Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky (od 1 roku)

Mám úplnou novinku, teda alespoň na našem jídelníčku určitě. Jsou jí KLÍČENÁ CHIA SEMÍNKA. Klíčením se v nich aktivují enzymy, čímž se už tak hodně prospěšná semínka stávají ještě hodnotnějšími. Dali jsme si je ke špagetám s lilkovou omáčkou a vám teď nesu recept 🙂 


  • 1 malá cibule
  • cca 1/3 středně velkého lilku
  • 3 lžíce sezamových semínek
  • 1/2 kelímku (100g) smetany ke šlehání
  • 1/2 stejně velkého kelímku plnotučného mléka
  • hrst čerstvých bylinek (použila jsem tymián, bazalku a majoránku)
  • olej dle potřeby
  • sůl dle chuti
  • špagety
  • klíčky semínek chia

Na klíčení budete potřebovat

  • misku
  • silný ubrousek, vatu či hlínu
  • chia semínka

Příprava tohoto receptu začíná před deseti dny 🙂 To je totiž přibližná doba, po kterou semínka klíčí. A jak tedy na to? Najděte nejdříve vhodnou nádobu – ideálně nějakou nepříliš hlubokou misku, můžete klidně použít třeba i krabičku na svačiny nebo plastovou vaničku od masa. Dno vystelte ubrouskem nebo vatou. Možná by klíčení mohlo fungovat i na trošce hlíny, to ale nemám vyzkoušeno. Na tuto vrstvu nasypte semínka a navlhčete ubrousek vodou – poměr je zhruba 7 lžic vody na 1 lžíci semínek. Pokud chcete, můžete přikrýt fólií a propíchat dírky, aby semínka mohla dýchat. Já jsem nechala jen tak odkryté. Pak si ale musíte hlídat, aby semínka nevyschla. Každý den je proto zkontrolujte a zase navlhčete. 

První zhruba dva dny budou semínka pokryta slizem, který je ale přirozený, proto se jím nenechte odradit a vytrvale “zalévejte”. Za další den nebo dva uvidíte první bílé klíčky, ze kterých začnou růst rostlinky. Až budou ve výšce zhruba 1 – 2 centimetry, můžete je z misky vyndat a ostříhat. Použijte je třeba do salátu, a nebo do následujícího receptu. 

Takto vypadají klíčky vytažené z misky, klíčené asi 10 dní. Dole vidíte semínka, ze kterých vzešly.

Jak na lilkovou omáčku?

Cibuli nasekejte najemno, lilek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky (cca 0,5cm x 0,5 cm). V pánvi rozpalte malé množství oleje, přidejte cibulku, lilek a také sezamová semínka. Společně vše dozlatova osmahněte. Poté podlije smetanou a mlékem, vhoďte bylinky a společně pět až deset minutek provařte, dokud se omáčka nezredukuje a lilek nezměkne. V závěru vytáhněte případné natě bylinek a dosolte. Ochutit případně můžete i troškou česneku. Vmíchejte do hotových špaget (moje jsou celozrnné) a přidejte klíčky chia semínek. 

Dětská specifika:

chia semínka jako taková jsou vhodná pro děti od 1 roku. Je pravda, že klíčků nemám studii, o kterou bych se ve vztahu k dětem mohla opřít, každopádně mě nenapadá důvod, proč by je děti nemohly.
stejně jako chia, i sezamová jsou semínka a jako taková mohou být hůře stravitelná, ale stejně jako chia mají skvělé absorbční vlastnosti a jsou podle mě lépe stravitelná než jiná
smetana je vhodná pro děti od 1 roku vzhledem k vyššímu obsahu bílkovin (ten ostatně mají i semínka)

chiahlavní jídlalilekod 1 roku

8 komentáře - “Špagety s lilkovou omáčkou a klíčenými chia semínky (od 1 roku)”

  1. Recept vypadá úžasně! Už se těším až ho vyzkouším. Z naklíčených chia semínek se tedy použijí už jen samotné klíčky, které odstřihnu a semínka vyhodím? 🙂

    1. Markét ano, přesně tak, jen ty klíčky. Ta semínka vám pravděpodobně klíčí z hlíny nebo vaty, to opravdu nejezte :)) Přeju hodně zdaru a dejte vědět jak chutnalo 😉 B.

  2. Zkouseli jsme recept (bez chia seminek a jen s cerstvym oreganem a susenym thymianem) a omacka byla vyborna! Jen nam dost krupala ta sezamova seminka. Je to normalni nebo lze nejak docilit aby take zmekla? Diky!

    1. Evo je to normální a mně to přijde prima. Jestri Vám to vadí, namočte je na pár minut 🙂 B.

  3. Dobrý den,
    bude dobré s ovesnou smetanou a ovesným mlékem,co myslíte?:-)Klasiku nesmím…

    1. Leni, nebála bych se to zkusit, proč ne. Možná i kokosová by se chuťově hodila. 😉 B.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *