Pampeliškový med
Na cca 2,5 litru medu si připravte:
- přibližně 300 pampeliškových květů
- 0,8 litru vody
- 2 citrony (bio nebo alespoň dvakrát spařené vroucí vodou a očištěné od voskování a chemie)
- 1,5kg cukru
Doma je ve dřezu nebo pod tekoucí vodou krátce operte, abyste se zbavili různého nepořádku a hmyzu. Bohužel tím příjdete o část pylu (proto konejte opravdu šetrně), ale přesto je to asi žádoucí o trošku víc, než nečistoty v medu. Přesuňte do hrnce, zalijte 0,8 litru vody, přidejte štávu z citronu a přihoďte i vymačkané slupky. Můžete použít i pomeranč nebo mandarinku a budete mít zase o trošku jinou vůni. Dejte na sporák, přiveďte k varu a několik málo minut povařte. Poté odstavte, přiklopte poklicí a nechte na tmavém a chladném místě 24 hodin louhovat.
Druhý den přes síto nebo plátno přeceďte, aby vám zůstala jen šťáva. Pořádně zatlačte a vymačkejte z květů co se dá. Znovu následuje sporák. Štávu ohřejte, přidejte 1,5kg cukru a chvilku míchejte, dokud se nerozpustí. A pak už jen vařte a vařte. Směs se nepřipaluje, proto ji velmi míchat nemusíte, ale přesto to alespoň párkrát udělejte, aby se na povrchu netvořil škraloup. Z této jedné dávky jsem med vařila asi hodinu a čtvrt. Správnou hustotu na horké bublající tekutině bohužel dost dobře nepoznáte, proto po nějakém čase nalijte trošku směsi na malý talířek a vychlaďte v lednici. Tak teprve poznáte, jaký med bude, až vám úplně vychladne. Nejste-li s hustotou spokojení, ještě vařte. Zároveň to ale nepřežeňte. Loni se mi to stále nezdálo, vařila jsem a vařila, a když mi pak sklenice zatuhly, měla jsem cukernatý beton, který z nich nebylo možno dostat ani po nahřátí, takže poutovaly do koše :)) Po ukončení vaření slijte ještě horké do sklenic, postavte vzhůru dnem a nechte teplem zatáhnout. Až med vychladne, můžete je zase obrátit do správné polohy a skladovat na klasickém tmavém chladnějším místě někde ve spíži. Měly by vydržet minimálně do další sezóny.