Skyramisu (pro dospělé)
Je jako tiramisu, jen je v něm o dost míň tuku a o dost víc bílkovin. Krém se dá použít i na dezert pro děti, jen jim do něj samozřejmě nebudete dávat kávu a alkohol 🙂
Na 3 – 4 poháry:
- 280 g skyru (2 balení)
- 140 g (1 balení) řeckého jogurtu
- 100 g mascarpone
- med nebo sirup či jiné sladidlo dle chuti
- cca 100 g cukrářských piškotů
- silná černá káva a amaretto nebo podobný likér dle chuti
Skyr rozmíchejte s bílým jogurtem a zašlehejte také mascarpone. Nejlépe uděláte, když vše svěříte do rukou šlehače nebo mixéru, případně si připravte metličku a biceps 🙂
Vrchovatou lžíci kávy zalijte asi 100 ml vody a spařte. Poté přidejte ještě dle chuti Amaretto a promíchejte.
Do dezertní sklenice dejte na dno piškoty a přelijte je troškou amarettové kávy. Poté navrstvěte polovinu krému. Do středu dejte další piškoty a proces s kávou i krémem opakujte. Navrch můžete zasypat troškou kakaa nebo dozdobit ovocem či jinak dle fantazie.
Před podáváním doporučuji odležet a vychladit v lednici.
Tipy na obměny:
Pokud nemáte Amaretto, můžete použít podobný likér ve stylu Baileys nebo Irish Cream. Trošku více počesku můžete použít i tuzemský rum, vyzkoušela jsem ho v kombinaci s mandlovým sirupem.
Jak udělat pro děti:
Pro děti se část s kávou a alkoholem nehodí, můžete jim tedy piškoty přelít něčím vhodnějším. Může být libovolný sirup (např. javorový nebo datlový chutná skvěle), zkoušela jsem i naředěný karamel nebo silné kakao.
Dětská specifika: