obsahuje kravske mleko (zottarella), ackoli jej mate v bezmlecnych. 🙁 takze nevyzkousim.
Hanko omlouvám se, to bude asi nějaký šotek, hned opravím 🙂 B.
Pani Barco, sla by nahradit zitna mouka?..necim co koupim u nas v krame 🙂 dekuji monika
Mony, asi snad šla, ale zkusila bych žitnou sehnat – je zdravější a vláčnější, tyčinky díky ní nejsou takové suché (čemuž se právě u dětí snažím vyhnout) 🙂
A mohu misto zitne použít pohankovou pripadne spaldovou celozrnnou? Co myslíte?
Mirko, žitná je prostě žitná, má určité vlastnosti a s ní to mám vyzkoušeno. Jiná mouka se bude chovat jinak a bude mít i jinou chuť, ale samozřejmě se fantazii meze nekladou, jen já to nedokážu více okomentovat. Jestli máte chuť experimentovat, zkuste a dejte vědět 🙂 B.
Děkuji za rychlou odpověď.
Mně nejde o fantazii a experimentování, ale o to, že syn zitnou nesmí. Něco tedy zkusím.
Udělala jsem pro děti bez oliv a jsou prima, jsou to takové ty jednoduché tvrdé tyčinky. Díky, Míša
Dobré odpoledne! Tak těsto na tyčinky už odpočívá v ledničce!!! A už sehrozně na ně těšíme 😉 Děkuji za recept!!! Krásný zasněžený den 🙂 Lucy
Dobrý den Luci, tak se dílo podaří a dejte vědět, jak jste si pochutnali. 🙂 B.