29. 4. 2015
Polentová “pizza” (od 1 roku)
Není na světě většího pizzomila, než je můj manžel, proto když jsem na internetu objevila tuto inspiraci, rozhodla jsem se, že si její realizaci rozhodně nemohu nechat ujít. O pizzu jako takovou se samozřejmě nejedná, a kdo by ji v tomto receptu hledal i chuťově, nejspíš nebude příliš spokojen, ale kdo má polentu rád a snaží se stravovat zdravějším způsobem, pro toho bude tento nápad zajímavou alternativou.
Na 1 menší pizzu (2 porce):
- 150g polenty
- 450ml vody
- 2 - 3 lžíce pasírovaných rajčat (nebo zakysané smetany)
- oregano dle libosti
- na náplň např. šunka, rajčata, cuketa, olivy, vejce, špenát, mozzarella...
Polentu zalejeme uvedeným množstvím vody a umícháme v hustou kaši. Je potřeba pracovat opravdu rychle, neboť instantní polenta opravdu ráda a rychle hrudkuje, ale s troškou práce si s ní určitě poradíte i pokud by se vám něco takového stalo. Kaši ještě dosolte a poté rozetřete na plech vystlaný pečícím papírem, a to na vrstvu silnou přibližně 1 centimetr. Dále potřete pasírovanými rajčaty a přidejte vše, co máte na pizze rádi. Zde jsem použila farmářskou šunku, rajčata, cuketu, olivy a mozzarellu. Navrch jsem posypala oreganem. Pečeme na 180°C dokud sýr krásně nezezlátne, což trvá přibližně půl hodiny.
Pozn. Pokud chcete, aby se vám pizza lépe krájela na dílky, počkejte, až trošku vychladne. Horká polenta je poměrně křehká.
Dětská specifika:
Polenta jakožto kukuřičná kaše je vhodná pro děti všeho věku
Další vhodnost pokrmu závisí na zvolených surovinách - mnou uvedená kombinace je především kvůli sýru a rajčatům řazena od 1 roku. Se zakysanou smetanou a nealergenní zeleninou si ji dovedu tabulkově představit od 9 měsíců.
Dobry den, polenta se mi vubec nespojila s vodou. Mnozstvi je podle receptu. Co delam spatne?
Voda horka, ze ano?
Helčo, záleží na druhu polenty, řiďte se prosím návodem na obalu. Buď zalít horkou a jen promíchat, a nebo studenou a přivést k varu. 🙂 B.