Špaldovo-žitný brokolicový quiche (od 1 roku)

P1080309 (1)Brokolici je u dětí vždycky lepší pro jistotu do něčeho “schovat” :-)) Tak proč ne třeba do koláče, že? Tento je navíc s podílem žitné mouky a plný tvarohu.


Na těsto:

  • 120g hladké žitné mouky
  • 200g hladké špaldové mouky
  • 140g rostlinného oleje (používám řepkový)
  • 1 vejce

Na náplň:

  • cca 160g brokolice (odpovídá zhruba jedné polovině)
  • 1 vanička tvarohu
  • 100ml mléka
  • 2 vejce
  • 1 mozzarella
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1 stroužek česneku (nebo jinak dle chuti)
  • na špičku lžičky strouhaného muškářového oříšku
  • sůl dle chuti
  • přidat můžete i na proužky nakrájenou kvalitní šunku

Vejce a tuk rozšlehejte a postupně do něj přidávejte mouku, až se vám podaří vše zpracovat v těsto. To nechte v lednici odpočívat mezi tím, co budete připravovat náplň.

Brokolici naloupejte na malé růžičky a dejte vařit na cca 5 minut (můj tip pokud nechcete, aby ztratila barvu: nasypte k ní trošku jedlé sody 😉. Mezitím vyšlehejte vejce s mlékem, vmíchejte tvaroh, nastrouhanou mozzarellu, přidejte sezamová semínka a dochuťte solí a muškátovým oříškem. Polovinu uvařené brokolice společně se stroužkem česneku rozmixujte na kaši a vmíchejte do hmoty, stejně jako malé růžičky zbylé celé brokolice (aby zkrátka byly v koláči i nějaké kousky).
P1080290
Těsto rozprostřete na dno vymazané kulaté formy (není dostatečně tvárné na to, aby se dalo dobře vyválet válečkem, takže jej jen “roztlapkejte” rukama po dně). Nezapomeňte z části těsta udělat váleček a z něj vytvořit kolem dokola po obvodu okraj, aby vám náplň nevytekla (potřebujete aspoň tak 1 cm, možná i více). Těsto na dně propíchejte na několika místech vidličkou a jen tak samotné v troubě 5 minut předpečte – na 170°C. Pak jej z trouby vytáhněte a přidejte náplň. Pokračujte v pečení na stejnou teplotu zhruba půl hodinky, dokud nebude koláč zlatavý.

Dětská specifika:

v koláči je množství celých vajec, tvaroh, mléko a mozzarella (mnoho bílkovin zatěžujících ledviny) i sezamová semínka (zatěžující střeva) - s ohledem na to řadím do kategorie od 1 roku

brokolicehlavní jídlaod 1 rokusvačiny

12 komentáře - “Špaldovo-žitný brokolicový quiche (od 1 roku)”

  1. Zdravím, tedy 1. recept, co se mi od Vás ne úplně povedl – za tu přípravu tedy nestál, do 2letého syna jsem dostala stěží dva kousky a zbytek snědla sama, aby se nevyhodil (muž si za 4 dny nenašel “čas”, aby ho vůběc ochutnal, takže tipuju, že se mu nelíbil 😀 ) Jinak cca 10 jiných věcí, co jsem zkoušela z Vašich stránek mě opravdu nadchlo, zejména třeba zapečená quinoa nebo placky z řepy 😉 Díky moc a mějte se fajně! E.

    1. Evelíno, to mě moc mrzí, ale tak co se dá dělat, není každý den posvícení 🙂 Aspoň vám slíbím, že recept brzo udělám znovu a zreviduju, tak snad je to poslední věc z tohoto blogu, která vám nesedla 😉

  2. Dobrý den,
    prosím o radu, zkoušela jsem tento recept, ale povadl se tak na 50% 🙂 z náplně jsme nadšení celá rodina, ale v těstě se mi vyskytla chybka – bylo takové drobivé, nedrželo po hromadě a bylo to jen taktak, že jsem ho nějak uplácala do pekáčku. Po pečení téměř hodinu působilo stále neupečeně, drobivě a dusivě a také bylo jakoby moc mastné zároveň.
    Ještě se přiznám, že jsem měla žitnou mouku jen celozrnou, tak jsem jí dala půl na půl s hladkou pšeničnou – špatný poměr teda?? A to že těsto působilo mastně, že bych to přehnala s vymazáním pekáčku?? Vymazávala jsem sádlem. Nemám zkušenosti s takovým to koláčem, ale že by do sebe ten tuk nasál víc než jiná těsta?? děkuju za radu 🙂
    PS: zkoušela jsem od Vás už víc receptů a jsem (i celá rodina) z nich nadšená. Jen tento se prostě napoprvé nepovedl, tak bych ráda odstranila nedostatky, aybchom si příště pochutnali 🙂

    1. Jindro moc děkuju za vzkaz, pochvalu a zároveň i podnět. Je pravda, že tyto věci se vždy složitě píšou, každý druh mouky má jiné vlastnosti a často to záleží i na značce, byť může být třeba stejná mouka, i přesto má jiné vlastnosti. Tady bych řekla, že se ten experiment asi trošku nevyplatil, možná to mělo jinou savost, ale jste už druhá kdo mi podobný vzkaz o tomto koláči nechává, takže to beru jako podnět k přezkoušení a brzy pro jistotu upeču znovu a ověřím. Mohla jsem se třeba někde upsat v poměrech a zpětně to samozřejmě už nepoznám jen takto na papíře. Kdybyste chtěla nějaký takový koláč v brzké době opakovat, tak zkuste těsto z květákového quiche, ten jsem pekla již víckrát a všechno fungovalo jak má, tak by to mělo být v pořádku 🙂 Ještě jednou díky za vzkaz a držím palce 🙂 B.

      1. abych nezapomněla – už jsem quiche od té doby dělala několikrát a to tu varinatu: těsto z květákového quiche a náplň tuto brokolicovou – a výsledek vynikající a rádi opakujem 🙂

  3. Hezký den, mám úplně totožný problém jako paní Jindra. Náplň excelentní, těsto drobivé, dusivé, nedobré:-( Recept jsem dodržela absolutně přesně. Jinak vaše recepty milujeme a neustále se k nim celá rodina s láskou vrací:)

    1. Jani, tak jsem se asi musela někde upsat v receptu a teď už to zpětně takto “z papíru” nedokážu odvodit. Předělám, omlouvám se 🙂 B.

  4. Tento recept jsem nedávno vyzkoušela v rámci změny jídelníčku a byl to můj první quiche :-). Co se náplně týče, tak ta byla výborná a měla velký úspěch. Horší to bylo s těstem. Použila jsem tedy slunečnicový olej, ale nebyla to dobrá volba. Těsto bylo takové ulepené a hodně se rozpadalo, takže mi ta placka zrovna moc dobře uplatlat nešla. Asi to nebude dobrá alternativa, ale shodli jsme se s mužem na tom, že lepší bude asi příště místo oleje dát máslo. Jinak díky za recept, určitě jsem tento koláč nedělala naposledy.

    1. Zuzko, s tím těstem má problém více z vás, nevím proč, ale musím se tomu podívat na zoubek a zkusit to nějak vylepšit. Skvělé a mnohonásobně ověřené je těsto z quiche květákového, a do něj si klidně můžete dát brokolicovou náplň, aby to příště dopadlo už dokonale. Každopádně děkuju za echo, pokusím se to nějak “opravit” 🙂 B.

  5. Dobrý den, lze nahradit tvaroh jogurtem v náplni? Predem dekuji za odpoved, s pozdravem Eva

    1. Evi, teoreticky ano, ale budete mít řidší tu náplň. Zvolila bych aspoň nějaký hustější jogurt nebo ho nechala pár hodin překapat přes plátno. Chuťově to bude lehce kyselejší, ale snad pořád dobré. 🙂 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *